Hoppa till huvudinnehåll

inkomstfördelning

 • Vad tjänar du? Jämför dig med resten av Finlands skattebetalare

  06.11.2019 Inrikes

  Se dina inkomster i förhållande till alla andras

  I veckan fylldes nyheterna av information om de som tjänat mest 2018. De som tjänar mest är ändå bara en bråkdel av alla skattebetalare i Finland. Vad vet du om dina egna inkomster i förhållande till alla andras?

 • Ojämlikheten valtema nummer ett tycker Vänsterförbundets Andersson

  26.01.2019 Inrikes

  "Småinkomsttagare ska kompenseras för klimatåtgärder."

  Debatten inför riksdagsvalet borde fokusera på tudelningen och ojämlikheten i samhället. Det säger Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. Hon vill bland annat att fattiga ska få kompensation om de tvingas delta i arbetet mot klimatförändringen.

 • Mindre än en tredjedel vill ha offentliga skatteuppgifter

  30.10.2018 Inrikes

  38 procent anser att var och en själv ska få bestämma.

  Mindre än en tredjedel av finländarna vill att skatteuppgifterna ska vara offentliga - det visar en undersökning som Uutissuomalainen har gjort.

 • Professor: Fem skatter att skärpa för att minska inkomstklyftorna

  06.06.2017 Inrikes

  Beskatta barnbidraget, höj arvsskatten, föreslår professor.

  Den ojämna fördelningen av resurser i samhället är svår att motarbeta effektivt om man inte utökar progressionen i beskattningen. Det konstaterar professor i socialpolitik Heikki Hiilamo i sin rapport 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi (ungefär: 15 recept för att minska inkomstklyftorna).

 • Inkomstskillnaderna ökar inte i Finland

  02.11.2016 Inrikes

  Arbetslöshetsersättningarna jämnar ut klyftorna.

  Inkomstskillnaderna har inte ökat i Finland på 15 år. Arbetslöshetsersättningarna har jämnat ut skillnaderna när arbetslösheten har ökat. Utvecklingen i framtiden beror till stor del på vår egen politik.

 • Halvårsrapport dyster läsning i Korsholm

  18.09.2016 Österbotten

  Ökad skuldsättning och fortsatt låga skatteintäkter.

  På tisdag samlas kommunstyrelsen i Korsholm kring en dyster rapport. Då tar man del av en utvärdering av ekonomin under årets första halva. Trots att alla verksamhetsområden lyckats hålla sina kostnader i schack kommer man även i år att landa på ett underskott.

 • Ojämn inkomstfördelning dålig för ekonomin

  17.09.2016 Utrikes

  Jämnare fördelning kan främja tillväxten.

  Ny forskning inom ekonomi utmanar gamla sanningar. Det han vara så att jämnare inkomstfördelning gynnar den ekonomiska tillväxten.

 • Forskare grälar om globaliseringens effekter

  16.09.2016 Utrikes

  Medelklassen i väst är inte förlorare.

  Ny forskning ifrågasätter den senaste tidens slutsats om globaliseringen: Asiens medelklass har vunnit på globaliseringen, medan medelklassen i väst har förlorat. Men så är det inte säger en brittisk forskare.

 • Vad kostar ett rimligt vardagsliv?

  03.09.2016 Inrikes

  Forskare har räknat ut vad man skall klara sig på i månaden.

  Diskussionen om nivån på grundtryggheten i Finland har gått het i många år. Hur mycket pengar skall man klara sig på? Vid Helsingfors universitet har man redan i några år räknat på vilka varor och tjänster en familj behöver för en rimlig vardag – en slags referensbudget för livet.

 • Asiens medelklass har vunnit på globaliseringen – förlorarna finns också bland oss

  03.09.2016 Utrikes

  Världens fattigaste och medelklassen i väst är förlorare.

  Många har kritiserat globaliseringen för att de befarar att den gynnar bara de industrialiserade länderna, medan de mindre utvecklade länderna i Asien, Afrika och Sydamerika får betala kalaset. Men en ny bok om global ojämlikhet visar att det snarare är tvärtom.

 • Oppositionspartier: Ökade orättvisor

  27.05.2015 Inrikes

  Vänstern och De gröna risar regeringsprogrammet.

  Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna anser att det nya regeringsprogrammet ökar ojämlikheten och orättvisorna i samhället. Också De gröna och Vänsterförbundet är kritiska och betecknar regeringsprogrammet som högerpolitik.

 • Rika har blivit rikare – Finland följer Pikettys teori

  04.02.2015 Inrikes

  Lämpligt inför riksdagsvalet kommer forskare som står socialdemokraterna och facket nära ut med en bok om välfärdssamhället och ekonomin. Boken ifrågasätter många av de rådande uppfattningarna om möjligheten att bevara välfärdssamhället.

 • Vägen till stjärnorna

  03.02.2015 Utrikes
 • Inkomsterna är ojämnt fördelade i Finland

  04.11.2014 Inrikes

  De välbetalda jobben finns i städerna och landsbygden avfolkas. Det visar vår interaktiva karta över inkomstfördelningen i landet. Kolla inkomster och utbildningsnivå i ditt eget postnummerområde!

 • Inkomsterna varierar mellan stadsdelarna i Åbo

  31.10.2014 Åboland

  Inkomstfördelningen varierar kraftigt mellan stadsdelarna i Åbo. Uppgifterna framgår i Svenska Yles nya webbtjänst som publicerades på fredagen.

 • Tjänar dina grannar mer än du? Kolla med vår räknare!

  31.10.2014 Inrikes

  Inkomstskillnaderna kan vara stora beroende på var du bor. Med vår interaktiva räknare kan du kolla hur läget ser ut i ditt postnummerområde.

 • Svenskarna tror att de är fattiga

  27.10.2014 Utrikes

  En ny forskningsrapport i Sverige visar att svenskarna felbedömer inkomstfördelningen. De tror att de är fattigare än vad de egentligen är, i jämförelse med andra. Rätt information om den relativa inkomsten kan få politiska konsekvenser, hävdas i rapporten.

 • "Ingen blir rik på arbete" - debatten går het

  19.08.2014 Ekonomi

  På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

 • Genväg till Thomas Pikettys värld

  11.08.2014 Ekonomi

  På våren drabbades världen av Piketty-feber. ”Alla” visade plötsligt intresse för en nationalekonomisk bok på 695 sidor om tillväxten och fördelningen av kapital- och löneinkomster. Boken är Thomas Pikettys Capital in the Twenty-First Century. Nu finns ett svenskt sammandrag av boken. Caj Rönning har läst den.

 • Piketty får kritik

  13.06.2014 Inrikes

  Den till skyarna upphöjda franska nationalekonomen Thomas Piketty har inte kommit undan kritik. Han har kritiserats för användningen av data och för sina tolkningar och prognoser. Också teoretisk kritik har förekommit bland akademiska ekonomiforskare

Sidor