Hoppa till huvudinnehåll

psykiskt sjuka

 • I Sussys stall är alla välkomna – ”hästarna är en frizon för de som mår dåligt”

  08.12.2019 Österbotten

  Stallägare: hästar är bra för välmåendet.

  Hästar kan ha en mycket positiv effekt på välmåendet. Det vet Sussy Bro i Jakobstad som driver ett stall där bland annat personer med till exempel ångest och social fobi får testa på att rida för att må bättre.

 • Attendo Rosinne kan flytta till Ekåsen i Ekenäs - oenig stadsstyrelse gav grönt ljus

  25.09.2019 Västnyland

  Planerna för två servicehem godkändes efter omröstning.

  Servicehemmet Attendo Rosinne kan flytta från Leksvall till Ekåsenområdet i Ekenäs. Raseborgs stadsstyrelse godkände Attendos planer på två nya servicehem efter omröstning.

 • ”De säger att vi är psykiatriskt rubbade… men vi är helt vanliga människor som bara råkar vara transkönade” – läkarstuderande Sakris Kupila har problem med sina kolleger

  06.12.2018 Kultur och nöje

  Sakris vill få läkarkåren mer upplyst om transkönade.

  I gymnasiet mötte Sakris Kupila sitt livs kärlek som hjälpte honom när han bland annat blev mordhotad. I dag, som medicinestuderande kämpar han vid sidan av sitt engagemang som aktivist med vad okunniga, konventionella läkare eller studiekompisar kan häva ur sig om transkönade människor, berättar han.

 • Tarja Halonen vill stoppa avvisningar tillfälligt

  14.07.2017 Inrikes

  Halonen: Psykiskt sjuka bör ej avvisas.

  Finland avvisar fortlöpande personer som fått nekande besked på sina asylansökningar. Avvisningarna har väckt reaktioner, i synnerhet fallet med en psykiskt sjuk irakier. President Tarja Halonen vill se ett tillfälligt stopp för avvisningarna.

 • Erfarenhetsexperterna i Vasa väntar på uppdrag

  06.09.2016 Österbotten

  Erbjuder stöd för den som lider av pyskisk ohälsa.

  Det har varit en trög start för de nyutexaminerade erfarenhetsexperterna i Vasa. Än så länge är det få personer med psykisk ohälsa eller missbruk som sökt kamratstöd bland experterna. Maj-Len Kuivamäki som är en av erfarenhetsexperterna är ändå övertygad om att deras stöd behövs.

 • Teaterrecension: De sköras öden i magnifik installation på det som var Lappvikens sjukhus

  28.08.2016 Kultur och nöje

  Också teaterkritikern hyllar Radioteaterns installation.

  Radioteaterns ljudvandring Röster ur själarnas rum på Lappvikens sjukhus imponerar och tumlar om. Men framför allt blir man ödmjuk inför den, skriver teaterrecensenten Maria Lindh-Garreau.

 • Röster ur det förflutna ekar genom Lappvikens korridorer

  21.07.2016 Kultur och nöje

  Radioteatern väcker det gamla mentalsjukhuset till liv.

  På Konstens natt väcks Lappvikens sjukhus till liv genom Radioteaterns ljudinstallation Röster ur själarnas rum. Det är som om rummen började berätta för dig vad som hände där. Som om väggarna började tala, viska, ropa.

 • Nicke Aldén: Psykosen satte livet på paus

  29.05.2016 X3M

  Nicke insjuknade i psykos då han var 20 år.

  Då jag var 20 år insjuknade jag i en psykos. För några år sedan gick det främre korsbandet av i mitt högra knä, två gånger inom ett år. Skillnaden på de här två skadorna? Det förstnämnda är det ytterst få jag berättat för. Det andra har i princip alla fått höra om, till lust och leda. Det här borde vi ändra på. Det pratas för lite om psykiska sjukdomar och helt tillräckligt om idrottsskador.

 • Ulf Modin är Ekenäsbornas egen filosof

  25.05.2016 Vega

  I Ekenäs är det okej att vara lite speciell.

  Ulf Modin är född och uppvuxen i Sverige, men han har väldigt lite gott att säga om sitt gamla hemland. Som marxist har han känt sig udda, ensam och inte accepterad. I stället har han valt att bo i Finland och i DDR, så länge landet fanns.

 • Hur galen får en kvinna vara?

  18.12.2015 Kultur och nöje

  Om kvinnlig galenskap utgående från boken Den sårade divan.

  Idéhistorikern Karin Johannisson undersöker i sin bok Den sårade divan var gränserna går för kvinnlig galenskap. Följer den eventuellt andra mönster än manlig galenskap? Vi återpublicerar nu den här artikeln eftersom vi nåtts av budet om att Karin Johannison har dött.

 • Stark och skör skildring av Sibelius´ bortglömda syster

  16.10.2015 Kultur och nöje

  Hon censurerades från familjefotot. Vem var Linda Sibelius?

  Pjäsen "Den älskande" handlar om att framkalla det bortretuscherade. Lika mycket handlar det om syskonskap, begär och brustna drömmar, tidens gång. Och om Nickby mentalsjukhus­.

 • Föräldrar får hjälp via krisjour för barn och unga

  13.09.2015 Inrikes

  Krisjouren för barn och unga erbjuder stödgrupp.

  : Allt fler föräldrar hör av sig till Krisjouren för barn och unga, som nu aktivt väljer att stöda dem i form av en stödgrupp för föräldrar.

 • Obama föreslår ny vapenlag för mentalsjuka

  04.01.2014 Utrikes

  USA:s president Barack Obama presenterade på fredagen ändringsförslag till vapenlagarna. Syftet med lagändringarna är att skärpa bakgrundskontrollen av vapenköparna och att göra det svårare för psykiskt sjuka personer att få tillgång till vapen.

 • Tiotals döda i brand på psykiatriskt sjukhus i Ryssland

  13.09.2013 Utrikes

  Ryska myndigheter meddelar nu att 37 personer omkom i en brand på ett psykiatriskt sjukhus i Novgorodregionen i Ryssland i natt. Sängrökning orsakade branden.

 • Att vara bipolär

  02.09.2013 Kultur och nöje

  Päivi Storgård är aktuell med sin debutbok Keinulaudalla som grundar sig på hennes egna upplevelser av diagnosen bipolärt syndrom. Hon hoppas att hon med boken kan hjälpa andra personer i samma situation.

 • Psykiskt sjuka i Ghana behandlas omänskligt

  03.10.2012 Utrikes

  Tusentals psykiskt sjuka i Ghana utsätts för allvarliga övergrepp vid sjukhus och böneläger. Ibland kedjas de fast och tvingas svälta för att renas från demoner. Det uppger den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch.

 • Förlossningsdepression

  06.05.2011 Arkivet

  Solarplexus diskuterar depressioner efter förlossningen.

  Ett nyfött barn ställer om en kvinnas liv radikalt. Det kan kännas ångestfyllt och svårt i början för alla. Men om ångesten och nedstämdheten inte går om bör man söka hjälp.

 • Kvinnorna på Själö

  22.10.2009 Arkivet

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • Somliga stänger vi in

  04.09.2009 Arkivet

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • "Gråt inte Sam, mamma är här" berättar om barnets sorg vid en skilsmässa

  19.08.2009 Arkivet

  Drama om hur barn far illa när vuxna grälar.

  Helenas värld har fallit i bitar. Hon bor hos sin moster, pappa har flyttat in med en ny flicka och mamma är på sjukhus. Och den enda Helena kan ty sig till är sin docka Sam.

Sidor