Hoppa till huvudinnehåll

marscher

 • Amerikansk skolelev förnekar att han hånat företrädare för USA:s ursprungsbefolkning - katolsk skola och stift ber om ursäkt

  20.01.2019 Utrikes

  Videoklipp av händelsen har spridits på sociala medier.

  Det katolska stiftet i staden Covington i Kentucky och den katolska skolan i staden har bett om ursäkt efter att ett videoklipp, där skolans elever verkar bete sig illa mot en person som tillhör USA:s ursprungsbefolkning, har spridit sig på nätet. Eleven i centrum för stormen förnekar att han skulle ha betett sig illa och hävdar att det hela är ett missförstånd.

 • Nordkorea firar sina 70 år spektakulärt - men utan långdistansmissiler

  09.09.2018 Utrikes

  Kim Jong-un månar om den diplomatiska charmoffensiven.

  Nordkorea inledde firandet av sin 70-årsdag med en pampig militärparad på söndagen. Tusentals soldater marscherade taktfast och stridsvagnar dundrade fram, men långdistansmissilerna och kärnvapnen lyste med sin frånvaro.

 • Trump får ingen militärparad i år – alltför dyrt enligt Pentagon

  17.08.2018 Utrikes

  Planerad militärparad i novembers skjuts fram till nästa år.

  USA:s försvarsministerium Pentagon meddelar att det inte blir någon stor militärparad i Washington i november, så som president Donald Trump har önskat. Enligt Pentagon har kostnaderna skjutit i höjden och paraden skjuts därför fram till nästa år.

 • Hälsningar från korren: Ryssland firar maj på många sätt

  05.05.2018 Utrikes

  När första maj är förbi är historiska Segerdagen på väg.

  För ryssar är det många lediga dagar i maj - även om man idag firar de olika minnesdagar på allt flera sätt. Kerstin Kronvall i Sankt Petersburg reflekterar kring den ryska inställningen till första maj och den historiska segerdagen.

 • Stor kvinnomarsch ordnas i Washington

  20.01.2018 Utrikes

  Också i andra länder ordnas det kvinnomarscher.

  Det ordnas kvinnomarscher på cirka 200 olika håll i USA i dag då det har förflutit ett år sedan president Donald Trump tillträdde sitt ämbete.

 • Militärplan kraschade efter uppvisning på nationaldagen i Spanien - piloten dog

  12.10.2017 Utrikes

  Planet var på väg tillbaka till sin bas efter uppvisningen.

  Ett militärplan kraschade i dag på Spaniens nationaldag. Piloten dog i kraschen, rapporterar det spanska försvarsministeriet.

 • Jordbrukarnas traktormarsch gav ingen utdelning

  22.04.2016 Österbotten

  Endast en politisk manöver, säger man på Mavi.

  För en dryg månad sedan demonstrerade tusentals jordbrukare på Senatstorget i Helsingfors mot Landsbygdsverket Mavi och deras sena utbetalningar av jordbruksstöd. Nu säger man på Landsbygdsverket att de åtgärder som då utlovades inte har lett till några förbättringar för jordbrukarna.

 • Hemlighetsfull grupp vill stoppa "nazistsvin" med slangbellor

  01.12.2015 Huvudstadsregionen

  Motdemonstranter försöker stoppa självständighetsmarsch.

  En grupp planerar under namnet "Friheten på spel" att med slangbellor förhindra "nazistsvin" från att marschera på självständighetsdagen. Helsingforspolisen har satt in extra resurser och uppger att det inte går för sig att stoppa andra människor från att marschera.

 • Vårdfacket ordnar marsch för Vasa centralsjukhus

  11.11.2015 Österbotten

  Med manifestationen hoppas man få upp politikernas ögon.

  Vårdfacket ordnar en manifestation för bevarandet av jouren vid Vasa centralsjukhus. Manifestationen ordnas lördagen den 21 november.

 • Veckans Sibbe: Sibelius fruktade för sitt eget liv

  23.09.2015 Kultur och nöje

  Jägarmarschen blev en succé men svartlistades av Rundradion

  Jägarmarschen blev en succé och spelades år 1918 till och med oftare än "Vårt land". Men den fanns också en tid på Rundradions svarta lista över förbjuden musik.

 • Buss krockade med cykelmarsch – slutade med bråk

  16.08.2015 Inrikes

  Demonstration ville hedra minnet av påkörd cyklist.

  En cykelmarsch i Helsingfors till minne av den cyklist som blev påkörd av en bil tidigare i veckan förlöpte inte utan problem då en buss körde in bland cyklisterna.

 • Stordemonstration mot sparåtgärder i London

  20.06.2015 Utrikes

  Flera tusen marscherar i protest.

  Flera tusen demonstranter tågade på lördag eftermiddag genom London i protest mot regeringens sparåtgärder. Den konservativa regeringen har gått in för att skära ner de sociala förmånerna med 17 miljarder euro.

 • Mammor i Karleby: Notera oss!

  02.06.2015 Österbotten

  FB-gruppen Mammat marscherade och diskuterade med politiker.

  Mammorna i Facebookgruppen Mammat i Karleby vill dricka kaffe, diskutera barnmat och sömnproblem. Men de vill också att beslutsfattarna ska se hur många de är, och notera dem. Därför firade de sina 1 000 medlemmar med marsch genom staden.

 • Anarkister firade första maj

  01.05.2015 Inrikes

  Anarkisterna minns offren i Haymarket-massakern år 1886.

  Några hundra anarkister marscherade i Helsingfors och Tammerfors under första maj. Anarkisterna firar första maj för att hedra minnet av offren i den så kallade Haymarket-massakern år 1886 i Chicago. Då sköts strejkande arbetare ihjäl av polis.

 • Vattenkanoner och sport på första maj

  01.05.2015 Utrikes

  Första maj har firats på olika sätt i världen.

  Första maj har firats på olika sätt runt om i världen. I Turkiet skingrades demonstranterna med tårgas. I Italien slängde fackföreningarna kransar i havet för att minnas de flyktingar som drunknat på vägen från Afrika till Europa. I Nordkorea sportade man dagen till ära.

 • Ella och Kaj: Parader och tal är första maj!

  30.04.2015 Östnyland

  Borgåpolitikerna Ella Björkman och Kaj Bärlund om 1.maj.

  De politiska marscherna, talen och festerna hör till första maj tycker veteranpolitikerna Ella Björkman och Kaj Bärlund i Borgå.

 • Anarkist inför valborg: Inga sammandrabbningar är att vänta

  29.04.2015 Huvudstadsregionen

  Anarkisterna ordnar en marsch den första maj i Helsingfors.

  Omkring 100 anarkister väntas marschera i Helsingfors den första maj. Polisen har förberett sig, men uppger att inget antyder att det ska gå våldsamt till.

 • Fyra trossamfund bildade ett stort vänskapsband i Helsingfors

  05.03.2015 Huvudstadsregionen

  Hur kan man motarbeta hatbrott i Finland? Till exempel genom att samla medlemmar från flera olika religioner och kulturer till en vänskapsmarsch.

 • Moskva tillåter sorgemarsch till minne av Nemtsov

  28.02.2015 Utrikes

  Myndigheterna i Moskva har gett tillåtelse att ordna en sorgemarsch till minne av Boris Nemtsov på söndag. I Helsingfors ordnas en sorgedemonstration till Nemtsovs minne utanför Rysslands ambassad under lördagskvällen.

 • Miljoner deltog i fredsmarscher i Frankrike

  11.01.2015 Utrikes

  Minst 3,7 miljoner människor marscherade mot terrorism i Paris och andra städer i Frankrike bedömer det franska inrikesministeriet. Ministeriet talar om en uppslutning som saknar motstycke.

Sidor