Hoppa till huvudinnehåll

ukrainska

 • Kontroversiell språklag godkändes i Ukraina - kravet på kunskaper i ukrainska skärps - väcker ilska bland ryskspråkiga

  25.04.2019 Utrikes

  De ryskspråkiga i landet är inte nöjda.

  Parlamentet i Ukraina har godkänt en lag som ger det ukrainska språket en särskild status och skärper språkkraven inom den offentliga sektorn. Lagen är svår att smälta för Ukrainas stora ryskspråkiga befolkning där många upplever den nya lagen som diskriminerande.

 • Krim förklarade sig självständigt - vill bli ryskt

  17.03.2014 Utrikes

  Krim har utropat sig självständigt och samtidigt ansökt om att få ansluta sig till Ryssland. Deklarationen om självständighet gavs efter den omstridda folkomröstningen i söndags då över 96 procent av väljarna röstade för en anslutning till Ryssland.

 • Ukraina, Ryssland anklagar varandra för våldsamheter

  15.03.2014 Utrikes

  Ukrainas president Oleksandr Turtjynov anklagar Ryssland för våldsamheterna i östra Ukraina som har krävt flera dödsoffer den här veckan. Ryssland vill bannlysa ultra-nationalister i Ukraina.

 • OSSE skickar observatörer till Ukraina

  05.03.2014 Utrikes

  OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har skickat militärobservatörer till Ukraina på den ukrainska regeringens begäran.

 • "Det enda vi kan göra är att be"

  03.03.2014 Österbotten

  Rädslan för krig är stor i Ukraina. På gatorna går folk med både de ryska och ukrainska flaggorna. Natalia Storm, som flyttade från Kiev i början av 90-talet, är orolig för sina vänner som lever i mitt i krisen.

 • Ukraina: Ministerlista presenterades

  26.02.2014 Utrikes

  Ministrarna i en interimsregering har presenterats i Ukraina. Den EU-vänlige Arseni Jatsenjuk föreslås bli ny premiärminister i den nya samlingsregeringen som presenterades för tiotusentals människor på Självständighetstorget Majdan i Kiev.

 • Kiev: Stordemonstration urartade i kravaller

  19.01.2014 Utrikes

  En stordemonstration i Ukrainas huvudstad Kiev har urartat i bråk mellan radikala demonstranter och kravallpolis. Polisen tog till tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna som försökte storma parlamentet.

 • Oppositionen och presidenten förhandlar i Ukraina

  13.12.2013 Utrikes

  Den ukrainska oppositionsledaren Vitalij Klytjko deltog i rundabordsförhandlingar med president Viktor Janukovytj i fredags. Det uppger en talesman för oppositionen.

 • Stort allvar på gatorna i Kiev

  02.12.2013 Utrikes

  Stämningen i den ukrainska huvudstaden Kiev på måndag kväll var rätt allvarlig, rapporterade Yle Nyheters Kerstin Kronvall då hon anlände till Kiev. Demonstranterna är ute för att verkligen få en ändring till stånd. I Kiev vill man att Ukraina ska vara ett västerländskt land.

 • Polisbrutalitet skärper läget i Ukraina

  30.11.2013 Utrikes

  Oppositionen i Ukraina förbereder en generalstrejk efter nattens brutala polistillslag mot EU-vänliga demonstranter. Oppositionen kräver också att presidenten och regeringen avgår och att det ordnas förtida val. President Viktor Janukovitj fördömer våldet.

 • Ukraina: Regeringspartiet mot seger

  28.10.2012 Utrikes

  Vallokalsundersökningar i Ukraina visar att regeringspartiet Regionernas parti, lett av president Viktor Janukovytj, går mot en seger i parlamentsvalet. Partiet ser ut att få kring 30 procent av rösterna.

 • Evgenia Tymosjenko: Bojkotta inte fotbolls-EM!

  30.05.2012 Utrikes

  Nästa vecka går startskottet för fotbolls-EM som spelas i Polen och Ukraina. I år riktas inte strålkastarna bara mot fotbollsspelarna utan också mot den ukrainska regimen. Evgenia Tymosjenko, dotter till oppositionsledare Julia Tymosjenko, stöder inte bojkotter av fotbolls-EM.

 • Knytnävsslagsmål i Ukrainas parlament

  25.05.2012 Utrikes

  Slagsmål bröt ut i det ukrainska parlamentet då ledamöterna debatterade ett förslag om att stärka det ryska språkets ställning i Ukraina.

 • Bojkott mot Ukraina sprider sig

  30.04.2012 Utrikes

  Behandlingen av den fängslade ukrainska oppositionsledaren Julia Tymosjenko har lett till att allt fler politiker bojkottar Ukraina. Flera statschefer vägrar komma på ett toppmöte i Jalta och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso tänker bojkotta fotbolls-EM i Ukraina. Också den tyska förbundskanslern Angela Merkel överväger bojkott av EM.