Hoppa till huvudinnehåll

gränstrafik

 • Dynamiska Moskva eller vänliga Sankt Petersburg?

  01.12.2018 Utrikes

  Om de ryska städerna och ryssarnas tankar om Finland.

  När vår medarbetare i Ryssland får frågan vilken stad hon gillar bäst, Moskva eller Sankt Petersburg, har hon ett standardsvar. - Städer är inte äkta makar och man kan därför älska två. I veckans korrespondentkolumn berättar hon mera om de ryska städerna och vad ryssarna anser om Finland.

 • Svenska gränskontrollerna ska "inte grunda sig på etnisk markör"

  12.11.2015 Utrikes

  Nya gränskontrollerna ska ske genom slumpmässiga stickprov.

  De tillfälliga gränskontrollerna som Sverige införde vid middagstid på torsdagen ska ske genom stickprov enligt slumpmässigt urval. De får inte grunda sig på etnicitet. Det framgick vid polisens presskonferens.

 • Var befann du dig när Berlinmuren föll?

  05.11.2014 Kultur och nöje

  Jag befann mig i koloniträdgården Windberg på Marienburger Straße 7 i staden Mönchengladbach. I trädgården finns ett föreningshus som familjen hade hyrt för att fira min pappa, det var en torsdag, skriver Peter Lüttge.

 • Både ryssar och ukrainare lever i oro

  01.04.2014 Utrikes

  Krigshotet gör människor dystra både i Ukraina och i Ryssland. De flesta tror inte att det kan bli något krig mellan länderna men redan nu har trafiken över gränsen avtagit.

 • Storbritannien: Spanien öppnade diplomatpost

  27.11.2013 Utrikes

  Storbritannien hävdar att spansk polis öppnat diplomatpost på gränsen mellan Spanien och Gibraltar, som hör till Storbritannien.

 • Räsänen: Visumfrihet kan öka brottsligheten

  15.11.2013 Inrikes

  Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) anser att det är möjligt att brottsligheten ökar i Finland, om visumfriheten mellan EU och Ryssland blir verklighet. Enligt Räsänen har visumets viktigaste betydelse varit att man kan kunnat kontrollera de inresande på förhand.

 • Stränga krav gör att visumfriheten dröjer

  16.05.2013 Samhälle

  Efter tio år av visumdialog har EU och Ryssland visserligen kommit närmare målet, alltså visumfrihet, men fortfarande finns det många hinder på vägen. Man har kommit överens om en så kallad vägkarta med fyra steg.

 • Räsänen: Rambeslutet stärker den inre säkerheten

  27.03.2013 Inrikes

  Enligt inrikesminister Päivi Räsänen stärker regeringens rambeslut den inre säkerheten. Beslutet säkerställer tillräcklig finansiering med tanke på beredskapen inför den ökande gränstrafiken vid östgränsen och bekämpningen av terrorism, anser hon.

 • Hangö sjöbevakare inte oroade

  24.01.2013 Västnyland

  Sjöbevakarna i Hangö upplever inte Gränsbevakningens stora sparkrav som något hot. Hangö och övriga Finska viken samt verksamheten i sydöstra Finland prioriteras medan norra och östra Finland måste spara.

 • Svenska samer polisanmälde norsk minister

  29.04.2012 Utrikes