Hoppa till huvudinnehåll

slaganfall

 • Kurt Lindgård första strokepatienten som flögs till Umeå för vård – är i dag nästan fullt återställd: "Jag känner stor tacksamhet"

  15.09.2019 Österbotten

  Ny vårdkedja fungerade perfekt.

  Kurt Lindgård från Österhankmo i Korsholm blev den första patienten att flygas över Kvarken för strokevård. Allt gick exakt som det skulle, både vid Vasa centralsjukhus och vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

 • Första strokepatienten flögs från Vasa till Umeå: "Det gick precis som planerat"

  28.05.2019 Österbotten

  20-30 patienter per år kan tas emot i Umeå från Vasa.

  I fredags flögs den första strokepatienten med ambulansflyg från Vasa till Umeå. Allt gick bra vilket gör Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus mycket nöjd.

 • Österbottniska strokepatienter flygs till Umeå för vård

  01.10.2018 Österbotten

  Snabbare och billigare än vård i Tammerfors.

  Från och med första januari nästa år kommer österbottniska strokepatienter att föras till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för vård.

 • Strokeklubben ger kamratstöd och glädje för både drabbade och deras anhöriga - "En fin gemenskap"

  16.02.2018 Åboland

  Vintertid möts klubben i PIF-centret för att motionera.

  Vintertid möts Strokeklubben i Pargas regelbundet i PIF-centret för att motionera. Det är bra att hålla i gång, men samvaron och kamratstödet är minst lika viktigt.

 • "Vi vill bestämma hur pappa vårdas på sjukhuset" – skyhöga blodsockervärden fick anhöriga att reagera

  08.12.2017 Österbotten

  Överläkare: Inte möjligt att avvika från riktlinjerna.

  Frank Norrgrann är strokepatient med diabetes. Den näringslösning som används inom sjukvården får hans blodsockervärden att rusa iväg. Men som patient eller anhörig är det svårt att utmana vårdrekommendationerna.

 • Kaj Kunnas säger upp sig från Yle

  28.02.2017 Inrikes

  Kunnas har jobbat 27 år och säger upp sig av hälsoskäl.

  Kaj Kunnas lämnar Yle efter 27 år på bolaget. Hans sista arbetsdag är i mars. Orsaken till att han säger upp sig är hälsoskäl.

 • Ny framgångsrik behandling för hjärnskadade i Åbo

  08.03.2016 Åboland

  Rajul Vasas effektiva metod för hjärnskadade nu i Åbo.

  Före detta freestyleåkaren Pekka Hyysalo och hans mamma Anja Hyysalo har öppnat en träningssal i Åbo enligt Rajul Vasas framgångsrika koncept.

 • Samband mellan att ställa om klockan och slaganfall?

  01.03.2016 Åboland

  Intressant forskning vid centralsjukhuset i Åbo.

  Inverkar växlandet mellan sommar- och vintertid på förekomsten av slaganfall? Det försöker forskare vid Åbo universitets centralsjukhus ta reda på.

 • De flesta finländare har sunda arbetsvanor

  21.08.2015 Inrikes

  En minoritet arbetar farligt mycket med risk för stroke.

  På torsdagen publicerade Arbetshälsoinstitutet en analys som visade att risken för stroke ökar betydligt för de som arbetar kring 55 timmar i veckan. Men de som arbetar farligt mycket är i minoritet och har ofta valt sin livsstil frivilligt, säger arbetshälsoexpert.

 • Risken för stroke ökar vid långa arbetsdagar

  20.08.2015 Inrikes

  Mer än 55 timmar jobb per veckan ökar sjukdomsrisken.

  De som arbetar mer än 55 timmar per vecka har en betydligt ökad risk för att drabbas av stroke eller kranskärlssjukdom. Det visar en omfattande analys från Arbetshälsoinstitutet.

 • HUCS patienter nöjda även vid allvarliga komplikationer

  12.08.2015 Huvudstadsregionen

  Patienter är nöjda trots att de blir förlamade.

  Över 90 procent av patienterna vid Helsingfors universitetssjukhus Neurokirurgiska klinik är nöjda eller ytterst nöjda med vården, också om de blir förlamade.

 • Med musikens hjälp klådde Edwyn Collins sin stroke

  24.02.2015 Musik

  I mitten av 90-talet stod Edwyn Collins på toppen av sin karriär. Singeln A Girl Like You hade blivit en stor hit världen över. 10 år senare drabbades han av en svår stroke och kunde inte säga mycket mer än "ja" och "nej". Men Edwyn var segare än stroken.

 • FINRISKI-kalkylatorn

  02.12.2014 Hälsa

  Mata in dina uppgifter i FINRISKI-kalkylatorn härunder och se hur stor risken är att du inom tio år kommer att drabbas av hjärtinfarkt eller slaganfall. Kalkylatorn används av hälsovårdspersonal till exempel vid bedömning av om en patient bör använda blodtryckssänkande eller kolesterolsänkande läkemedel.

 • Afasin blev början på ett nytt liv

  30.10.2014 Samhälle

  Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

 • Hjärninfarkt drabbar oftare kvinnor

  27.10.2014 Hälsa

  Kvinnor har oftare cirkulationsstörningar i hjärnan än män. Kvinnor dör också oftare i hjärninfarkter, och problemet växer i takt med att kvinnorna lever allt längre.

 • Willes hjärta klappar för finlandssvenska artister

  17.07.2014 Vega

  - Allt skulle ha gått så bra här i livet, men så en vacker dag fick jag en stroke, en propp i hjärnan. Jag blev förlamad och jag var riktigt, riktigt sjuk. Nuförtiden är jag återställd och njuter av en andra start, som man brukar säga. Vegas sommarpratare, Wille Wilenius är företagare inom kommunikation. Han berättar om sin kärlek till det finlandssvenska artisteriet och Radio Vega som var hans sällskap i sjukhussängen då han varken kunde tala eller röra sig.

 • "Vi har det bra - trots allt!"

  13.01.2014 Vega

  - Vi klagar inte, trots att våra pensionärsdagar blev annorlunda än vi tänkte oss! Erkki Nurmi i Lillby i Pedersöre är närståendevårdare till sin hustru Gunni-Maj som är delvis förlamad efter att ha drabbats av stroke för några år sen. Gunni-Maj kunde komma hem efter några månaders rehabilitering och rör sig numera med rollator.

 • Stroke är ingenting att skämmas för!

  10.10.2013 Hälsa

  Hjärninfarkt drabbar årligen tusentals finländare i alla åldrar. Annika Rentola tycker att vi ska sluta förknippa stroke med skam och komma ihåg att den som inte kan tala också kan ha mycket att säga.

 • Ägg inte farligt för friska personers hjärthälsa

  24.05.2013 Inrikes

  Ny forskning visar att risken för hjärt- och kranskärlssjukdomar inte ökar hos friska personer som äter ägg dagligen. Däremot ska personer med diabetes se upp med ägg.

 • SCORE-kalkylator

  18.04.2013 Hälsa

  Hur stor är risken för en kardiovaskulär sjukdom?

  Fyll i dina uppgifter - bl.a. ditt systoliska (övre) blodtryck och ditt totalkolesterolvärde - och se hur stor risken är att du inom 10 år dör i en kardiovaskulär sjukdom. Om du vill lägga till diabates som en riskfaktor kan du istället använda THL:s (finskspråkiga) kalkylaror Finrisk.

Sidor