Hoppa till huvudinnehåll

kulturlandskap

 • “Det är som att stiga in i en ritning av Leonardo da Vinci” - arkitekt Kirsti Horn vurmar för väderkvarnar

  09.02.2020 Västnyland

  “Väderkvarnarna måste bevaras, i annat fall försvinner de.”

  På Gammelgården i Ingå och på Pargas gård i Bromarv finns de bäst bevarade väderkvarnarna i Västnyland. Arkitekt Kirsti Horn arbetar för att bevara de gårdsväderkvarnar som finns kvar.

 • Akvareller på outnyttjad vattenkraft

  01.04.2016 Yle Fem

  Rolf Holm avbildar älvar och deras kraftverk.

  Konstnären Rolf Holm besöker olika älvar och deras vattenkraftverk och kvarnar i Österbotten. Han vill fånga dessa vattenverk på akvarell för han vill visa på outnyttjad vattenkraft som i dag med moderna små turbiner kunde bli ett alternativ för ren energi.

 • Åkrar i Tenala och Bromarv klättrar upp på listan

  17.01.2016 Västnyland

  Landskap i Raseborg och Porkala viktiga för Finland.

  Två nya områden i Västnyland föreslås få status som nationellt värdefulla landskapsområden. Det ena ligger i Raseborg och det andra i Porkala.

 • Ströömi och Bjärnå nya värdefulla landskapsområden

  15.01.2016 Åboland

  183 områden i Finland anses vara nationellt betydelsefulla.

  Miljöministeriet föreslår att 183 områden ska klassificeras som nationellt värdefulla landskapsområden. Det innebär att man ännu bättre ska skydda den levande landsbygden där.

 • Bastu, simstrand, kanoter - möjligheterna vid Borgå å är många

  15.05.2015 Östnyland

  Hur kunde man utveckla servicen vid Borgå å?

  Hur skulle det sitta med en strandbastu och en fiskebrygga vid Borgå å? En badstrand? Ett skjul med kanoter för uthyrning? Olika frågor och idéer tas upp till allmän diskussion i Konstfabriken i Borgå på lördag.

 • Muurainen: De nya planerna för Billnäs duger inte

  07.05.2015 Västnyland

  En förbättring, men skyddsbeteckningarna ännu ett hinder.

  Raseborgs stad lägger nu fram för påseende en ny plan över hur Billnäs bruk kunde se ut i framtiden med hotell- och kongresscenter. Markägaren Olli Muurainen säger att den nya planen är en förbättring, men att skyddsbeteckningar utgör ett hinder för verksamheten.

 • Konstnärlig design hotad i Fiskars bruk?

  18.12.2013 Västnyland

  Ingmar Inko Lindberg, tidigare fastighetsdirektör och vice vd för Fiskarsbolaget, är oroad över framtiden för Fiskars bruk. Han är kritisk till hur Fiskarsbolaget i dag ser på framtiden på bruket. Lindberg anser att konstnärlig design av hög klass blir till cirkuskonst.

 • Kulturlandskap viktiga för välmåendet

  11.08.2013 Inrikes

  Miljöministeriet inventerar som bäst de nationellt värdefulla landskapen i olika delar av landet. Det är 20 år sen det här gjordes senast. Nu är det dags att utreda om de gamla gränserna fortfarande gäller. Se TV-Nytts inslag!

 • Naturturismen i Ekenäs får mera pengar

  05.08.2013 Västnyland

  Forststyrelsen har beviljats mera pengar som ska användas till att reparera Rödjans båthus samt en kartläggning av kulturlandskapen i Ekenäs skärgårds nationalpark.

 • Blir Bromarv och Porkala udd "värdefulla landskap"?

  17.06.2013 Inrikes

  Bromarv i Raseborg och Porkala udd i Kyrkslätt kan bli en del av de så kallade värdefulla landskapen i Finland. Vilka områden som är värdefulla i Nyland omprövas av Nylands Förbund och NTM-centralen i sommar. Det finns elva områden i Nyland som betecknas som unika landskap.

 • Landet som inte längre är

  07.05.2013 Titta och lyssna

  Peter Gerdehag har blivit känd för sina rofyllda dokumentärer som hyllar det svenska kulturarvet och de småbönder som nästan alla svenskar härstammar från. "Landet som inte längre är" följer familjen Caremalm, jordbrukare som arbetade med traditionen som kompass, innan den moderna tiden svepte in och skingrade den sortens kunskap för alla världens vindar.

 • Många värdefulla kulturmiljöer i Västnyland

  01.11.2012 Västnyland

  Nylands förbund har nu samlat pärlorna bland Nylands kulturmiljöer i en publikation på 132 sidor. Med finns tiotals exempel i Västnyland.

 • Omtvistat konstverk invigdes vid Aura å

  05.06.2012 Åboland

  Konstverket som hedrar både ÅA-donatorer och Pehr Kalm invigdes i dag i Åbo. Byggnadsnämnden ville ursprungligen inte ha det mitt i kulturlandskapet.

 • Upp till kamp mot jätteflokan

  02.05.2012 Åboland

  Frivilliga i Åbo tar upp kampen mot jätteflokan i området kring Korois udde på fredag. Växten anses hota det värdefulla kulturlandskapet i området.