Hoppa till huvudinnehåll

försök

 • Vad händer om svenskan blir frivillig? Fem frågor om det regionala språkförsöket

  26.09.2017 Inrikes

  Riksdagen debatterar regionala språkförsök på tisdag.

  På tisdag debatterar riksdagen det omstridda förslaget om regionala språkförsök. Svenska Yle sammanfattar diskussionen om de regionala språkförsöken i fem punkter.

 • Massiv kritik mot regeringens språkexperiment - “totalt orealistiskt”

  10.07.2017 Inrikes

  Förslaget är ogenomtänkt enligt remissvaren.

  Högskolor, lärare och språkvetare sågar regeringens experiment med frivillig skolsvenska längs med fotknölarna. Att de som deltagit i försöket senare skulle lära sig språket under sin högskoleutbildning beskrivs som “totalt orealistiskt”. Svenska Yle har tagit del av de remissvar regeringen fått in.

 • Mer eller mindre galna experiment

  15.05.2017 Yle Fem

  Serien Ævar forskar och förklarar i Yle Fem.

  I isländska serien Ævar forskar och förklarar genom för och berättar Ævar Þór Benediktsson om mer eller mindre galna experiment. Experiment som i tiderna kanske ansågs galna men som i slutändan blev riktiga framgångar - och så en rad experiment som kanske aldrig borde ha genomförts.

 • Lännen Media: Försök med frivillig skolsvenska skjuts troligtvis upp

  29.03.2017 Inrikes

  Ministeriet har inte lyckats lösa de juridiska utmaningarna.

  Försöket att införa frivillig svenska i vissa kommuner kommer troligtvis inte att kunna inledas när skolåret börjar. Det här beror på att det fortfarande är oklart hur man ska lösa den juridiska biten, rapporterar Lännen Media.

 • Nu testas medborgarlön: Lägre tröskel att ta emot jobb?

  03.01.2017 Familj

  2 000 finländare får basinkomst den 9 januari.

  Sporrar 560 euro utan behovsprövning till att ta emot jobb? Det är en av frågorna Folkpensionsanstalten vill ha reda på via det tvååriga experimentet med basinkomst, även kallad medborgarlön.

 • Programledare med livet som insats

  09.12.2016 Yle Fem

  Fysikern Andreas Wahl testar neturkrafterna.

  Med livet som insats är ett norskt underhållningsprogram där programledaren och fysikern Andreas Wahl sätter sin tillit till naturkrafterna. De är absoluta, odiskutabla och Andreas är så pass säker att han är villig att sätta sitt eget liv på spel för att bevisa dem.

 • Basinkomstförsöket får stryk i remissrundan

  15.09.2016 Inrikes

  Regeringen ska ge sitt förslag till riksdagen inom kort.

  Det planerade experimentet med basinkomst är behäftat med många problem. Också tidtabellen är ansträngd. Försöket ska genomföras från årsskiftet men många remissinstanser lyfter nu ett varningens finger.

 • Gratisbussen Rinkeli i Borgå har haft en bra sommar

  09.09.2016 Östnyland

  Stadens försök med gratisbuss ser ut att ha varit lyckat.

  Borgå stad har den här sommaren gjort ett försök med en avgiftsfri bussrutt i centrum. Bussen Rinkeli kör ända till slutet av september, men försöket ser redan nu ut att ha varit lyckat.

 • Itäväylä: Borgåbor parkerade längre under parkeringsförsök

  07.07.2016 Östnyland

  Inga stora förändring tack vare sänkt parkeringsavgift.

  Försöket med att halvera parkeringsavgiften i Borgå ledde inte till några stora förändringar, skriver tidningen Itäväylä.

 • Kärva tider vid tegelfabriken

  30.01.2014 Åboland

  Efterfrågan på tegel har minskat och permitteringar kan bli aktuella vid tegelfabriken på Kimitoön. Nytänkande inger ändå framtidstro.

 • Korsholm vill delta i kommunförsök för att effektivera servicen

  27.01.2014 Österbotten

  Korsholms kommun vill delta i kommunförsök. Det kunde ge bättre möjligheter för kommunen att på ett friare sätt organisera sin egen service. Också göra den billigare. Det säger Korsholms kommundirektör Rurik Alhberg efter ett beslut av kommunstyrelsen på måndag kväll. Syftet med kommunförsöket är att minska på kommunens förpliktelser genom att samarbeta med Vasa.

 • Skärpt läge i Kiev trots försök att lösa krisen

  09.12.2013 Utrikes

  Kravallpolis har tvingat iväg demonstranter som blockerade byggnader i Ukrainas huvudstad Kiev. Tungt beväpnade poliser tog sig också in på partikansliet till ett av oppositionspartierna Samtidigt har president Viktor Janukovytj gått med på rundabordsförhandlingar i ett försök att lösa den politiska krisen i landet.

 • Behandling av sexualbrott sköts upp

  10.10.2013 Åboland

  Egentliga Finlands tingsrätt har skjutit upp behandlingen av en serie sexualbrott till den 18 oktober.

 • Resursskolan i Jakobstad borde utvidgas till högstadiet

  10.09.2013 Österbotten

  Resursskoleverksamheten i Jakobstad borde utvidgas också till högstadiet. Resursskolan startade som ett försök att stöda elever i lågstadiet med speciella svårigheter men verksamheten är nu permanent och borde utvidgas.

 • Sötningsmedel

  23.08.2013 Strömsö

  Den som håller på med experiment och kemiska ämnen ska aldrig sätta någonting i munnen. Fast en del forskare gör det i alla fall, och tack vare dem har vi i dag flera olika sötningsmedel.

 • Rostfritt stål

  23.08.2013 Vetenskap

  Vid första världskriget behövde Storbritannien hållbarare vapen. Bland annat hade man problem med eldrören på kanoner, vilka slets ut alldeles för snabbt.

 • Nylon

  23.08.2013 Vetenskap

  Wallace Hume Carothers anställdes vid kemiföretaget Du Pont då man startade ett stort projekt för att försöka tillverka syntetiska fibrer och tyger.

 • Insulin

  19.08.2013 Hälsa

  Innan insulinet upptäcktes fanns ingen medicin för diabetiker. Man visste att socker gjorde patienterna ännu sämre, så man satte personer med sockersjuka på en strikt diet med så lite socker som möjligt.

 • HU: Ny djurförsökslag tidsslöseri

  19.08.2013 Huvudstadsregionen

  Den nya djurförsökslagen som träder i kraft den första september kommer att göra forskningen långsammare och dyrare säger man vid Helsingfors universitet.

 • HS testar ny prenumerationsform

  15.08.2013 Inrikes

  Helsingin Sanomat testar en ny prenumerationsform av tidningen - en digital prenumeration, som uppdateras i två upplagor. Läsarna erbjuds en läsapplikation för den digitala tidningen i samband med sin prenumeration.

Sidor