Hoppa till huvudinnehåll

danska

 • Motvilliga hemvändaren Jac Karlsson saknar livet som handbollsproffs – BK-hjärtat bultar svagt: ”Tyvärr kan jag inte säga att jag har samma iver”

  21.09.2019 Sport

  Jac Karlsson kan fortfarande flytta tillbaka utomlands.

  Om det inte var för familjen hade Jac Karlsson knappast tackat nej till karriärens lukrativaste kontrakt och återvänt till BK-46. Men han kan fortfarande flytta tillbaka utomlands. I Danmark besvärades familjen av Karlssons stjärnstatus – nu kämpar Jac med anpassningen till en mer anonym tillvaro i Karis.

 • Dansk minister får kritik - uppmanar danskar att ange papperslösa

  30.03.2017 Utrikes

  Firade också åtstramning av invandringslagar med tårta.

  Den danska migrationsministern Inger Støjberg är i blåsväder igen efter att ha uppmanat danskar att anmäla papperslösa invandrare till myndigheterna. För ett par veckor sedan väckte hon uppmärksamhet när hon firade att hon för 50:e gången hade åtstramat invandringslagarna med en tårta.

 • Debutroman om vildsvin i avfolkningsbygd

  29.09.2016 Kultur och nöje

  Hannah Lutz skriver om vildsvin i den småländska skogen.

  Ekenäsbördiga Hannah Lutz debuterar med en berättelse om vildsvin och ensamma människor i en småländsk avfolkningsbygd.

 • Danska delikatesser i bokhyllan

  15.11.2015 Kultur och nöje

  Navelskådande prosa och het poesi från Danmark.

  Är dansk prosa alltför navelskådande, och varför är den danska poesin så het just nu? Dagens danska litteratur bjuder på allt från poetisk etik till självcentrerad prosalyrik och en historieberättare utan dess like.

 • Svårare att bli dansk medborgare

  05.10.2015 Utrikes

  Språkkunskap och försörjningsplikt allt viktigare.

  Danska partier har kommit överens om skärpta krav på kunskaper i danska för utlänningar som vill bli danska medborgare. De sökande ska också ha försörjt sig själva en längre tid än vad som nu krävs.

 • Greenpeaceaktivister får knappast åka hem ännu

  13.12.2013 Inrikes

  En av de utländska Greenpeace-aktivister som häktades i Ryssland har skriftligen fått beskedet att hon inte får lämna Ryssland. Det ska enligt tidningen Ilta-Sanomat gälla den danska aktivisten Anne Mie Jensen.

 • Dansk tv-dramatik på frammarsch

  22.11.2013 Kultur och nöje

  På söndag sänds det sista avsnittet av tv-serien Bron. Det är många som har fått upp ögonen för dansk tv-dramatik. Bron, Brottet och Borgen är några serier som intresserar hela världens tv-soffor.

 • San Marino & Linda etta

  27.09.2013 Musik

  San Marino & Linda från Maxmo har tagit första plats på Danslistan. Efter tre veckor som tvåa satsade fansen hårt och röstade in dem i absoluta toppen.

 • Misstänkt bomb i Köpenhamn var SVT-anställds uppfinning

  06.08.2013 Utrikes

  Polisen i Köpenhamn spärrade i dag av en stor del av stadens centrum på grund av misstankar om en bomb inne i en bil vid Kongens Nytorv i centrum. Det visade sig ändå bara handla om ett vetenskapligt experiment.

 • Hartwall byter ägare

  11.07.2013 Inrikes

  Bryggeriet Hartwall byter ägare. Danska Royal Unibrew köper Hartwall av bryggeriets nuvarande ägare Heineken.

 • Turkiet: Olycksbussens chaufför anhållen

  30.06.2013 Utrikes

  Turkisk polis har anhållit chauffören som körde turistbussen som råkade ut för en olycka i fredags. Det uppger ett polisbefäl i Alanya till den svenska tidningen Aftonbladet.

 • Wikeström & Krogius blir del av danskt bolag

  13.06.2013 Åboland

  Det Åbobaserade speditionsföretaget Wikeström & Krogius har köpts upp av det danska fraktbolaget Blue Water Shipping som har 20 gånger större omsättning.

 • Eurovisionsvinnaren fick ny musikvideo

  13.06.2013 Eurovision

  Only teardrops med Emmelie de Forest har fått en ny musikvideo, inspelad i de danska skogarna och vid kusten.

 • Islamkritiker utsattes för mordförsök i Köpenhamn

  05.02.2013 Utrikes

  Den kända danska debattören och islamkritikern Lars Hedegaard utsattes för ett attentat i Köpenhamn i eftermiddags. Hedegaard klarade sig oskadd.

 • Den hemliga bakterien

  24.01.2013 Samhälle

  Den antibiotika resistenta bakterien MRSA CC 398 eller svinbakterien sprider sig en allt högre grad också till personer som inte har varit i kontakt med grisar. På tre år har antalet smittade danskar fördubblats och idag finns smittan på var sjätte svingård i landet. Tidigare var det anställda på svingårdar som kunde få smittan men nu är alla i farozonen på ett helt annat sätt än tidigare, det säger danska forskare i TV-programmet Bakom Fasaden – den hemliga bakterien.

 • Sarah Lund - en udda karaktär i stickad tröja

  08.01.2013 Titta och lyssna

  Den sista säsongen om kommissarie Sarah Lund för henne från ett mordfall och rakt in i ett kidnappningsdrama. Enligt seriens skapare Søren Sveistrup är det faktum att karaktären Sarah Lund bryter med tidigare versioner av tv-kommissarier en av seriens framgångsfaktorer. Hon är en kvinnlig version av Dirty Harry.

 • Säsongstart för Brottet

  08.01.2013 Titta och lyssna

  Den danska favoritserien Brottet är här i sin tredje och sista säsong. I världen avlöser de ekonomiska kriserna varandra men danska polisen Sarah Lund är tillfreds med livet. Läs också: Sarah Lund - en udda karaktär i stickad tröja

 • Danska PET jagar terrorister

  09.12.2012 Utrikes

  Den danska säkerhetstjänsten PET är aktivare i jakten på terrorister än man tidigare känt till, skriver den danska tidningen Jyllands-Posten har fått tillgång till. Bland annat ska PET ha varit med om att planera en amerikansk drönarattack.

 • Inget samband mellan fosterskador och svininfluensavaccin

  26.07.2012 Utrikes

  Danska forskare har bekräftat att det vaccin man använde under svininfluensaepidemin 2009-2010 inte orsakat fosterskador om det tagits under graviditet.

 • Myntfynd från 1500-talet i Danmark

  07.06.2012 Utrikes

  Ett stort fynd av mynt från 1500-talet har gjorts på den danska ön Møn. Hittills har över 400 mynt grävts upp, men fler hittas hela tiden, säger Michael Märcher, myntexpert vid Nationalmuseet.

Sidor