Hoppa till huvudinnehåll

forsar

 • Fem forsar i Kronoby å restaurerades

  16.10.2017 Österbotten

  Fiskens vandring och lek främjas av åtgärderna.

  Restaureringen av fem forsar i Kronoby å är nu färdig. Forsarna har åtgärdats för att främja fiskens vandring och förökning.

 • Kopparforsens nya bro i Fiskars invigd

  21.07.2017 Västnyland

  En ny mur har också byggts längs forsen.

  En ny bro över Kopparforsen i Fiskars ska göra det tryggare att ta sig till Verkstadsgården. Fiskarsbolaget vill skapa ett nytt torg av området.

 • I helgen kan Mats ordna sommarens första kräftkalas

  22.07.2016 Östnyland

  Mats Lönnfors i Liljendal har 17 kräftmjärdar i Kvarnforsen.

  Kräftsäsongen inleddes på torsdagen och Mats Lönnfors i Liljendal hör till dem som kastade kräftmjärdarna i sjön i hopp om färska kräftor att mumsa på i helgen.

 • Uttern plaskar glatt i Forsby å

  18.02.2016 Östnyland

  Vid Kvarnforsen underhåller den grannar med sin lek.

  I Kvarnforsen har den fredade uttern trivts i tiotals år. De underhåller grannarna med sin lek och har ibland också hälsat på inne i husen.

 • Öringen får hjälp med att leka

  05.11.2015 Inrikes

  Se hur öringen visar upp sig framför kameran.

  Man har lyckats hjälpa den annars så akut hotade öringstammen med lekbottensrestaureringar, och en hel del vilda öringar har hittat tillbaka till bäckarna i norra Helsingfors.

 • Strid om forsrättigheter i Nykarleby

  12.10.2015 Österbotten

  Olagliga beslut av staden enligt markägaren Mats Östman.

  Mats Östman i Nykarleby fortsätter sin kamp kring ägandet av forsrättigheterna i Stadsforsen i Nykarleby älv. Vasa förvaltningsdomstol har tidigare gett utslag till förmån för Nykarleby stad men Östman förde ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen som nu begär en förklaring av staden.

 • Dammkampen fortsätter - politiker vill ha fler utredningar

  15.09.2015 Huvudstadsregionen

  Helsingforspolitiker vill ha utredning om rivande av damm.

  Politiker i Helsingfors vill ha ordentliga utredningar om vad en rivning av dammen i Gammelstadsforsen innebär. Tjänstemännen påpekar att utredningarna räcker flera år och kostar hundratusentals euro.

 • "Kräftorna går in i blodet"

  22.07.2015 Östnyland

  Yle Östnyland kollar kräftmjärdar i Sävträsk fors.

  Årets kräftsäsong har inletts. Mats Lönnfors i Liljendal har trettio års erfarenhet av kräftfiske.

 • Politiker vill riva dammen i Gammelstadsforsen - staden vill bevara

  12.05.2015 Huvudstadsregionen

  Helsingfors stad anser att dammen inte ska rivas.

  Helsingfors ska nu trots allt utreda om det är möjligt att riva dammen i Gammelstadsforsen. Det här slog stadsstyrelsen fast under måndagskvällen. Helsingfors stad anser att dammen inte ska rivas.

 • Forsrestaureringarna fortsätter i Kronoby å

  23.04.2015 Österbotten

  Arbetet kommer att ske med start sommaren 2016.

  Arbetet med att återställa Kronoby å fortsätter men det tar lång tid. Helhetsplanen går tillbaka till år 2002. Forsar i Terjärv återställdes 2010-2012 och nu fortsätter arbetet i ån i Kronoby kommundel.

 • Forsby å hoppar och far

  10.04.2015 Östnyland

  Närmare 35 kubikmeter vatten i sekunden forsar förbi Forsby!

  Vintern har släppt sitt järngrepp om åar och vattendrag och smältvattnet både porlar och dånar just nu i riktning mot havet. Vattnet i Forsby å i Pernå "hoppar och far" mot havet med en mängd av cirka 30 kubikmeter - i sekunden! (Se video!)

 • Orpo vill riva dammar för att rädda vandringsfiskar

  26.09.2014 Inrikes

  Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (Saml) tog tag i en av de hetaste fiskefrågorna då han presenterade riktlinjer ur den nya lagen om fiske. Orpo vill inleda förhandlingar med vattenkraftsbolagen om rivning av dammar för att ge vandringsfiskarna möjlighet att stiga upp för att leka. Se videoklipp!

 • Jasper Pääkkönen: Dammen i Gammelstadsforsen borde rivas

  25.09.2014 Huvudstadsregionen

  Skådespelaren Jasper Pääkkönen tycker att åtminstone mindre vattenkraftverk borde demonteras. Han har importerat den amerikanska dokumentärfilmen ”DamNation” som handlar om vattenkraftverk i USA. I filmen som visas på festivalen Kärlek och Anarki får publiken se hur olönsamma vattenkraftverk rivs.

 • Medborgarinitiativ ska rädda vandringsfiskarna

  10.03.2014 Inrikes

  Fiskarna, närmare bestämt vandringsfiskarna har fått ett eget medborgarinitiativ. Initiavtagarna kräver att vattenkraftbolagens miljölov ändras och blir tidsbundna - med villkoret att bygga ut fiskvägar eller -trappor för vildfiskstammarna runt kraftverksdammarna. Se videoklipp!

 • Mycket issörja i de österbottniska vattendragen

  16.01.2014 Österbotten

  Det förekommer issörja i vattendragen på många håll i Österbotten. Den stränga kylan har bildat issörja som höjt vattennivån i åtminstone Perho å, Esse å, Lappo å och Kyro älv.

 • Ruunaa – en äventyrlig vildmarksupplevelse

  12.12.2013 Trädgård

  Ruunaa, i norra Karelen, är ett av Finlands vackra natursköna vildmarksområden. Området är känt för sina forsar, så forsränning står ofta på programmet, men också floating som bland det mest fridfulla man kan uppleva.

 • Nationalpark 7: Oulanka

  08.04.2013 Trädgård

  Finlands mest kända och besökta nationalpark.

  Oulanka nationalpark är det rinnande vattnets nationalpark. Det här är en av Finlands internationellt mest kända nationalparker. Den är också en av Finlands mest välbesökta.

 • Banbrytande fiskprojekt i Östnyland får fortsättning

  29.05.2012 Östnyland

  Projektet med att få till stånd ett bestående laxfiskbestånd i Östnyland har visat sig vara lyckat. Nu inleds ett fortsättningsprojekt, Jokitalkkarit.

 • Inga sikyngel vid provfiske i Forsby å

  15.05.2012 Östnyland

  Sikynglen i Forsby å i Lovisa lyser fortfarande med sin frånvaro. Provfiske har de senaste veckorna gjorts vid Forsby fors och Ninkoskforsen men hittills har Juha Kainu inte fått sikyngel i sin håv.

 • Sikynglen i Forsby å spårlöst försvunna

  25.04.2012 Östnyland

  Sikynglen i Forsby å i Lovisa är spårlöst försvunna. Den här veckan har provfiske inletts vid Forsby fors och Ninkoskforsen men hittills har Juha Kainu inte fått ett enda sikyngel i sin håv.

Sidor