Hoppa till huvudinnehåll

rikssvenska

 • Samhällsklass, dålig hållning och finskan - här är orsakerna till Helsingforsknarret

  03.06.2018 Huvudstadsregionen

  Knarret förekommer främst i huvudstadsregionen.

  Helsingforsarna knarrar mera i sitt språkbruk än övriga finlandssvenskar. Enligt Anna Englund, som skrivit en pro gradu-avhandling i ämnet, kan det bero på både dålig hållning och närheten till finskan.

 • Fredrik Lindström: Närpesiska liknar stockholmska - så som man talade på 1500-talet

  07.03.2018 Kultur och nöje

  Åbodialekten liknar 1800-talets stockholmska.

  Närpesmålet liknar den svenska man talade i Stockholm på 1500-talet och dagens Åbodialekt liknar 1800-talets stockholmska. Det är rikssvenskan som har förändrats och blivit mer ängslig, hävdar språkvetaren Fredrik Lindström.

 • Ulfs svenska hjärta brinner för engelskan och Finland

  08.11.2015 Samhälle

  I Skåne anses det konstigt att flytta till Finland.

  När skåningen Ulf Persson berättade för sina vänner att han tänker flytta till Finland fick han höra att han är lite konstig. Han fick till och med en gåva, ett konstverk som skall föreställa en knäppgök. I Helsingfors talar Ulf mera engelska än vad han gjorde i Sverige trots att han jobbade som lärare i engelska. Han är en sann anglofil som reciterar Shakespeare och gillar engelsk teater.

 • Ingrid Bergman - karriären, kameran och kärleken

  10.09.2015 Kultur och nöje

  Kameran älskade Ingrid. Och hon älskade den. Gränslöst.

  Ingrid Bergman levde upp varje gång en kamera riktades mot henne. Det var en kärlek så intensiv att män och barn aldrig kunde konkurrera med den. När Stig Björkman fick tillgång till hennes privata arkiv visade det sig att hon dessutom själv gärna filmade. Allt och alla.

 • Vad tusan gjorde Robban Broberg i Vasa 1968?

  24.07.2015 Kultur och nöje

  Radio Vega minns Robban Broberg, gör du?

  Robban Broberg gick bort i måndags, men hans visslande och vitsande lever vidare. Få vet att han sin ungdom gjorde radioprogram i Vasa. Ett av dem är bevarat.

 • Aldrig mera Fosterland

  06.05.2015 Kultur och nöje

  Zinat Pirzadeh kan aldrig mera åka hem.

  Den svenska komikern, författaren och skådespelaren Zinat Pirzadeh flydde från Iran i början av nittiotalet. Hon har gjort sig ett namn i Sverige och älskar landet, men säger att stämningen förändrats under de senaste åren.

 • Korvkaka svårt i finlandismtest

  25.04.2015 Kultur och nöje

  Finlandismer engagerade publiken.

  Bara 17 procent av alla som deltog i Svenska Yles populära finlandismtest, visste att den rätta motsvarigheten till finlandssvenskans ”leverlåda” i standardsvenskan motsvaras av ordet korvkaka. "Har de verkligen lever i sin korvkaka?" – löd en av de många kommentarerna.

 • Hallonbåtsflyktingen – bra eller huono?

  12.10.2014 Kultur och nöje

  Boken blev en hit. Teaterversionerna gick bra. Men hur är det med filmatiseringen av historien om finnen som drömmer om att bli svensk? Hur växte den fram och vad tycker de finländska och svenska kritikerna om resultatet?

 • Livets Ord-grundaren blir katolik

  09.03.2014 Utrikes

  Den omstridda rikssvenska väckelserörelsen Livets Ord mister sin grundare som lämnar församlingen för att bli katolik.

 • Tjockare än vatten – ett Åland utan ålänningar

  06.02.2014 Kultur och nöje

  Den tiodelade dramaserien ”Tjockare än vatten” har många bra sidor; intressanta karaktärer, spännande intrig och åländsk skärgård. Men vart försvann ålänningarna?

 • Språkfel i Pisa-testet – finlandssvenska elever fick fel fråga

  10.12.2013 Inrikes

  Läsare på svenska.yle.fi har lagt märke till ett allvarligt språkfel i fjolårets Pisa-test i matematik. Felet gör att finlandssvenska elever fått besvara en annan fråga än de finskspråkiga – trots att uppgiften borde vara den samma.

 • Skål för snapsvisan

  22.11.2013 Huvudstadsregionen

  På lördag arrangeras den årliga snapsviselandskampen mellan Finland och Sverige i Stockholm. Gunilla Stenfors är en av de fem vinnarna i snapsvise FM och skall representera Finland med sitt bidrag.

 • Jennica forskar i den finländska svenskan

  06.09.2013 Åboland

  Hur tänkte de svenskspråkiga i Finland för över hundra år sedan? Skulle man följa den rikssvenska språkutvecklingen eller ville man gå egna vägar?

 • Rekordmånga vill träna minnet i Pargas

  01.02.2013 Åboland

  Över tvåhundra har anmält sig till föreläsning om minnesträning i Pargas. Väståbolands medborgarinstitut uppger att föreläsningen med minnesmästaren Mattias Ribbing ser ut att slå alla rekord.

 • Från finländsk svenska till finlandssvenska

  11.05.2012 Åboland

  Jennica Thylin-Klaus idéhistoriska avhandling fokuserar på tidiga debatter om det svenska språket i Finland. Språket är en väldigt personlig sak och det kan kännas jobbigt att bli tillrättavisad om att till exempel inte använda finlandismer.