Hoppa till huvudinnehåll

medborgarrättsrörelser

 • Femtio år sedan Selmas blodiga söndag

  07.03.2015 Utrikes

  Det var scener som fick USA att kippa efter andan: på tv kunde hela nationen ta del av rasismens och segregationens verklighet. Polis med batonger och tårgas gick till brutalt angrepp mot hundratals aktivister, som krävde rösträtt för den svarta befolkningen.

 • Atte Blom om de svarta i USA

  12.06.2013 Arkivet

  Analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur.

  Musikmannen Atte Blom var passionerat intresserad av afro-amerikanernas frihetskamp i USA. Han gjorde många analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur, med utgångspunkt i jazzen, Elridge Cleaver, de Svarta Pantrarna och Malcom X.

 • Bob Dylan får USA:s högsta civila utmärkelse

  27.04.2012 Utrikes

  Musikern Bob Dylan får USA:s högsta civila utmärkelse, presidentens frihetsmedalj. President Barack Obama säger att Dylan, förutom att ha influerat rock- och folkmusiken, också var en viktig person inom medborgarrättsrörelsen i USA på 1960-talet.

 • Ralph Abernathy - Kings efterträdare

  24.05.2007 Arkivet

  Ralph Abernathy

  Pastor Ralph Abernathy blev Martin Luther Kings efterträdare. Hur går det att fullfölja icke-våldsprincipen då en ledare blivit mördad?

 • Angela Davis fängslad och frisläppt

  24.05.2007 Arkivet

  Här kommer hon till tals i intervjuer.

  Angela Davis (född 1944 i Birmingham, Alabama) är en amerikansk kommunist, feminist och människorättsaktivist. Hon har varit symbolen för många i de svartas kamp och en kvinnlig ikon för de Svarta Pantrarna. Här kommer hon till tals i intervjuer.

 • Raskravaller i USA på 1960-talet

  24.05.2007 Arkivet

  "De farligaste är de som inget har att fölora."

  Den svarta författaren James Baldwin säger i sin bok Fire next time (Nästa gång elden) att de farligaste är de som inget har att förlora. På 1960-talet spreds kravaller och aktioner runt om i USA, där många sådana människor deltog. Gnistan var ofta någon enskild händelse.