Hoppa till huvudinnehåll

fågeljakt

 • EU stämmer Finland för den olagliga åländska vårjakten på guding – Åland häpnar: ”Det var intressant och överraskande”

  08.03.2018 Inrikes

  Enligt fågeldirektivet får man inte döda vilda fåglar.

  EU-kommissionen har beslutat att väcka talan mot Finland vid EU-domstolen för olaglig vårjakt på ejderhanar (gudingar) på Åland. Enligt fågeldirektivet är det förbjudet att döda vilda fåglar.

 • Svenska Yles serie om julmusik: Sylvias julvisa

  23.12.2016 Kultur och nöje

  Sången om hemlängtan då det blir jul.

  Sången heter egentligen Sylvias hälsning från Sicilien. Vem är då Sylvia? Jo en liten fågel, troligtvis en svarthätta (Sylvia atricapilla), som övervintrar på Sicilien men längtar hem till Finland då det är jul.

 • Mikael Kilpi: Stoppa höstjakten på ejder

  01.06.2016 Västnyland

  Nya begränsningar räddar inte den häckande ejderstammen.

  I dag (1.6) inleds ejderjakten som nu är mer begränsad än tidigare. Det här är ett steg åt rätt håll, men det räddar inte den häckande ejderstammen, säger fågelforskaren Mikael Kilpi. Han talar i stället för att stoppa höstjakten på åda.

 • Naturskyddsförbundet: Stoppa sommarjakten på guding

  26.07.2015 Inrikes

  Ejderstammen minskar snabbt.

  Finlands naturskyddsförbund vill begränsa ejderjakten eftersom arten är hotad. Förbundet föreslår att man i första hand skulle förbjuda sommarjakten på gudingar, alltså ejderhanar.

 • Adress vill göra mellanskarven till jaktbart vilt

  17.05.2015 Österbotten

  Enligt adressen skadar mellanskarven skärgården.

  En namninsamling som vill göra mellanskarven till ett jaktbart vilt har startat på adressit.com. Enligt adressen finns det många välmotiverade grunder för att börja jaga mellanskarven. Jaktchef Stefan Pellas håller med.

 • Fågeljakt med märkvärdigt skådespel

  22.04.2015 Yle Fem

  Vårjakten på Malta ställer jägare mot BirdLife

  Vårjakten är förbjuden i EU men på Malta har man genom ett undantagsförfarande kunnat idka denna omstridda hobby i flera år. Jägarna på Malta ser vårjakten som sin rättighet och som en tradition värd att värna om med näbbar och klor. Det hela ger upphov till ett märkvärdigt skådespel.

 • Malta fortsätter att fånga flyttfåglar

  12.04.2015 Utrikes

  Förslaget om jaktförbud föll med snäv marginal.

  På Malta fortsätter jakten på flyttfåglar efter gårdagens folkomröstning om att förbjuda den omdiskuterade jakten.

 • Flyttfåglarna får kanske flyga i fred över Malta

  11.04.2015 Utrikes

  Vårfågelfångsten på Malta kan få ett slut

  En folkomröstning kan göra slut på den kontroversiella flyttfågelfångsten på klippön i Medelhavet. Om fångstförbudet vinner kan också våra flyttfåglar få färdas i fred i vår.

 • Utredning om fasanjakten i Snappertuna till polisen

  29.01.2015 Västnyland

  En privat sammanställning om problemen kring den kommersiella fågeljakten i Norrby i Snappertuna i Raseborg har lämnats in till polisen i dag (29.1).

 • Bytet hamnar i jägarens frysbox

  20.08.2014 Västnyland

  Sjöfågeljakten börjar i dag klockan 12. I år finns det gott om gräsänder för den hugade jägaren. Men för Viltgården i Ingå som distribuerar viltkött är det inte så lätt att få tag på kött att sälja vidare.

 • Skyddad fiskgjuse skjuten i Jakobstad

  17.08.2014 Österbotten

  En fiskgjuse sköts på lördag morgon i Björnviken i Jakobstad. Fiskgjusen är skyddad enligt Naturskyddslagen och EU:s fågeldirektiv.

 • Sälolja och vättar på sommarutställning

  12.06.2014 Östnyland

  Skärgårdsmuseet i Rönnäs i Pernå presenterar i sommar en specialutställning om jakt på sjöfågel och säl. Se bildspel och hör en intervju med en av museets eldsjälar Henry Forssell.

 • Omtvistad fågeljakt i Malta syns också i Finland

  30.04.2014 Utrikes

  Den omtvistade vårjakten i Malta är inne på sin sista dag. Fågelvänner i Europa vill förbjuda jakten, men jägarna har lyckats få dispens. Det finns över 10 000 jägare i Malta, och det som sker är inte helt obetydligt för Finlands fågelliv.

 • Vårjakt på alfågel förbjuds

  29.11.2013 Västnyland

  Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att undantagslovet för att jaga alfågel om våren är olagligt. Det innebär att vårjakten måste upphöra i havsområdena i Raseborg och Hangö.

 • Fasanjakt får bybor på krigsstigen i Snappertuna

  15.11.2013 Västnyland

  I Snappertuna i Raseborg har organiserade fasanjakter på Norrby gårds marker stört invånarna sedan början av nollnolltalet. Gevärshagel flyger in på grannens marker då och då. Se video!

 • Skjuter du eller inte – känn igen fåglarna under jakten

  21.08.2013 Inrikes

  Jaktlagen kräver att man känner igen bytet.

  Jaktlagen kräver att man känner igen bytet. Men hur går det när det är skymning och det är svår att urskilja några färger och det enda man egentligen ser är en siluett? Och det är inte alltid man hör fågeln. Ta vårt test.

 • Bra år för skogens hönsfåglar

  09.08.2013 Inrikes

  Hönsfåglarnas häckning har lyckats bra i skogarna i år. Ripbeståndet är dock fortfarande svagt.

 • ”Skärgårdsborna har fågeljakten i blodet”

  28.06.2013 Åboland

  Vid Skärimuseet i Korpo finns just nu en utställning om fågeljaktens betydelse för skärgården. Enligt John Franzén som satt ihop utställningen har vettaskyttet en mycket viktig plats i skärgårdens historia.

 • Jaktsäsong för skogsfåglar kan förkortas

  10.09.2012 Inrikes

  Jord- och skogsbruksministeriet föreslår att jaktsäsongen för skogs- och fälthöns förkortas i delar av landet. Tjäder, ripa och andra orrfåglar skulle i valda delar av Finland jagas endast i september.

 • Skarvjakten avbröts

  05.09.2012 Österbotten

  I Nykarleby och Oravais har skarvjakten stoppats. Jägarna hann skjuta tolv skarvar innan jakten avblåstes förra veckan, det skriver Österbottens tidning. Det är miljöcentralen som stoppat jakten eftersom det lämnats in ett besvär mot skyddsjakten till Högsta domstolen.

Sidor