Hoppa till huvudinnehåll

tillsatsämnen

 • Borgåföräldrar rasar mot centralkökets skolmat - hungriga barn och ont i magen upprör

  11.10.2018 Östnyland

  Magont beror inte på skolmaten, enligt Borgå lokalservice.

  Flera föräldrar klagar på att barnen inte äter skolmaten i Borgå - eller att de äter och får sjuk mage. Både Borgå lokalservice och en forskare på THL anser ändå att magproblemen inte är skolmatens fel.

 • Vinkännare: Konsumenterna borde få veta vad de betalar för

  03.10.2018 Mat och dryck

  Viner blandas industriellt för att passa en nordisk smak.

  Tillsatsämnen har funnits i vin i urminnes tider, det är inget konstigt med det, säger vinkännaren Linda Forssell. Det viktiga är att konsumenterna skulle få veta vad det är de betalar för. Nyligen utkom en bok om det okända vinfusket.

 • Är ditt fredagsvin en bluff? Det kan innehålla 63 olika tillsatsämnen och eksmaken är kanske bara essens avslöjar ny bok

  28.09.2018 Inrikes

  Både dyra och billiga viner piffas upp med tillsatsämnen.

  Det får användas 63 olika tillsatsämnen i vin, men EU-regler förbjuder att det står någonting om det på flaskans etikett. Vinproducenterna använder tvivelaktiga metoder för att tjäna pengar och konsumenterna vet inte vad de egentligen dricker, hävdar den svenska journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson i den nya boken “Château vadå - det okända fusket med ditt vin”.

 • "Varsågod, din kebab är räddad" - Europaparlamentets fosfatförbud röstades inte igenom

  13.12.2017 Utrikes

  Fosfat används i frysförpackat kebabkött.

  Europaparlamentets förslag om att förbjuda fosfat i frysförpackat kebabkött gick om intet på onsdag.

 • Vinets innehåll hemlighålls

  17.09.2017 Inrikes

  Vinimportörer vill inte berätta vad allt vinet innehåller.

  Vinet innehåller idag mycket mer än bara vindruvssaft. Vintillverkarna tillsätter sötningsmedel, industrijäst och andra tillsatsämnen. Vinimportörerna kan eller vill inte berätta vad allt vinet innehåller.

 • Går det att äta klimatsmart och hälsosamt?

  15.06.2016 Inrikes

  Det som är bra för miljön är inte alltid bäst för hälsan.

  En så enkel sak som att handla mat kan bli svår om man vill vara både hälsosam, ekonomisk och klimatsmart. Om man dessutom vill tänka på djuren och matproducenterna så kan det vara omöjligt att hitta något att äta till middag.

 • Kvanthopps E-nummerlotteri: E239, hexametylentetramin

  01.02.2016 Vetenskap

  Bannlyst på de flesta håll. Finns i en viss sorts ost.

  Ingenting som man strör på frukostflingorna som socker, precis. Lyckligtvis så finns det här lätt osympatiska tillsatsämnet bara i en viss sorts ost.

 • Kvanthopps E-nummerlotteri: E252, kaliumnitrat

  14.01.2016 Vetenskap

  Tillsatsämnena bakom e-numren, i Kvanthopps nya serie.

  I Kvanthopps nya långkörarserie går vi igenom tillsatsämnen e-nummer för e-nummer. Varje vecka lottar vi ut ett nytt e-nummer. I det första avsnittet är det eldfängt värre.

 • "Vi börjar vara trötta på skrämselpropaganda om mat"

  19.11.2015 Familj

  Näringsterapeut Susanna Strandback förstår folks oro.

  Näringsterapeuter kritiserar de återkommande nyheterna om farliga livsmedel. Ta det lugnt, säger näringsterapeuten Susanna Strandback som Yle Nyheter talat med om de senaste forskningsrönen om mjölk.

 • Samma glass från Borgå till Botswana

  30.05.2015 Samhälle

  Kan en liten glassföretagare klara sig mot globala jättar?

  Finländare äter mest glass i Europa, ungefär 12 liter per person i året. Största delen kommer från två livsmedelsjättar. Vi äter i stort sett samma glass över hela kontinenten, men nu har små utmanare börjat dyka upp.

 • “Spara upp till 40 procent av brännoljan” - omöjligt, säger experter

  22.05.2015 Inrikes

  Ett tillsatsämne vilseleder konsumenter och upprör experter.

  Om man häller en liter särskilt tillsatsämne i 2 000 liter brännolja så kan man spara upp till 40 procent av brännoljekostnaderna. Det hävdar ett företag som marknadsför sin produkt, tillsatsämnet Pari. Men experter på förbränning som Yle Nyheter har talat med anser entydigt att det är en bluff.

 • Glass och kött största matbovarna

  23.06.2014 X3M

  Glass, korv och pizza är sånt som vi stoppar i oss speciellt på sommaren. Men kolla innehållsförteckningen om du vill vara säker på att det du äter är äkta vara och inte något som bara påminner om det.

 • Främmande ämnen i maten

  11.02.2014 Arkivet

  Natriumglutamat, fosfat, ddt, gifter, bakterier, listeria.

  Natriumglutamat, fosfat, ddt, gifter, bakterier, listeria. Att äta är inte alltid lätt. Man bör äta rent och hälsosamt, men hur vet man att den mat man väljer faktiskt är ren?

 • Fara för fosfater i maten

  27.01.2014 Samhälle

  Forskare talar om fosforn som ”det nya kolesterolet” som kan förorsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Värst är fosfaterna som tillsatsämnen, de sugs upp effektivare än den naturliga fosfor som finns i livsmedel.

 • Expert: skolmaten är visst hälsosam!

  04.12.2013 Huvudstadsregionen

  Docent Eva Roos lugnar ner de föräldrar som oroar sig över tillsatsämnen i skol- och dagislunchen. Problemet är inte maten i sig, utan hur vi skall få barnen att äta den, säger Roos.

 • Professor i livsmedelssäkerhet: ”Onödig hysteri kring e-koder”

  03.12.2013 Familj

  Mängden e-koder i maten har blivit ett mått på hur bra maten är, säger professor Marina Heinonen. Enligt henne tror konsumenterna att alla tillsatsämnen är dåliga och indsutrin har anpassat sig efter det. Istället äter vi mer fett och salt.

 • Över tusen oroar sig för tillsatsämnen i skolmaten

  03.12.2013 Huvudstadsregionen

  Esbomammor jobbar för bättre skolmat

  Två mammor från Esbo kräver skolmat med mindre tillsatsämnen. En Facebookgrupp som dom har grundat har samlat över 1000 medlemmar på några månader

 • Kemikalier i vin oroar inte finländarna

  26.11.2013 Inrikes

  Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade nyligen att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro.

 • Striktare märkning av livsmedel planeras

  31.07.2013 Inrikes

  Konsumenterna är allt mer intresserade av att veta varifrån livsmedlen kommer. EU kommer inom kort att införa striktare regler för märkning av färdigförpackade livsmedel.

 • Snellman tog bort fosfaten

  25.04.2012 Österbotten

  Köttföretaget Snellman i Jakobstad tar bort fosfaten ur sina grillkorvar och knackkorvar. Det innebär att kötthalten i stället höjs.

Sidor