Hoppa till huvudinnehåll

patent

 • Alternativ begravning väcker debatt – frystorka din kropp och bli en del av naturens kretslopp

  08.02.2018 Samhälle

  Metoden efterfrågas men tillstånd saknas ännu.

  Det blåser nya vindar inom begravningsbranschen. En metod som kallas promession, som kan beskrivas som en ekologisk begravning, har fått många anhängare världen över, men tillstånd saknas ännu i samtliga länder.

 • Apple och Nokia löste patenttvisten – Nokias aktie steg med över sex procent

  23.05.2017 svenska.yle.fi

  Nokias kursökning fick hela börsen att lyfta.

  Nokia och Apple lägger ned alla talan i patenttvisten bolagen emellan, uppgav Nokia på tisdagen. Bolagen ingår samtidigt ett avtal om en patentlicens och samarbete inom affärsverksamheten. När Helsingforsbörsen stängde på tisdagen hade Nokias kursökning fått hela börsen att lyfta.

 • Nokia vann patenttvist och får klirr i kassan

  01.02.2016 Inrikes

  Samsung tvingas betala paptentavgifter

  Nokia får en ansenlig summa pengar av den koreanska teknologijätten Samsung i patentavgifter - det har en internationell skiljedomstol beslutat.

 • Toroidion kan serieproduceras i Raseborg

  03.12.2015 Västnyland

  De första kunderna har beställt superelbilen från Pojo.

  De första beställningarna på superelbilen Toroidion från Pojo i Raseborg har lämnats in. Om allt går vägen kan bilen börja serieproduceras nästa höst och då verkar produktion i Raseborg vara ett alternativ.

 • Förslag 129: Skydda värdefulla patent

  04.09.2015 Fart på Finland

  Här är patentlösningen.

  Patentlösning

 • Kan medicinerna bli för billiga?

  05.02.2015 Vetenskap

  Läkemedelskostnaderna i Finland har sjunkit stadigt under senare år. För samhället är det positivt, men för läkemedelsbranschen undergräver utvecklingen för forskningen. Men det finns bolag som vågar och lyckas.

 • Brevväxling är uppfinnarens vardag

  21.10.2014 Huvudstadsregionen

  Det kan krävas upp till två år av korrespondens mellan uppfinnare och Patent- och registerstyrelsen innan en patentansökning kan godkännas. Trots det är uppfinnaren Petri Peltonen nöjd – det var betydligt krångligare förr.

 • Samsung måste ersätta Apple

  03.05.2014 Ekonomi

  Mobiltillverkaren Samsung har dömts att betala konkurrenten Apple 120 miljoner dollar i ersättning för att ha gjort intrång på Apples patent.

 • Nokia och HTC gräver ner stridsyxan

  07.02.2014 Inrikes

  Nokia och den taiwanesiska mobiltillverkaren HTC har nått en lösning i en patenttvist. Företagen har slutit ett avtal som innebär både tekniskt samarbete och samverkan inom patentområdet.

 • Cannabisföreningen får registrera sig

  03.01.2014 Inrikes

  Cannabisföreningen - kannabisyhdistys - har rätt att ansöka om registrering av föreningen. Det slår Högsta Förvaltningsdomstolen fast, som ett svar på Patent- och registerstyrelsens tidigare negativa beslut i frågan. Ska en förening få driva cannabisfrågan?

 • Botar cannabis cancer?

  27.11.2013 Samhälle

  Läkemedelsindustrin har fått upp ögonen för att cannabis kan motverka cancer. Ett forskarteam ligger i startgroparna för den första kliniska undersökningen av cannabis i cancervård, och två medicinjättar har ansökt om patent för metoden i USA.

 • Samsung bötar hundratals miljoner till Apple

  22.11.2013 Utrikes

  En amerikansk domstol har dömt det sydkoreanska bolaget Samsung att betala jätteböter till sin amerikanska konkurrent Apple för patentbrott. Det handlar bland annat om sättet att knipa ihop fingrarna för att zooma på telefonens pekskärm, och detaljer i elektronikens design.

 • Hbl: Bensows planer får grönt ljus

  05.11.2013 Inrikes

  Stiftelsen Bensow får grönt ljus för sin nya verksamhetsplan av Patent- och registerstyrelsen, skriver Hufvudstadsbladet. Stiftelsen har fått kritik för att den har lagt ner det barnhem som den enligt stadgarna ska driva.

 • Bensow vill samarbeta om barnhem

  30.09.2013 Inrikes

  Bensows barnhem kan inte fortsätta i egen regi men nog gärna samarbeta med andra aktörer som bedriver barnhemsverksamhet, säger stiftelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman.

 • Åbostiftelse under lupp

  18.09.2013 Åboland

  Verksamheten i Matti Koivurinta-stiftelsen utreds. Patent- och registerstyrelsen har under sommaren utrett oklarheter gällande i stiftelsens finanser. Det är stiftelsens nuvarande styrelse som har bett om utredningen.

 • HS: Neste försöker stoppa UPM:s biodieselfabrik

  13.09.2013 Ekonomi

  Oljebolaget Neste Oil försöker stoppa skogsbolaget UPM:s biobränsleprojekt, skriver Helsingin Sanomat. Enligt oljebolaget har UPM brutit mot två Neste-ägda patent och kräver att flera centrala delar av UPM:s nya biodieselfabrik i Villmanstrand beslagtas.

 • Populärt att grunda bolag på nätet

  30.07.2013 Ekonomi

  Över en fjärdedel av alla nygrundade aktiebolag har grundats på nätet i år. Sedan slutet av förra året kan man grunda aktiebolag på elektronisk väg via patent- och registerstyrelsens hemsida.

 • Stiftelser i Åbo prickas av myndigheterna

  14.06.2013 Åboland

  Två stiftelser i Åbo prickas av myndigheterna för ekonomiska oegentligheter. Stiftelserna det gäller är Aino-Maria Rannan säätiö och Ida ja Lauri Reinikaisen säätiö.

 • Styrelsemedlem: Bensows har lämnat in svar

  16.02.2013 Inrikes

  Bensows barnhemsstiftelse har lämnat in svaren till Patent- och registerstyrelsen inom utsatt tid, trots uppgifter i medier om att så inte är fallet. - Att sådana här uppgifter sprids i medierna skadar vårt rykte ytterligare, säger styrelsemedlemmen Iselin Krogerus-Therman.

 • Hbl: Bensowstiftelsen har inte lämnat in redogörelse

  16.02.2013 Inrikes

  Styrelsen för Stiftelsen Bensows barnhem har inte lämnat in den begärda redogörelsen till Patent- och registerstyrelsen, uppger Hufvudstadsbladet.

Sidor