Hoppa till huvudinnehåll

vilja

 • Kolumn: Är julshoppingen symptomet på det som redan filosofen Schopenhauer konstaterade för 200 år sedan – att vårt begär gör oss evigt olyckliga?

  21.12.2019 Kultur och nöje

  Är vi dömda till olycka eller kan vi skippa våra begär?

  Är vi dömda till olycka eller kan vi göra slut med den vilja som styr oss?

 • Anorektiker, minnessjuka, missbrukare: Självbestämmande och tvångsvård hör till det svåraste att lagstifta om

  02.05.2018 Inrikes

  Många anhöriga har bett om tvångsvård för sina kära.

  Det är svårt att lagstifta om självbestämmanderätt och tvångsvård. Ändå har många anhöriga bett om tvångsvård för sina närmaste som lider av anorexi eller missbrukarproblem. Det här kommer den nya klient- och patientlagen att stadga om, fast den största gruppen som berörs är de minnessjuka.

 • Lär dig filosofi: Träffa historiens suraste filosof

  03.12.2016 Vetamix

  Filosofins surpuppa ansåg att livet är krasst och kort.

  Världen är vilja och den är ond – sådant tänkande var mycket populärt för hundra år sedan. Ger de tankarna oss någon förståelse för livet idag?

 • Nu börjar jakten på hjärtkirurg

  26.02.2014 Österbotten

  Beslutet att bevara hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhuset skall inte gå ut över andra specialiteter på sjukhuset. Det hävdar både sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga och fullmäktigeledamot Barbro Kloo (SFP).

 • Onödigt svårt att driva igenom tvångsfusioner

  24.02.2014 Österbotten

  Staten borde kunna driva igenom kommunfusioner också om de är emot kommunernas vilja om en fusion är av stort allmänt intresse. Det tycker Vasa stad som på måndag kväll godkände sitt utlåtande till finansministeriet gällande ändringarna i kommunstrukturlagen.

 • Stor del av äldre undernärda i Karleby

  31.01.2014 Österbotten

  En stor del av de åldringar som bor på staden Karlebys äldreboenden har visat tecken på undernäring. Ungefär 70 procent av de äldre tar tabletter för att få den näring som egentligen borde komma från maten. Nu debatterar tjänstemän om maten inte innehåller tillräckligt med näring eller om åldringarna inte äter tillräckligt av den mat som serveras.

 • Vasa tar itu med ledamöter som röstar "fel"

  10.12.2013 Österbotten

  Vasa stad hade gett klara direktiv för sina ledamöter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige. Ändå gick tre av ledamöterna mot stadsstyrelsens vilja och röstade för att hjärtkirugin skulle bli kvar i Vasa. Nu uppmanar stadsstyrelsen alla fullmäktigegrupper att diskutera ärendet så att något liknande inte sker igen.

 • "Snäll och stygg enligt behov"

  25.11.2013 Vega

  -Jag är egentligen ingen genomsnäll person utan skulle vilja vara snällare än vad folk tror om mig, åtminstone ibland. Så säger Carola Lithèn som är lärare, ordförande i kommunfullmäktige i Korsholm - och rullstolsburen. Med allt detta i bagaget är hon som klippt och skuren att fundera över begreppen snällhet kontra dumhet. Glad är jag nog, säger hon vidare, och en obotlig optimist. Livet har så mycket roligt att bjuda på - också för mig som suttit i rullstol hela mitt liv.

 • Ny flyttrumba väntar gynekologin på Vasa centralsjukhus

  22.11.2013 Österbotten

  I april flyttar den gynekologiska bäddavdelningen in till BB-avdelningens avdelning fyra. Missfalls- och abortpatienterna flyttar inte med, men det finns en risk att nyopererade kvinnor konfronteras med nyblivna mammor och babyskrik.

 • Bostäder i stället för skog i Havsrastböle

  06.11.2013 Huvudstadsregionen

  Det blir nya bostäder i stället för skog på stranden i Havsrastböle i Helsingfors, det beslöt Helsingfors stadsplaneringsnämnd i går.

 • Larsmo satsar stort på Holm centrum

  18.10.2013 Österbotten

  10 miljoner och 5000 kvadratmeter våningsyta. Larsmo kommuns satsning på Holm centrum har svällt ut rejält och håller på att bli kommunens största satsning genom tiderna, säger tekniska verkets chef Bjarne Häggman.

 • "Funktionerna ur spel på grund av några extremister"

  01.10.2013 Utrikes

  - Budgetförhandlingarna i USA börjar mer handla om en kamp mellan två politiska ideologier än om folkets vilja. Om det här konflikten inte får en lösning är det republikanerna som är de stora förlorarna, säger Charly Salonius-Pasternak, USA-expert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

 • Vinnande porträtt av en vinnare

  26.09.2013 Kultur och nöje

  Han är Finlands mest framgångsrike hockeyspelare. Genom tiderna. Samtidigt är hans utstrålning allt annat än ”finsk”. Självsäker, pratsam och glad breder Teemu Selänne ut sig på duken denna vecka. Van att vinna.

 • "Samarbete ger samma kick som knark"

  04.09.2013 Österbotten

  Snällhet är en viktig egenskap för både gruppen, individen och samhället i stort. Är man snäll gagnar det inte bara ens omgivning utan också en själv. Det säger läkaren och författaren Stefan Einhorn som skrivit flera böcker om snällhet och godhet.

 • Sisu och Gamla Bastun

  03.06.2013 Västnyland

  Kerstin Ståhlberg och Leif Stenwall dryftade lastbilar, fastighetsfrågor och näthat mot finlandssvenskheten. Se vidoklipp från diskussionen här: del 1 och del 2.

 • Jakobstadsbor nöjda med vården

  24.04.2013 Österbotten

  Patienterna inom det Malmska sjukvårdsdistriktet är nöjda med vården. Bara en procent uppger att vården inte motsvarat förväntningarna. 94 procent av patienterna har fått vård på sitt modersmål.

 • Sliten i stycken, slagen i spillror

  12.04.2013 Samhälle

  Jag tänker ibland på kung Salomo och den bibliska berättelsen om de två kvinnorna som bägge hävdar att de är mor till ett litet spädbarn. De blir dömda att hugga barnet itu.

 • Flicka fördes bort i Karleby

  05.03.2013 Österbotten

  På måndagskvällen fick polisen i Karleby in en anmälan om att en 17-årig flicka förts bort mot sin vilja från hemmet när föräldrarna inte varit hemma. Det är ändå oklart om flickan fördes bort mot sin vilja eftersom hon hade en väska packad med förnödenheter för några dagar med sig.

 • Ge tid att sörja ett förlorat jobb!

  31.01.2013 Vega
 • Julträdet samlar in julklappar till mindre bemedlade barn

  27.11.2012 Österbotten

  Mindre bemedlade barn i Kristinestad kan få en julklapp i och med den riksomfattande Julträdsinsamlingen som i Sydösterbotten ordnas av Mannerheims barnskyddsförbund och Juniorhandelskammaren.

Sidor