Hoppa till huvudinnehåll

stadskärnor

 • Snart mer liv i Vasa centrum då köpcentret Espen blir klart – "Känns modernt och fint"

  25.08.2018 Österbotten

  Renoveringen av gamla HS Center på slutrakan.

  De nya taklamporna är fortfarande släckta och dammig byggplast täcker in de affärslokaler som inte ännu är klara, men alltfler vasabor vågar sig ändå in och ta en titt i köpcentret Espen, eller gamla HS Center. Senast till julöppningen ska allt vara helt färdigställt.

 • Fullbokat inför superhelg i Vasa: "Såhär får det gärna fortsätta!"

  26.07.2018 Österbotten

  Många evenemang höjer efterfrågan på hotellrum.

  En unik julimånad pågår i Vasa, och det är inte bara värmeböljan som är exceptionell. Antalet stora evenemang som ordnas under ett par veckors tid är också rekordartat. Inför helgen finns knappt ett enda ledigt hotellrum kvar.

 • Jakobstads centrum livskraftigast i jämförelse

  26.05.2017 Österbotten

  Också Vasa och Karleby sticker ut hakan.

  Livskraftexperten Martti Wilhelms har räknat ut livskraften i centrumområdet av 25 städer i Finland. Jakobstad visar sig vara bäst i klassen och även Vasa och Karleby klarar sig bra i jämförelse med andra orter.

 • Nu släcks gatubelysningen i Vasa

  11.05.2017 Österbotten

  Staden sparar genom att släcka under den ljusa årstiden.

  Den ljusa årstiden är här och Vasa stad släcker gatubelysningen kvälls- och nattetid. Staden sparar pengar på att hålla gatulamporna släckta i drygt två månader.

 • Företagarna i HS Center efterlyser nya krafter

  15.01.2017 Österbotten

  Tomma lokaler skapar oro bland företagarna i Vasa centrum.

  Fyra affärslokaler står tomma i HS Center i Vasa. Nadja West, ordförande för HS Centers företagare, säger att situationen skapar oro bland företagarna.

 • Det blir billigare att parkera i Borgå centrum

  19.02.2016 Östnyland

  Parkeringsavgifterna halveras under en försöksperiod i vår.

  Parkeringsavgifterna halveras under en försöksperiod i vår. Det här för att sätta fart på kommersen i centrum.

 • Höghus planeras i Ekenäs centrum

  18.01.2016 Västnyland

  Boende för 180 personer kan flytta stadens centrum.

  Staden vill se nya, moderna höghus för uppemot 180 invånare nära järnvägsstationen. Det här kan betyda att Ekenäs centrum flyttar allt längre bort från torget. Var är Ekenäs centrum enligt dig? Svara på vår enkät!

 • Borgå satsar stort i centrum

  04.11.2015 Östnyland

  Ingen underjordisk parkering men fastigheterna får ett lyft.

  Det går inte att bygga en underjordisk parkeringsplats på Krämaretorget i Borgå, men många av stadens centrumfastigheter kan få ett lyft. Stadsutvecklingsnämnden diskuterade centrumplaner i tisdags.

 • Borgå centrum måste få mer liv för att inte dö bort

  28.09.2015 Östnyland

  Borgå torg saknar liv och rörelse.

  Både företagare och invånare försvinner från stadskärnan – Borgå centrum dör sakta men säkert ut.

 • En modern detaljplan för Karis centrum växer fram

  18.09.2015 Västnyland

  Ändamålsenliga höghus och smidig trafik prioriteras.

  En smidig trafik och bra förutsättningar att bygga flervåningshus är de stora utmaningarna i den nya detaljplanen för Karis centrum. Inom två år ska en plan som håller för moderna krav vara färdig.

 • Nytt övergångsställe vid Tre smeder byggs i år

  17.03.2015 Huvudstadsregionen

  Snart lättare att ta sig över Mannerheimvägen i centrum.

  Snart blir det lättare att ta sig över Mannerheimvägen i Helsingfors centrum. Stadsplaneringsnämnden godkände förslaget att inrätta ett nytt övergångsställe vid Tre smeders plats.

 • Stadens bolag köpte Maria Malm-tomten

  16.10.2014 Österbotten

  Staden Jakobstad köper via ett bolag Maria Malm-tomten i stadens centrum. Precis som den tidigare ägaren Lemminkäinen planerar Jakobstads Företagsfastigheter ab att bygga bostäder och affärslokalar på området.

 • Fullsatt när Jakobstad diskuterade torghuset

  30.10.2013 Österbotten

  Kring 130 personer dök upp då invånarna fick säga sitt om det omdebatterade torghuset i Jakobstad. Många verkade tycka att det är dags att kompromissa och få ett snabbt beslut. Representanter för handeln poängterade att bygget är avgörande för centrum. Köpcentret kan vara sista chansen att locka tillbaka köpkraften.

 • Jakobstad har en levande stadskärna

  16.09.2013 Österbotten

  En färsk, ännu opublicerad undersökning bland tio städer i landet, visar att Jakobstad är den stad som har den mest levande stadskärnan. I undersökningen ingår i Österbotten Karleby och bland de andra städerna kan nämnas Torneå, Hyvinge, Jyväskylä, Helsingfors och Raumo.

 • Inget uppsving för centrumhandeln under Kalevaspelen

  01.08.2013 Österbotten

  Helgens Kalevaspel i Vasa hade inte den effekt på cenrtumhandeln som man hade hoppats på. Däremot har affärerna märkt en uppsving tack vare den nya Kvarkenfärjan.

 • Niemis hus i Karleby kan rivas

  18.06.2013 Österbotten

  Niemis hus i centrum av Karleby får rivas. Förvaltningdomstolen förkastade två besvär och det betyder att en ny bostads- och affärsfastighet kan ersätta det tomma huset på Storgatan.

 • Österbottniska cyklister toppar olycksstatistiken

  17.06.2013 Österbotten

  Cyklisterna i Österbotten krockar oftare än cyklisterna i resten av landet. Det visar en sammanställning som Trafikskyddet har gjort för Yle Nyheter.

 • Gågatorna firas

  24.05.2013 Österbotten

  Trenden går mot hela promenad- och cykelcentrum och den traditionella gågatan håller på att omvandlas till större bilfria områden i våra stadskärnor. Det säger Ilmari Heinonen, Jakobstads tidigare stadsplanearkitekt och aktiv i föreningen Levande stadskärnor.

 • Karlebyborna vill ha fler klädbutiker

  19.09.2012 Österbotten

  Karlebyborna skulle gärna se fler klädbutiker i staden. Det framgår av en undersökning som har gjorts av Karlebynejdens utveckling, KOSEK.

 • Oförändrade tomtpriser i Borgå

  23.08.2012 Östnyland

  Priset på tomtmark i Borgå förblir oförändrat nästa år. Det framgår av förslaget till överlåtelsevillkor för tomter som fullmäktige skall ta ställning till.

Sidor