Hoppa till huvudinnehåll

resolutioner

 • Säkerhetsrådet fällde rysk resolution

  20.02.2016 Utrikes

  Det ryska förslaget var tydligt riktat mot Turkiet.

  Rysslands resolution om kriget i Syrien har fällts i FN:s säkerhetsråd. Förslaget var tydligt adresserat till Turkiet.

 • Säkerhetsrådet enades om otydlig fredsplan för Syrien

  19.12.2015 Utrikes

  President al-Assads roll nämndes inte.

  FN:s säkerhetsråd har enhälligt godkänt en resolution om en fredsplan för Syrien. Flera frågor är dock olösta och resolutionen tog inte ställning till dem.

 • FN antog resolution mot tjuvjakt

  31.07.2015 Utrikes

  Återspeglar växande globalt motstånd mot tjuvjakten.

  FN:s generalförsamling antog på torsdagen en resolution om att bekämpa tjuvjakt på hotade djurarter, som elefanter och noshörningar. Resolutionen är den första i sitt slag.

 • Ryssland: Srebrenica inte folkmord

  08.07.2015 Utrikes

  Ryssland: Vi är inte döva för offrens lidande.

  Ryssland har stoppat en resolution i FN:s säkerhetsråd som kallar massakern i Srebrenica för folkmord. Benämningen folkmord skulle öka de regionala spänningarna anser Ryssland.

 • FN:s säkerhetsråd röstar om vapenembargo mot Jemen

  10.04.2015 Utrikes

  Jordanien föreslår sanktioner mot rebeller

  FN:s säkerhetsråd kan rösta redan idag om nya sanktioner mot Houthi-rebeller och upproriska arméenheter i Jemen.

 • Egypten kräver FN-mandat mot IS i Libyen

  17.02.2015 Utrikes

  Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi kräver att FN:s säkerhetsråd godkänner en resolution där man tillåter en internationell koalition att ingripa militärt i Libyen.

 • G7 hotar med åtgärder om eldupphör bryts

  14.02.2015 Utrikes

  Striderna i östra Ukraina har trappats upp inför eldupphöret som ska träda i kraft i natt. G7-länderna är redo att vidta åtgärder om parterna i Ukrainakrisen bryter mot det avtal om eldupphör som ingåtts i Minsk.

 • Säkerhetsrådet röstade ner palestinsk resolution

  31.12.2014 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd har förkastat ett utkast till en palestinsk FN-resolution. Utkastet krävde bland annat att Israel drar sig bort från de ockuperade palestinska territorierna.

 • Arabförbundet slår fast tidtabell för bildandet av en palestinsk stat

  29.11.2014 Utrikes

  Arabförbundet utrikesministrar har formellt kommit överens om att presentera ett utkast till en resolution om bildandet av en palestinsk stat.

 • "Oskyldiga kan drabbas av FN:s resolution"

  25.09.2014 Utrikes

  FN:s resolution som ska hindra medlemsländernas medborgare från att delta i konflikter utomlands får nu skarp kritik. Enligt människorättsexperten Martin Scheinin kan resolutionen missbrukas eftersom den inte definierar vilka "terrorister" den riktar sig mot.

 • FN:s säkerhetsråd fördömer nedskjutningen

  21.07.2014 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd har enhälligt fördömt nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet. Säkerhetsrådet kräver att de som sköt ner flygplanet ställs till svars.

 • USA oroat över Rysslands nästa drag

  28.03.2014 Utrikes

  I USA ökar oron över Rysslands agerande vid Ukrainas gräns. Amerikanska underrättelsekällor bedömer att Ryssland har närmare 50 000 soldater vid gränsen, skriver tidningen Wall Street Journal.

 • FN:s säkerhetsråd röstar om Ukrainaresolution

  15.03.2014 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd möts i dag för att rösta om en resolution gällande krisen i Ukraina. I resolutionen står det bland annat att söndagens planerade folkomröstning om att ansluta Krim till Ryssland inte är giltig.

 • Säkerhetsrådet godkände Syrienresolution

  28.09.2013 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution om Syriens kemiska stridsmedel. I resolutionen krävs det att Syrien avstår från alla kemiska vapen. Inget hot om kraftåtgärder ingår ändå i resolutionen, i fall Syrien inte följer den.

 • FN:s generalförsamling fördömer al-Assad

  15.05.2013 Utrikes

  FN:s generalförsamling fördömer den syriska regeringens upptrappning av inbördeskriget. Ryssland anser att resolutionen hämmar möjliga fredssamtal.

 • Muslimska brödraskapet i Egypten varnar för kvinnors rättigheter

  15.03.2013 Utrikes

  Det mäktiga Muslimska brödraskapet i Egypten varnar för att en tilltänkt FN-resolution om kvinnors rättigheter kan förstöra samhället. Detta för att kvinnor tillåts resa, arbeta och använda preventivmedel utan tillstånd från sin man.

 • Ryssland och Kina stoppade Syrien-åtgärder

  19.07.2012 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd har röstat om nya åtgärder för att stoppa våldet i Syrien men Ryssland och Kina lade in veto mot utvidgade sanktioner.

 • Lavrov: Syriensanktioner är utpressning

  16.07.2012 Utrikes

  Ryssland motsätter sig fortfarande sanktioner mot Syrien. Utrikesminister Sergej Lavrov säger att det hot om sanktioner som diskuteras i FN:s säkerhetsråd innehåller element av utpressning. Lavrov kommer att förhandla med FN:s specialsändebud Kofi Annan i dag.

 • FN-råd fördömer massaker i Syrien

  01.06.2012 Utrikes

  FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève fördömer förra fredagens massaker av över hundra civila i den syriska staden Houla. Både Ryssland och Kina röstade emot rådets resolution.

 • FN gav klartecken för observatörer

  14.04.2012 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd har enhälligt godkänt att skicka observatörer till Syrien för att övervaka vapenvilan. I första hand skickas 30 obeväpnade observatörer. De väntas resa redan inom några dagar.