Hoppa till huvudinnehåll

folk

 • Djurens julfred utlystes i Åbo

  10.12.2017 Åboland

  I över tio år har djurens julfred utlysts i Åbo.

  Hundar, katter, hästar, kaniner och skunkar samlades på söndagen då djurens julfred utlystes vid Mikaelskyrkan i Åbo. Den här traditionen har redan över tio år på nacken.

 • Din årskull - hur har det gått för er?

  26.03.2016 Inrikes

  Gå in och kolla statistiken för ditt födelseår.

  Ni som är födda samma år, hur ser livet ut för er idag? Hur många har gift sig, hur många har dött och vad tjänar ni i medeltal? Kolla vad statistiken säger om just din årskull!

 • Kaotiskt Kosovo slöt avtal som för närmare EU

  27.10.2015 Utrikes

  Avtalet väntas stabilisera ekonomin i Europas nyaste land.

  Kosovo har undertecknat ett stabiliserings- och associeringsavtal med EU. Avtalet för landet ekonomiskt och politiskt närmare EU. Samtidig är landets politiska läge spänt och kaotiskt.

 • Estnisk film söker sin identitet

  03.10.2015 Kultur och nöje

  Detta är året då två estniska historier kan få en Oscar.

  Vi vet en hel del om svensk kultur, ser gärna på danskt tv-drama och har till och med börjat inse att norsk film är på väg framåt. Men Estland? Plötsligt får den ena estniska historien efter den andra internationell spridning. Både inom littertur och film.

 • Kanerva: Sademies är lite rasist

  10.07.2015 Huvudstadsregionen

  Partiet kan inget göra åt tokiga åsikter.

  Seppo Kanerva, Sannfinländarnas gruppordförande i Helsingforsfullmäktige, anser att Olli Sademies (Sannf) uttalanden om tvångssterilisering av afrikanska män är rasistiska men att det inte finns något man kan göra åt saken.

 • Folkfest i Jakobstad mitt i vintern

  11.03.2015 Österbotten

  Alla var glada, alla var positiva. Onsdag kväll i Jakobstad, hundratals människor hade samlats för att minnas sina stunder i Terazzohörnet. Ett hörn som skattar åt förgängelsen nästa vecka och ett gaturally som dött för länge sedan.

 • Rekordstor folkökning i Sverige - männen snart fler

  19.02.2015 Utrikes

  Sveriges befolkning ökar snabbare än någonsin, framför allt på grund av invandringen. I år ändras för första gången balansen mellan könen.

 • Samojeden Djibikoff kom till Donners Hyvinge från den sibiriska tundran

  29.01.2015 Kultur och nöje

  Sommaren 1928 fick språkforskaren, antropologen, upptäcktsresanden och den politiskt aktive Kai Donner en ung samojed från Sibirien hem till sin gård Ahdenkallio i Hyvinge. Djibikoff som han kallades, hjälpte Donner, ”samojedernas Lönnrot”, i hans arbete på en samojedisk ordbok.

 • Demonstrationen som sänkte DDR

  09.10.2014 Utrikes

  Det har i år gått 25 år sedan Berlinmurens fall. I Tyskland uppmärksammas jubileet stort under de kommande veckorna. I staden Leipzig minns man under torsdagen de händelser, som skulle bli början på slutet för den tyska demokratiska republiken DDR.

 • Pålkkasviin försvarar bengaliska eldar

  01.04.2014 X3M

  Efter en orolig inledning på fotbollsallsvenskan i Sverige och en nära-ögat-situation då en pojke träffades av en bengalisk eld fördömer många fotbollsvåldet. Fotbollssupportern Patrik "Patte" Lindholm vill att bengaliska eldar tillåts inom vissa zoner på läktarna i Finland.

 • Syd saknas i Coastline

  31.03.2014 Österbotten

  Sydösterbotten saknas nästan helt i tidningen Coastline. Coastline ges ut av Österbottens Handelskammare och distribueras bland annat till ministerier, ambassader, högskolor och platser där folk rör sig och finns också på webben.

 • Företagsrådgivare turnerar i Kristinestad

  31.03.2014 Österbotten

  Den här veckan drar näringslivscentralen i Kristinestad ut på turné i kommunen med infokvällar för företagare. Bland annat kommer företagsrådgivaren Nina Ingves att berätta vilka tjänster Näringslivscentralen erbjuder.

 • Kränkt för att han talade ryska

  17.03.2014 Samhälle

  I Finland bor det över 70 000 ryskspråkiga personer. Raseborgaren Sergei Trofimov är en av dem som fått utstå vardagsrasism på grund av sitt ursprung.

 • Vindkraftsplanerna i Molpe-Petalax lockade folk till informationsmöte

  03.03.2014 Österbotten

  Vindkraftsplanerna i Molpe-Petalax presenterades på ett allmänt möte i högstadieskolan på måndag kväll. Sammanlagt handlar det om 32 vindkraftverk i skogsområdet mellan Molpe och Petalax som det svenska bolaget Windin planerar att bygga.

 • "Det enda vi kan göra är att be"

  03.03.2014 Österbotten

  Rädslan för krig är stor i Ukraina. På gatorna går folk med både de ryska och ukrainska flaggorna. Natalia Storm, som flyttade från Kiev i början av 90-talet, är orolig för sina vänner som lever i mitt i krisen.

 • Middag i Europa

  03.03.2014 Strömsö

  Hur har vi det med tidsuppfattning och sociala spelregler ute i Europa? Om man får en inbjudan till middag kl 19.00, när dyker man upp? Vi kollade med folk på Europas gator och torg.

 • Från provrör till storsäljare - industrin behöver naturvetare

  28.02.2014 Österbotten

  KWH Mirka i Nykarleby samarbetar med Topeliusgymnasiet för att trygga tillgången på arbetskraft. Det gäller att väcka elevernas intresse för kemi och fysik tidigt.

 • Bilfabrik nyanställer

  26.02.2014 Åboland

  Bilfabriken i Nystad behöver mera folk. Valmet Automotive har cirka 300 arbetstillfällen att erbjuda.

 • Fäbodaloppet krymper då snön smälter

  12.02.2014 Österbotten

  Talkojobbarna jobbar febrilt i Jakobstad för att IF Brahes Fäbodalopp skall kunna skidas. På torsdag kväll avgör föreningen om det alls går att ordna loppet och hur lång banan i såfall blir. Den har redan kortats från nio till fem kilometer.

 • Goda möjligheter att få nya jobb för uppsagda på Wärtsilä

  30.01.2014 Österbotten

  Trots att uppsägningarna på Wärtsilä drabbar Vasa och Österbotten har andra regioner i Finland haft det betydligt värre. Det konstaterar Kaj Suomela som är överdirektör på Österbottens NTM-central. Han hoppas också att hotet om att säga upp 200 personer i Finland inte behöver förverkligas i sin helhet.

Sidor