Hoppa till huvudinnehåll

Yahya Hassan

 • Monika Fagerholm, Mikaela Nyman, Juha Itkonen och Niillas Holmberg nominerade till Nordens största litteraturpris

  20.02.2020 Kultur och nöje

  Tretton verk nominerade till Nordiska rådets litteraturpris.

  Kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2020 är klara - Finlands kandidater är Monika Fagerholms hyllade och prisbelönta roman Vem dödade bambi? och Juha Itkonens roman Ihmettä kaikki. Ålands kandidat är Mikaela Nyman med diktsamlingen När vändkrets läggs mot vändkrets, och samiska språkområdet har nominerat poeten Niillas Holmberg från Utsjoki.

 • Poesi är som en symfoni eller ett rymdäventyr

  18.03.2017 Kultur och nöje

  Antologi lyfter fram den finlandssvenska poesins belägenhet.

  Var finns poesin idag? Vilken roll spelar poesin som gränsutmanare? Vad gör poesin med oss? Är den finlandssvenska poesin som verandan i en rysk roman - öppen för världen, men samtidigt inskränkt? En ny antologi om den finlandssvenska lyrikens belägenhet ringar in många intressanta frågor om vårt förhållande till och syn på poesin.

 • Jakobstadspoet fick stort svenskt lyrikpris - läs intervjun med Catharina Gripenberg

  22.11.2016 Kultur och nöje

  "De som behöver poesi söker sig till den".

  Det finns inget fastslaget sätt för hur dikter skall tolkas, säger den finlandssvenska lyrikern Catharina Gripenberg i en intervju om att läsa och skriva poesi. En stark drivkraft i hennes författarskap är att varken livet eller språket kan tas för givna. Hon har tilldelats Sveriges Radios lyrikpris år 2016.

 • Vårt behov av manliga genier är omättligt

  24.04.2016 Kultur och nöje

  Trenden med verklighetsbaserade romaner håller i sig.

  Vårt behov av verklighetsbaserade romaner och bekännelselitteratur verkar inte avta - det visar inte minst den stora uppmärksamheten kring Ebba Witt-Brattströms och Horace Engdahls nya böcker. Vad handlar detta intresse om?

 • Danska delikatesser i bokhyllan

  15.11.2015 Kultur och nöje

  Navelskådande prosa och het poesi från Danmark.

  Är dansk prosa alltför navelskådande, och varför är den danska poesin så het just nu? Dagens danska litteratur bjuder på allt från poetisk etik till självcentrerad prosalyrik och en historieberättare utan dess like.

 • Tro inte allt du läser – om det skönlitterära i Min kamp

  24.04.2015 Kultur och nöje

  Knausgårds skriver stor litteratur, inte verklighet

  Antingen faller du för Karl Ove Knausgårds klarsynta skildring av sitt liv och börjar känna igen dig. Eller så lägger du romanerna suckande åt sidan och tänker att sådär mycket realism klarar ingen av.