Hoppa till huvudinnehåll

sexualkunskap

 • Bra sexualkunskap leder till färre aborter

  15.06.2017 X3M
  Det görs färre aborter nu än på 26 år, mest på grund av dagens preventivmedel och sexualkunskap. Trenden är den samma i hela Finland men vissa delar av landet är före i utvecklingen än andra.
 • "Sexuella trakasserier är ett symptom på att man inte tar genus på allvar"

  19.05.2017 Samhälle
  Det går att komma åt sexuella trakasserier bland unga. Men det gäller att sätta in insatserna i god tid. Redan då barnen är små ska man skapa miljöer där barn behandlas lika, oberoende av kön.
 • Sex & Sånt belönas med pris för medicinsk forskning

  10.05.2017 Bolaget
  Svenska Kulturfonden belönar Yle X3M:s program Sex & Sånt med Anita och Nils Meinanders pris för medicinsk forskning.
 • Ser ditt barn på nätporr?

  29.04.2017 Familj
  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.
 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  03.11.2016 Vetamix
  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.
 • Ryssland vill skärpa sin abortlag - planerar radikala åtgärder

  14.10.2016 Utrikes
  I Ryssland pågår som bäst en intensiv debatt om aborter. Flera religiösa ledare och inflytelserika politiker kräver att aborter förbjuds helt. Ett krav som stöter på hårt motstånd.
 • Sex & Sånt + Direktsänd TV = Sant

  07.09.2016 X3M
  Radio X3M:s program Sex & Sånt står inför nya förändringar. Från och med onsdag 7.9 blir Sex & Sånts onsdagssändningar på Yle Fem direktsända.
 • Janne Grönroos: Berätta hur barn blir till

  13.05.2016 X3M
  Janne Grönroos berättar om hur sexualkunskap lärs ut i hem och skola och reagerar på lyssnarnas historier.
 • Sexualundervisningen borde ta upp nättrakasserier - brotten svåra att upptäcka

  06.05.2016 Huvudstadsregionen
  Sexuella trakasserier av unga på nätet har nått sin kulmen, men vuxna har ännu mycket att lära sig.
 • Mental kondomallergi

  05.05.2016 X3M
  Försvinner ståndet när kondomen tas fram? Det är ett vanligt problem för många, men som tur finns det vissa knep man kan prova på.
 • Okunskapen om hiv fortfarande ett problem

  22.04.2016 Åboland
  Hivmedicinerna biter inte på sjukdomens sociala stigma. Enligt Röda Korset kan missuppfattningar om hivviruset i värsta fall leda till att folk struntar i att testa sig.
 • Sexualupplysningsserien "Sex på kartan"

  06.04.2016 Vetamix
  "Sex på kartan" är en animerad sexualupplysningsserie på sju avsnitt. I serien bekantar vi oss närmare med människans anatomi och begrepp som förälskelse, sex, onani och preventivmedel. Serien lämpar sig för högstadiet och uppåt.
 • Zikaviruset blottar kvinnorättsproblem i Latinamerika

  14.02.2016 Utrikes
  Den snabba utbredningen av zikaviruset har fått flera länder i Sydamerika att uppmana kvinnor att skjuta upp graviditeter. Det här samtidigt som många länder helt förbjuder aborter och kvinnorättskämpar förföljs och trakasseras. Värst är läget i El Salvador, där kvinnor till och med kan få fängelse för missfall.
 • Finländare har inte heller lärt sig läxan

  27.11.2015 X3M
  Vad som är sexuellt våld och bekämpandet av det är långt ifrån av en självklarhet för finländare. Suss Åhman tycker att mer vikt borde läggas på sexualundervisningen och att mansrollen borde förändras.
 • Katastrofal hiv-situation i Ryssland

  29.09.2015 Utrikes
  I Ryssland beskrivs situationen med antalet hiv-fall som en nationell katastrof. Antalet smittade ökar i en rasande takt samtidigt som myndigheterna blundar för problemet.
 • Hyvästi Afrikka – århundradets kärlekshistoria

  02.04.2015 Kultur och nöje
  Iiris Härmäs ”Hyvästi Afrikka” är en dokumentär som fungerar på många plan. Via en fantastisk vänskapsrelation skildras kampen för ett mera jämställt Uganda. Och för en positivare värld.
 • Skratta och lär

  11.03.2015 Kultur och nöje
  Om du trodde att allt viktigt egentligen redan är sagt om den knepiga relationen mellan män och kvinnor så läs serier. Men läs Liv Strömquists roliga och smarta serier!
 • Glidmedel i alla lägen

  02.12.2014 X3M
  I vanliga matbutiker finns det sällan många olika glidmedel att välja mellan. Men går man till en affär som är inriktad på sexleksaker och sexhjälpmedel så finns det nästan för många alternativ.
 • Var får man onanera?

  25.11.2014 X3M
  Myterna om att det är farligt att onanera börjar småningom vara en del av historien. Ingen tror väl egentligen att man får håriga handflator längre av att ha sex med sig själv, men får din kompis runka på din toalett?
 • FN-kommitté vill stoppa barnäktenskap

  22.11.2014 Utrikes
  Kommittén för mänskliga rättigheter vid FN:s generalförsamling godkände en resolution gällande barnäktenskap på fredagen. I resolutionen uppmanas alla medlemsländer att stifta lagar där barnäkenskap förbjuds. Ungefär 15 miljoner minderåriga flickor gifter sig varje år.

Sidor