Hoppa till huvudinnehåll

producering

 • Vasa fortfarande konkurrenskraftigt

  20.02.2014 Österbotten

  Så var åtminstone fallet ännu år 2012. Det framgår av Åbo universitets undersökning.

 • Konstakademin i Åbo vann filmpris i Kanada

  18.02.2014 Åboland

  Filmstuderande vid Åbo yrkeshögskolans konstakademi har vunnit en internationell filmtävling med kortfilmen Maria.

 • Skogen är mer än bara träd

  07.02.2014 Österbotten

  Skogen är en av stöttepelarna i den finska ekonomin även om den sektorn också har svårigheter idag. På torsdagen samlades skogsfackfolk och skogsägare till en Skogsklusterdag på Optima i Jakobstad.

 • 600 miljoner i vinst för Stora Enso

  05.02.2014 Inrikes

  Skogsbolaget Stora Enso rapporterar en vinst på 600 miljoner euro för fjolåret. De senaste årens saneringar börjar ge resultat.

 • Wärtsiläs nedskärningar kan ge dominoeffekt bland underleverantörer

  30.01.2014 Österbotten

  Wärtsiläs planerade nedskärningar kan också påverka bolagets underleverantörer om beställningarna minskar. På Mapromec i Korsholm har vd Caj-Erik Karp anat att något varit på gång inom Wärtsilä.

 • Mirka i Jeppo satsar på grön energi

  24.01.2014 Österbotten

  Mirka i Jeppo blir grönt. Med Ekokems nya kraftverk tar företaget ut energi ur slippappersavfall och flis och kan slopa olja och gas. Miljön vinner och luftföroreningarna minskar radikalt. I pengar vinner Mirka 1,5 - 2 miljoner euro per år. Den andra vinsten är positiva kunder.

 • Kemira i Vasa lägger ner

  31.12.2013 Österbotten

  Kemiras produktion i Vasa slutar officiellt idag. Produktionen på fabriken har körts ner under det senaste halvåret.

 • Färre odlare och större arealer är trenden inom grönsaksodling

  28.12.2013 Österbotten

  Antalet grönsaksodlare i Finland har på dryga tio år minskat från omkring 8000 till dryga 4000. Samtidigt har odlingsarealerna fördubblats för de enskilda frilandsodlarna. Trenden går mot färre och samtidigt mer specialiserade odlingar.

 • "Riksbanken ökar arbetslösheten"

  28.11.2013 Ekonomi

  Sveriges riksbank får hård kritik för sin penningpolitik. Kritikerna har hittills funnits på hemmaplan, men nu har också kända utländska nationalekonomer hakat på kritiken.

 • Nordkalk ökar produktionen i Sibbo

  29.10.2013 Östnyland

  Samarbetsförhandlingarna i Nordkalk är nu slutförda. I Sibbo kommer det att leda till mera arbete.

 • Raseborg besluter om kärnkraftsägande

  14.10.2013 Västnyland

  Raseborgs stad borde sälja sina sina aktier i Katternö Kärnkraft - men bara om staden får en skälig avkastning för dem. Stadsstyrelsen ska ta ställning till det här förslaget på sitt möte i dag (14.10).

 • Hovi och Håkans delar på matseger

  11.10.2013 Österbotten

  På torsdagkvällen blev det klart att Tapani Hovi och Ebba Håkans fick dela på segern i programmet Halv åtta hos mig. Fyra matintresserade österbottningar fick visa framfötterna i den populära svenska matserien.

 • Köttmärkningen planeras bli mer detaljerad

  03.10.2013 Inrikes

  I framtiden kan köttprodukter märkas bättre, till exempel så att vi kan läsa på förpackningen var djuret är uppfött och slaktat. Exakt hur den här ursprungsmärkningen ska se ut tar EU-kommissionen ställning till i december i år.

 • Lovisa kraftverk producerar el igen

  26.09.2013 Östnyland

  Kärnkraftverket på Hästholmen i Lovisa är i drift igen. Årsrevisionen är nu över för den här gången.

 • Kalkbruket i Sibbo ohotat

  19.09.2013 Östnyland

  Permitteringar vid samtliga av Nordkalks enheter kan bli aktuella men också i framtiden kommer Sibbo att vara en av koncernens produktionsorter.

 • "Idag ser det inte så bra ut"

  10.09.2013 Östnyland

  Om elpriserna fortsätter att följa de senaste dagarnas prisutveckling på elbörsen så syns det snart i elräkningen säger Benny Broman, chef för elhandeln vid Borgå Energi. Elpriset har varit exceptionellt lågt den här sommaren, men stiger troligen under höstens lopp.

 • Fågel Blå snart klar för Grandpremiär

  09.09.2013 Östnyland

  Om en månad är det premiär fö den tvåspråkiga professionella regionteatern Östra Nylands teater - Itä-Uudenmaan teatteris första produktion Fågel Blå.

 • Lek och aha-upplevelser

  05.09.2013 Yle Fem

  Med Undra sa flundra vill vi uppmuntra till handlingskraft och väcka tittarens nyfikenhet. Vi vill ge tittaren a-ha upplevelser, uppmuntra till lek och stärka tron på sig själv, berättar producent Ann-Maj Granstubb

 • Kesko bemöter kritiken mot billiga importtomater

  05.09.2013 Österbotten

  Enligt Kesko fanns det inte inhemska tomater att tillgå för förra veckans kampanj, därför tog man till importvara. Från odlarhåll vidhåller man att det är ett försök att pressa ner de inhemska producentpriserna.

 • Lyxkatamaran gav tiotals jobb

  30.08.2013 Österbotten

  I Jakobstad blev satsningen på att bygga en lyxkatamaran en framgång. Efter drygt ett års produktion seglar den första katamaranen i väg på tisdag. Bygget har kostat kring fyra miljoner euro och har sysselsatt tiotals personer. Nu kan också fler beställningar vara på kommande.

Sidor