Hoppa till huvudinnehåll

tyskar

 • EU-valet i Tyskland: ”Jag hoppas att intresset för valet sätter fart på den tyska Europapolitiken”

  16.05.2019 Utrikes

  Valet intresserar mer än för fem år sedan.

  ”Ödesval” är ett i Tyskland ofta använt ord för det kommande EU-valet. Där EU-kritiska partier på högerkanten väntas nå stora framgångar runtom i Europa verkar högerpopulisterna ändå ha det betydligt svårare i Tyskland.

 • Forskare: Debatten om inbördeskriget har varit balanserad - men ännu finns svåra frågor man inte har talat om

  22.05.2018 Västnyland

  Finland har lyckats försonas väl efter inbördeskriget 1918.

  Finland har lyckats bra med försoningen efter inbördeskriget 1918. Det anser historikern och forskaren Matias Kaihovirta i Karis.

 • Onödig oro över Finlandsbilden

  27.01.2018 Utrikes

  Tyskar har mycket sällan en bild av Finland.

  Folk som slocknar i riksdagen mitt under pågående alkoholdebatt. Är det något som skadar den så kallade Finlandsbilden eller en sak vi på något sätt måste skämmas över när den behandlas i utländska medier? Nej, är svaret i båda fallen, konstaterar vår medarbetare i Tyskland, Johnny Sjöblom.

 • Trump-uttalande: Är tyskarna dåliga eller onda?

  26.05.2017 Utrikes

  Presidenten kritiserar obalans i handeln.

  Ett uttalande av USA:s president Donald Trump skapar stora rubriker igen. Under ett möte i Bryssel i går ska Trump på nytt ha kritiserat det tyska handelsöverskottet. Exakt vilka ord han använde och vad han egentligen menade försöker man fortfarande reda ut.

 • Trump knuffar undan Montenegros premiärminister – videon sprids som en löpeld

  26.05.2017 Utrikes

  Premiärministern själv tycker att situationen var harmlös.

  USA:s president Donald Trump är till synes ivrig att stå i första raden under torsdagens Natomöte i Bryssel. Så ivrig att han knuffar undan Montenegros premiärminister i farten. Under samma kväll ska han ha sagt att tyskar är ”väldigt dåliga”.

 • Brittiska och tyska kryssningsfartyg gästar Åbo i sommar

  28.11.2016 Åboland

  Åtta besök av kryssningsfartyg.

  Nästa sommar kommer staden att få åtta besök av kryssningsfartyg.

 • Ukrainska krigsfångars öde gäckar på Tulludden

  09.07.2016 Inrikes

  En tysk kasern från 1940-talet undersöks i utgrävningar.

  Under fortsättningskriget fanns ett stort tyskt läger på Tulludden i Hangö. Tusentals tyskar rörde sig genom lägret varje dag, på väg till fronten i norr eller hem på permission. Nu försöker arkeologer reda ut de obesvarade frågorna, till exempel vad som hände med de ukrainska fångarna.

 • Röster i exil - fokus på musikaliska flyktingar

  05.11.2015 Kultur och nöje

  Musiker med flyktingbakgrund

  Där det finns konflikter och förtryck finns det flyktingar. En del av dem är musiker och låtskrivare. Här presenterar vi några bekanta artister som själva är flyktingar eller har föräldrar som flydde undan krig och repressiva regimer.

 • Israeler i Berlin: ”Historien är en utmaning”

  30.08.2015 Utrikes

  Israeler i Berlin lever med det förgångna.

  Förhållandet länderna emellan har aldrig varit lätt. Det har i vilket fall som helst i år gått 50 år sedan Tyskland och Israel upprättade diplomatiska förbindelser. Trots Förintelsen och en mörk historia är det ändå många unga israeler som väljer att flytta till Tyskland, i synnerhet till Berlin.

 • Tyskland kommer ihåg flyktingar och fördrivna

  20.06.2015 Utrikes

  Tyskland: Ny minnesdag för flyktingar och fördrivna.

  Internationella flyktingdagen uppmärksammar situationen för flyktingar världen över. I Tyskland minns man samtidigt för första gången officiellt de tyskar som tvingades lämna sina hemtrakter efter andra världskriget. Alla gillar ändå inte den nya minnesdagen.

 • Judar i tyska Würzburg: ”Här talar ingen om att flytta”

  03.03.2015 Utrikes

  Efter terrordåden riktade mot judar i Paris och Köpenhamn är många tyska judar oroade över att något liknande ska ske i deras hemland. Då man tidigare kände sig rätt så trygg, talas det nu allt mer öppet om antisemitism och osäkerhet.

 • ”Ge grekiska regeringen en chans”

  23.02.2015 Utrikes

  Bråket kring det grekiska låneprogrammet har tydligt visat det igen, Grekland och den största kreditgivaren Tyskland är på kollisionskurs. Bland greker i Tyskland hoppas man ändå att Alexis Tsipras regering ges en chans.

 • Dachau - prototypen till helvetet

  28.01.2015 Vetenskap

  Den här veckan minns vi offren för nazisternas grymheter i koncentrationslägret Auschwitz. Marcus Rosenlund minns sitt eget besök i ett annat koncentrationsläger, KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

 • Stasis förstörda dokument: Det oändliga pusslet

  07.01.2015 Utrikes

  Trots att det snart gått 25 år sedan DDR slutade existera går jobbet med att försöka klarlägga socialiststyrets övertramp vidare. Till det här arbetet hör bland annat att rekonstruera den östtyska säkerhetstjänsten Stasis förstörda dokument.

 • Tyska demonstrationer mot invandring får kritik

  23.12.2014 Utrikes

  I Tyskland höjs allt flera kritiska röster mot de så kallade Pegida-demonstrationerna. Varje måndag sedan några veckor tillbaka samlas tusentals mänskor för att protestera mot en påstådd islamisering av Tyskland. I går kväll var det dags igen.

 • Tyskland: Demonstrationer mot islamisering

  16.12.2014 Utrikes

  Sedan en tid tillbaka protesterar allt fler tyskar mot en påstådd islamisering av landet. Varje måndag samlas man till demonstrationer runtom i Tyskland. De största demonstrationerna ordnas i Dresden. I går kväll samlades 15 000 mänskor.

 • Vägen mot Bornholmer Straße: Så föll muren!

  08.11.2014 Utrikes

  Den 7 oktober 1989 var en stor festdag. Den tyska demokratiska republiken DDR firade sin 40-åriga existens. Socialismen i DDR lever och mår bra konstaterade stats- och partichefen Erich Honecker. Bara några veckor senare föll Berlinmuren.

 • Östman vill bestraffa förintelseförnekare

  02.04.2014 Inrikes

  Ordföranden för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Peter Östman föreslår i ett skriftligt spörsmål att det i lag förbjuds uttalanden om att det inte förekom något massmord av judar i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget.

 • Stefan Winiger: Nejet till invandringen

  10.02.2014 Utrikes

  Väljarna i Schweiz ger hela EU skrämselhicka. Det schweiziska folket vill ha en omförhandling med EU vad gäller den fria rörligheten. Många schweizare känner sig hotade av en massiv invandring. Man räknar med att en fjärdedel av landets invånare är utlänningar och många vill ha ett stopp.

 • Schweiz röstar om invandring från EU

  07.02.2014 Utrikes

  I Schweiz tar folket nu på söndag ställning till att skärpa reglerna för invandring. Det schweiziska folkpartiet SVP vill i framtiden ha fastslagna kvoter för alla inflyttare. Om förslaget går igenom är det framför allt medborgare från EU-länderna som får det svårare att flytta till Schweiz.

Sidor