Hoppa till huvudinnehåll

avkastning

 • Rent mjöl i påsen ger klirr i kassan

  11.05.2017 Ekonomi

  Klimatförändringen blir största kommande investeringsboomen.

  Att jobba för ett samhällsansvar i placeringarna, utesluter inte en ekonomisk avkastning. Det anser såväl storinvesterarna som småspararna. Medvetenheten höjs efter hand - och nu börjar linjerna klarna, så alla aktörer kan följa samma principer globalt.

 • Negativ ränta – en ny trend?

  21.02.2015 Utrikes

  I många länder har centralbanken infört negativ ränta för bankerna. Men kan det leda till att också vanliga kunder måste betala för att deponera pengar i banken? I princip kan det hända men bankerna kommer att undvika det för att inte tappa kunder.

 • Rika har blivit rikare – Finland följer Pikettys teori

  04.02.2015 Inrikes

  Lämpligt inför riksdagsvalet kommer forskare som står socialdemokraterna och facket nära ut med en bok om välfärdssamhället och ekonomin. Boken ifrågasätter många av de rådande uppfattningarna om möjligheten att bevara välfärdssamhället.

 • Genväg till Thomas Pikettys värld

  11.08.2014 Ekonomi

  På våren drabbades världen av Piketty-feber. ”Alla” visade plötsligt intresse för en nationalekonomisk bok på 695 sidor om tillväxten och fördelningen av kapital- och löneinkomster. Boken är Thomas Pikettys Capital in the Twenty-First Century. Nu finns ett svenskt sammandrag av boken. Caj Rönning har läst den.

 • Piketty får kritik

  13.06.2014 Inrikes

  Den till skyarna upphöjda franska nationalekonomen Thomas Piketty har inte kommit undan kritik. Han har kritiserats för användningen av data och för sina tolkningar och prognoser. Också teoretisk kritik har förekommit bland akademiska ekonomiforskare

 • Slopa inte arvsskatten, säger känd nationalekonom

  12.06.2014 Inrikes

  Den franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty har seglat upp som något av en rockstjärna bland nationalekonomer. Alla tycks snacka om Piketty och hans forskning om den ökande ojämlikheten. Piketty besökte Helsingfors på torsdag.

 • 1,5 miljoner för lite i Vasas bokslut

  05.06.2014 Österbotten

  Det fattas 1,5 miljoner euro i Vasa stads bokslut för 2013. Någon glömde berätta om stadens sparpaket åt koncernbolagen Vasa elektriska, Pikipruukki och Vasa yrkeshögskola.

 • Skogsskyddet är otillräckligt

  24.01.2014 Österbotten

  Tre fjärdedelar av Finlands landareal täcks av skog. Trots att vi har mycket skog är skogsskyddet inte tillräckligt. Ekonomiskogsbruket har dominerat och den biologiska mångfalden är hotad.

 • Nykarleby kraftverk bolagiseras

  21.10.2013 Österbotten

  Nykarleby väntas gå in för en bolagisering av Nykarleby kraftverk. Ärendet har varit uppe flera gånger i stadsstyrelsen, inför måndagens möte är förslaget att bolagiseringen genomförs vid årsskiftet.

 • Staden behöver avkastningen från Ekenäs Energi

  08.10.2013 Västnyland

  Raseborg behöver den avkastning som staden får av Ekenäs Energi. Det säger stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP), som en kommentar till diskussionen om överföringspriset för el inom Ekenäs Energis område i Raseborg.

 • Kristina Medi får ett lån

  10.09.2013 Österbotten

  Staden Kristinestad beviljar ett kapitallån på drygt 23 000 euro till operationsbolaget Kristina Medi.

 • Nu kostar pensionerna mer än vi betalar

  14.04.2013 Inrikes

  Under april månad sker en historisk vändning i pensionssystemet då det för första gången kommer in mindre pengar till pensionsanstalterna än de betalar ut till pensionärer.

 • Raseborg investerar i kärnkraft och vindkraft

  08.04.2013 Västnyland

  Det är oklart hur mycket staden Raseborg i framtiden kommer att investera i Fennovoimas kärnkraftverk eller i vindkraftsparker i norr. Men enligt tidigare överenskommelser och beslut kommer staden i vår att betala drygt 200 000 euro för olika energiprojekt.

 • Experter: Pensionssystemet behöver utvecklas

  07.01.2013 Inrikes

  Det finländska pensionssystemet är i bra skick, men behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, konstaterar internationella experter som har gjort en utvärdering på begäran av Pensionsskyddscentralen. Experterna efterlyser högre pensionsålder och bättre avkastning på pensionsfonderna.

 • Natalie Portman ger störst avkastning

  28.12.2012 Utrikes

  Den amerikanska skådespelerskan Natalie Portman är värd varje dollar som investeras på henne, enligt den amerikanska ekonomitidskriften Forbes. Enligt Forbes tjänar filmstudion 42,70 dollar för varje dollar som betalas till Portman.

 • Värdefulla skärgårdstomter till salu

  08.05.2012 Åboland

  Stiftelsen för Åbo universitet inleder i dag försäljningen av en rad värdefulla tomter i Rimito.