Hoppa till huvudinnehåll

toppidrott

 • Ella passar och Fanny sätter bollen i mål för PSS – syskonen Holmberg ligger högt i poängbörsen

  27.11.2018 Östnyland

  Radarduon har tillsammans smällt in 14 mål för Borgålaget.

  Radarduon har tillsammans smällt in 14 mål för Borgålaget i damernas innebandyliga. På fredag väntar toppmötet mot EräViikingit.

 • Ut med allvaret ur idrotten säger Christoph Treier – han träffar ofta barn och unga som inte vågar sluta för att ”föräldrarna skulle bli så ledsna”

  22.10.2018 Österbotten

  Mer glädje och teamarbete - men skolorna har blivit efter.

  Christoph Treier träffar hela tiden unga som vill sluta idrotta men de vågar inte då tränaren, föräldrarna eller föreningen skulle ta så illa upp. Men ut med allvaret och in med glädjen och teamarbetet - det behövs för att lyckas inte minst i lagsporter. Och här släpar det finländska skolsystemet efter jämfört med resten av Norden, säger Treier.

 • Gallup: Majoriteten av finländarna tycker staten ska stöda toppidrott

  12.09.2018 Sport

  En tredjedel vill minska stödet till elitidrottare.

  En tredjedel av finländarna vill sänka statsstödet till elitidrottare. Det här framgår av en opinionsundersökning som tidningsgruppen Uutissuomalainen har låtit göra. Frågan om statsstödet delar finländarna: lika många vill höja stödet.

 • Skällsord och krav eller beröm och uppmuntran – vad leder längst då barn ska fostras till elitgymnaster?

  05.09.2018 Sport

  Samtalstonen i finländska träningssalar annan än i Ryssland.

  Rebecca Gergalo är finländsk mästare, Lia Kallio bäst i landet i sin åldersklass. Bägge tränas av Finlands mest framstående tränare i individuell rytmisk gymnastik, Larisa Gryadunova. Den ena siktar på Tokyo-OS 2020, den andra på ungdoms-OS 2022.

 • Många finländska elitidrottare lever ur hand i mun: ”Vanligt att man sparar in på maten”

  05.11.2017 Sport

  Ekonomin en stor stressfaktor för finländska elitidrottare.

  För en stor del av de finländska elitidrottarna är vardagsekonomin påfrestande. Många lever under fattigdomsgränsen och tvingas till ett spartanskt liv. Det är jättestressigt, säger badmintonspelaren Nanna Vainio.

 • Team Danmarks entydiga mål: Guld till Danmark!

  22.11.2016 Sport

  Långsiktigt arbete bakom Danmarks OS-framgångar i Rio.

  Då Danmark i Rio gör sitt näst bästa OS genom tiderna och det bästa sedan 1948, handlar det inte om en utveckling som skett över en natt. Team Danmarks toppidrottsprogram startades för drygt 30 år sen, då beslutsfattarna var redo att acceptera tanken på en “elit”.

 • Många finska toppidrottare lever kring fattigdomsgränsen

  08.10.2016 Sport

  De flesta toppidrottarna kämpar hårt ekonomiskt.

  I en gallup av Yle Urheilu framkommer det att en stor del av de finska toppidrottarna har det ekonomiskt väldigt jobbigt. Över hälften av idrottarna som deltog i gallupen säger sig leva på summor som är under fattigdomsgränsen.

 • Nu är hemma bäst för badmintonässet Nanna Vainio

  31.05.2016 Sport

  Hon följde sin egen väg till Rio.

  Hon säger själv att de flesta hon möter på träning har mer talang än hon. Att hon har jättemånga svagheter, både fysiska och tekniska. Men att hon till skillnad från många andra haft mod att göra djärva beslut då så krävts. Nu är hon klar för OS i Rio.

 • Fifa-härvan växer

  28.05.2015 Utrikes

  Fotbollssponsorer är stressade över utredningen.

  Den amerikanska polismyndigheten FBI:s utredning av det internationella fotbollsförbundet Fifa växer. Fifas före detta viceordförande Jack Warner har på torsdagen överlämnat sig till polisen.

 • “Hjärtat” stannar i Manchester City

  19.12.2014 Sport

  Manchester City vill försäkra sig om målvakten Joe Harts tjänster fram till år 2019. City publicerade på fredag det nya kontraktet med Hart.

 • ”VM-fotboll funkar också utan Fifa”

  09.12.2014 Utrikes

  En VM-turnering i fotboll kan mycket väl organiseras av någon annan än det internationella fotbollsförbundet Fifa. På så sätt kunde man få ett slut på den korruption som grasserar inom förbundet, anser en ledande Fifa-expert.

 • Vem ska rädda oss?

  27.03.2014 Sport

  Finländsk damkonståkning har nått botten. Ingen OS-representant. Vår enda representant i VM 29:a och ute ur finalen. Nu kan det bara bli bättre, men när?

 • Toppidrott och gymnasium - en krävande kombination

  13.02.2014 Nyhetsskolan

  De tränar extremt mycket, mera än de flesta under en månads tid. Hela 20 timmar i veckan är inte ovanligt för landslagets handbollsspelare Jessika Gammals. Kia Wärn, som spelar tennis, gör inte dåligt ifrån sig heller med 11 träningar måndag till fredag. Detta betyder att de kan ha upp till tre träningar under en dag samtidigt som de skall hinna med gymnasiestudier.

 • Sotjisnack och landskapsstafett

  30.01.2014 Sport

  Alpinskidåkaren Maria Pietilä Holmner - svenskt medaljhopp med finländska rötter. Sotji - första stortävlingen enligt toppidottens nya principer. Mellersta Österbottens 63:e landskapsstafett i Pedersöre. - i Sportmagasinet tisdag 4.2 kl. 21.00 i Yle Fem.

 • Är jag gränsfall, eller inte?

  15.05.2013 Sport

  Inom de närmaste dagarna får ett 30-tal lyckliga idrottare inom vintergrenarna ett brev på posten. De kommer att tilldelas statens skattefria träningsstipendium, i folkmun också kallat idrottarstipendium eller idrottarlön. Men de allra flesta sökande blir utan och för några kommer beskedet som en chock. De trodde att de var självskrivna stipendietagare. Hur kan det gå så här?

 • Kojonkoski: Medaljchans i Sotji krävs för stipendium

  13.05.2013 Sport

  Om en vecka publiceras listorna på vilka idrottare som får statens träningsstipendium samt Olympiska kommitténs träningsstöd. Listan brukar ofta väcka kritik och besvikna idrottare som blivit utan stöd träder fram i medierna. I år har Sportmagasinet fått följa med delar av beredningen för att se hur det riktigt går till.

 • Elitsatsning på juniorer, eller inte?

  05.04.2013 Sport

  Diskussionen kring problematiken med elitsatsning inom junioridrotten väcks till liv med jämna mellanrum. Nu är den på tapeten igen, framförallt i Sverige där en undersökning visar att en stor del av kommunerna är färdiga att sluta betala bidrag till klubbar som elitsatsar på barn under 13 år. Även här hos oss har diskussionen kring ämnet igen tagit fart. Men vad är problemet och var går gränsen för elitsatsning?

 • Förbundspennan: Idrotten skall ha en möjlighet

  28.02.2013 Sport

  Hur kan vi stöda idrottaren för att denne skall kunna nå det bästa möjliga resultatet? På vilka idrottare skall vi satsa? Skall vi satsa allt på dem som redan är på toppen?

 • Ekonomin och framtiden

  02.05.2012 Sport

  Ekonomin och framtiden

  Sitter hemma och gör upp träningsprogram för mina adepter. 20-30 timmar träning i veckan minst åtta timmar sömn osv. Tävlingar som de bör delta i etc. Budget som gör lös på 12 - 15 000 euro.

 • Grenarnas mångfald och den internationella toppen

  27.04.2012 Sport

  Via olika medier har man fått ta del av diskussionen kring mångsidigheten inom idrott i Finland. Det pratas om att barn skall utöva flera olika grenar för att senare kunna nå den internationella toppen i en enskild gren.

Sidor