Hoppa till huvudinnehåll

verk

  • Katter, blommor och färgglatt räcker inte - det är andra krav än bara vackert när museum köper konst till sin samling

    11.08.2018 Kultur och nöje

    Vasas konstsamling växer med ungefär tio verk per år.

    Den ska vara regional, det vill säga österbottnisk, den konst som köps in till Vasa stads och Österbottens konstsamling. Men den behöver inte öka i värde, det viktigaste är att samlingen blir en dokumentation.

  • Rysslandspremiär för Sibelius förbjudna violinkonsert

    10.04.2015 Utrikes

    Sibelius originalversion är längre och tekniskt svårare.

    Ikväll är det Rysslandspremiär på filharmonin i S:t Petersburg för Sibelius originalversion av den berömda violinkonserten. Ett verk som kompositören förbjöd.

  • Vasabor fyller bokförråd när biblioteket stänger

    29.11.2014 Österbotten

    En halv miljon böcker ska föras in i ett nytt system och då stänger biblioteken i Vasa. Sista helgen innan den tre veckor långa avbrottet passade Vasabor på att bunkra upp med böcker.

  • Är det ett träd? Eller en analplugg?

    29.10.2014 Kultur och nöje

    Döm själv! Enligt den amerikanska konstnären Paul McCarthy (69 år) är det ett träd. I alla fall kallade han konstverket så: tree (träd på engelska). Men helt så enkelt är det förstås inte. Paul McCarthy är känd för att skapa ett och mena annat. Och så är han känd för sina främst sexuella provokationer.

  • Wow - Åsikter om finländsk arkitektur

    28.03.2014 Åboland

    Det behövs mer "wowarkitektur" för att pigga upp den finländska lådestetiken, säger konstnären Jan-Erik Andersson i Åbo i sin nya bok om arkitektur.

  • Österbottnisk konst presenterar sig i Stockholm

    10.02.2014 Österbotten

    Österbottnisk konst presenterar sig i helgen i Stockholm. Tre aktörer från Österbotten delar i Supermarket-mässan för nutidskonst. Från Vasa deltar Filmverkstaden och Platform. Från Karleby deltar Galleria VISU.

  • Stadens konstskatter till allmän beskådan i Hangö

    29.01.2014 Västnyland

    En del av Hangö stads konstskatter hänger vanligtvis i tjänstemännens rum och en stor del av konstverken har Hangöborna inte möjlighet att se. Nu ska det bli ändring på den saken. En ny utställning med en del av stadens stora konstskatt öppnar idag (29.1) i stadshusgalleriet.

  • En säker mästare ställer ut på Kaplansgården

    09.01.2014 Östnyland

    Konståret i Borgå börjar med en intressant och betydande utställning. Det är konstnären och professorn Juhani Linnovaara som ställer ut sina verk i Gamla Kaplansgården. Se bildgalleri!

  • ERI belönades med medalj

    02.12.2013 Åboland

    Dansteatern ERI i Åbo har tilldelats årets Aurora-medalj. Enligt Egentliga Finlands landskapsförbund kombinerar dansteatern mod, mångsidighet och konstnärligt djup med glädje.

  • Jakobstad får ny festival

    21.11.2013 Österbotten

    Idag startar en alldeles ny festival i Jakobstad. Det kommer att bli kammarmusik för hela slanten. I både gammal och ny tappning. Målet för de konstnärliga ledarna Sebastian Fagerlund och Christoffer Sundqvist är att Rusk- Kammarmusik i Jakobstad ska bli en årligen återkommande festival.

  • Hittills okänd Chagall hörde till fynden i München

    05.11.2013 Utrikes

    Hittills okända verk av kända konstnärer som Marc Chagall, Otto Dix och Henri Matisse har hittats i samband med det spektakulära konstfynd som gjordes i fjol i München. Ett verk av Chagall bedöms som det konsthistoriskt kanske mest värdefulla av fynden.

  • Domsch avvisar plagiatanklagelser

    23.10.2013 Österbotten

    Kristinesstadskonstnären Petra Domsch nekar till plagiat. I en intervju med Vasabladet säger Domsch att hon visst ser likheter mellan sina verk och andra, men att hon aldrig medvetet skulle lura fuskkonst på någon.

  • Plagiatanklagade Petra Domsch ställer ut i Kristinestad

    22.10.2013 Österbotten

    Konstnären Petra Domsch ställer ut sina tavlor på stadsbiblioteket i Kristinestad som planerat. Petra Domsch har varit aktuell sedan Suomen Kuvalehti förra veckan publicerade en artikel i vilken Domsch anklagas för att ha kopierat konstverk av andra konstnärer.

  • Åboskulpturer ställs ut i S:t Petersburg

    02.10.2013 Åboland

    I dag (2.10) öppnas i S:t Petersburg en utställning med Åboskulptörers verk. De 25 miniatyrskulpturerna ställs ut i Finlandshuset

  • Marimekko gör slut med Kristina Isola

    30.09.2013 Inrikes

    Marimekko slutar samarbeta med den skandalomsusade formgivaren Kristina Isola. Hennes missbruk kan inte förlåtas, säger vd Mika Ihamuotila. Han beklagar skandalen kring det finländska designflaggskeppets plagiatutpekade mönster. - Nolltolerans gäller då det gäller plagiering, betonar han.

  • Okänt verk av Järnefelt hittat

    28.09.2013 Inrikes

    Ett tidigare okänt verk av konstnären Eero Järnefelt har upptäckts. Verket finns i privat ägo och det är fråga om ett grafikblad som föreställer Jean Sibelius. Det nyss upptäckta verket ska ställas ut nästa vecka.

  • Vasa fick ny skulptur

    26.09.2013 Österbotten

    De som besöker flyplatsen i Vasa möts nu av ett nytt konstverk, Aviator Solaris. Vad det riktigt föreställer ligger i betraktarens ögon säger formgivaren Stefan Lindfors.

  • Sixten Korkman får statligt infopris

    24.09.2013 Inrikes

    Professor Sixten Korkman hör till dem som får statens informationspris i år. Korkman premieras för att han målmedvetet har strävat efter att göra ekonomiska fenomen begripliga för den stora allmänheten.

  • Hangöbilder utan ljus

    12.09.2013 Västnyland

    Fotokonstnären Sandra Kantanen tycker om dimma. Och att experimentera med olika lager i bilden. Hennes verk blir snart en bestående del av ett sjukhem i Stockholm.

  • Almska gården riktar blickarna mot världen

    11.09.2013 Östnyland

    Lovisa konstcentrum hoppas kunna fånga upp ryska turister som rör sig mellan St. Petersburg och Helsingfors. Under våren blir det bland annat utställare från Estland. Men det är Lovisakonstnärerna som får inleda. Se video!

Sidor