Hoppa till huvudinnehåll

missfall

 • Essä: Fritt val eller förtryck? Abortfrågan sätter kvinnors mänskliga rättigheter under attack

  16.06.2019 Kultur och nöje

  Abortfrågan debatteras flitigt idag.

  På senare tid har blickarna riktats mot ett antal delstater i USA där man röstat igenom striktare lagar eller totalförbud mot abort. Är försöket att kriminalisera abort ett tecken på en större backlash för kvinnors rättigheter världen över, frågar sig Nana Blomqvist i denna essä.

 • "Du har ett alldeles vanligt missfall och kan gå hem och vänta ut det" - i era missfallsberättelser finns sorg och besvikelse över vårdpersonalens attityd

  15.12.2018 Hälsa

  Vi diskuterade missfall i Yle Vega - här är era berättelser.

  För någon vecka sedan pratade vi om missfall i Yle Vega och begärde in berättelser av er. Det kom in många berörande berättelser som du kan läsa här.

 • Fråga läkaren och barnmorskan om missfall

  28.11.2018 Familj

  Yle Vega pratar om missfall onsdag 28.11 kl 17.30.

  Varje år får tusentals finländska kvinnor missfall men få vill prata om det. Upplevelserna av missfall kan variera från att man i samband med mensen märker att det kommer ut "någonting" till att man tar sig till akuten med svåra smärtor och rikliga blödningar.

 • "Det känns hemskt att skickas hem med abortpiller i fickan" - Annika har gått igenom tre missfall

  26.11.2018 Familj

  Har du upplevt ett missfall? Berätta.

  Annika Ljungberg har varit med om tre missfall. Hon upplevde alla tre gånger väldigt olika och önskar att sjukvårdspersonalen bättre skulle möta mamman i situationen. Ett missfall är ofta tungt mentalt och i vissa fall också fysiskt smärtsamt.

 • Hälsovårdspersonal kritiserar tvånget att vaccinera sig mot influensa

  21.04.2018 Inrikes

  Vaccinvägrare har fått sparken.

  Missnöjet mot tvånget inom hälsovården att vaccinera sig mot influensa ökar. En grupp på Facebook som kallar sig "Minä päätän itse", eller Jag bestämmer själv får hela tiden fler medlemmar. Vaccinet är kanske inte alls så ofarligt som man låter påskina, anser Linda Malmström.

 • Forskning: B-vitamin minskar risken för missfall och missbildningar

  10.08.2017 Utrikes

  Forskarna talar om ett medicinskt genombrott.

  Ett australiskt forskarteam har upptäckt att B-vitamin kan ha en nyckelroll när det gäller att förhindra missfall och missbildningar på foster. Var femte graviditet slutar i missfall.

 • Varför får man missfall?

  19.01.2017 X3M

  Infektion kan vara en orsak till missfall.

  Vad är orsaken till missfall och varför undersöks orsaken först efter tre missfall med samma partner? Erja Hiltunen, specialläkare inom förlossningar och kvinnosjukdomar, svarar på frågorna. Annika Ljungberg, som har varit med om ett fler antal missfall, berättar om sina erfarenheter i X3M:s program Sex & Sånt.

 • Missfall - Era upplevelser

  19.01.2017 Sex & sånt

  Vi bad om era storyn om missfall. Här är dom.

  I Sex & Sånt pratade vi om missfall och bad i och med det er läsare att höra av er med era historier om missfall. Och visst kom det storyn! Här är de i sin helhet. Redigerade enbart för att se till att skribenterna hålls anonyma.

 • Nu bryter vi tabut kring missfall. Berätta din story!

  18.01.2017 Sex & sånt

  Missfall vanligare än vi tror. Varför pratar vi inte om dem?

  Men tanke på hur lite det pratas om egna erfarenheter kring missfall så kunde man tro att det är väldigt sällsynt att sådana sker. Men det är faktiskt inte så sällsynt som många tror.

 • Att förlora ett barn som aldrig föddes

  06.12.2016 X3M

  Annika Ljungberg har fått två missfall på ett år.

  Annika Ljungberg sitter i väntrummet med sin man och förbereder sig på att gå in till ultraljudsundersökningen. Hon är nervös och förväntansfull. I kväll ska de ringa släkt och vänner och delge den fina nyheten om det lilla fostret som växer i magen. Men så blir det inte. Det lilla fostret finns inte längre.

 • Zikavirus orsakar fosterskador i Sydamerika

  16.01.2016 Utrikes

  USA varnar gravida från att resa till drabbade regioner.

  Viruset zika som sprids av myggor har orsakat tusentals fosterskador i Brasilien sedan maj i fjol och smittan har också spridits till flera länder i Central- och Sydamerika och Karibien. Amerikanska hälsomyndigheter varnar nu gravida kvinnor från att resa till fjorton länder i området som en följd av zikaviruset.

 • Risken för missfall större om fostret är en flicka

  31.03.2015 Utrikes

  Lika många flick- och pojkäggceller blir ändå befruktade.

  Risken för missfall är större om fostret är en flicka, visar forskning. Könsfördelningen mellan de äggceller som blir befruktade är ändå jämn, vilket överraskar forskarna.

 • Missfall en tabubelagd sorg

  06.10.2014 Familj

  Linda Sundberg har efter sitt första barn fått två missfall. Många förstår inte att det är en stor sorg. Hur man blir bemött av vårdpersonalen är avgörande för hur man lyckas bearbeta förlusten, säger hon.

 • Ny flyttrumba väntar gynekologin på Vasa centralsjukhus

  22.11.2013 Österbotten

  I april flyttar den gynekologiska bäddavdelningen in till BB-avdelningens avdelning fyra. Missfalls- och abortpatienterna flyttar inte med, men det finns en risk att nyopererade kvinnor konfronteras med nyblivna mammor och babyskrik.

 • Åklagare i Cleveland överväger dödsdom

  10.05.2013 Utrikes

  Åklagaren överväger att yrka på dödsdom för den man som kidnappade tre kvinnor occh höll dem fångna i cirka tio år i Cleveland i USA.

 • Cytotec också vid abort

  04.05.2012 Samhälle

  Magsårsmedicinen Cytotec används inte enbart vid förlossningar utan är också ett av de vanligaste läkemedlen vid abort och missfall. 85 procent av alla aborter sker idag med medicin och där har Cytotec en viktig roll i behandlingen säger Oskari Heikinheimo, överläkare på barnmorskeinstitutet i Helsingfors.