Hoppa till huvudinnehåll

hemort

 • Vi både älskar och avskyr vår hemort: "Får se om jag flyttar tillbaka"

  25.11.2018 Åboland

  Är det en myt att unga ogillar hemorten men ändrar åsikt?

  Vår relation till hemstaden är inte okomplicerad. I skolan är vi ofta innerligt trötta på vår tråkiga hemstad och den känns mentalt klaustrofobisk. Men med lite distans får stället vi vuxit upp i sedan en annan glans och vi vill tillbaka. Eller är det här en myt?

 • Vi flyttar från norr till söder, men sällan tvärtom

  14.03.2016 Åboland

  Unga kvinnor flyttar mest, männen stannar i hemtrakterna.

  Paola Fraboni flyttade från Italien och blev finlandssvensk. Jan Kraufvelin flyttade från Hangö. De träffades på Åbo Akademi och har skapat en gemensam framtid i Pargas. Flyttningsrörelsen i Svenskfinland går allt mera från landsbygden mot tätorten.

 • Hack i häl på hemmaplan och i huvudstaden

  05.10.2015 Åboland

  De folkvalda har fullt upp också på hemorten.

  Li e-postar och jobbar med flyktingar. Mats träffar väljare och företagare. Joakim rusar från möte till möte och lobbar i Umeå. De nya riksdagsmännen från olika orter i Svenskfinland har fulltecknade kalendrar också när de inte är i Helsingfors.

 • Rottrådar eller "Ha du havi främand?"

  28.06.2015 Utrikes

  Pappa titta – man kan se det där husets rötter, sa en liten pojke som cyklade förbi ett hus där grunden var framgrävd. Jag log en lång stund efter att jag hade hört det. Dessutom kände jag släktskap med huset, mina rötter kanske inte syns men de känns starkt just nu.

 • ”Varifrån kommer du?” på Seinäjoki konsthall

  14.04.2014 Kultur och nöje

  Enligt bildkonstnären och kuratorn Marja Kolu vet vi alldeles för lite om konstnärer från andra orter än vår egen, och utställningen "Varifrån kommer du?" på Seinäjoki Konsthall fokuserar på hur en konstnärs hemort påverkar konsten.

 • Sibboborna nöjdast i Svenskfinland

  31.12.2013 Östnyland

  Sibbo är orten med den bästa trivselfaktorn. Det visar ny enkät gjord av finlandssvenska dagstidningarna och Svensk presstjänst.

 • Hemorten viktig då unga väljer studieplats

  21.11.2013 Inrikes

  Hemorten är en viktig faktor då unga väljer studieinriktning. Det här visar en doktorsavhandling som granskas vid Jyväskylä universitet på fredagen.

 • Benjamin del 2 - På tåget till Helsingfors

  18.10.2013 Unga. Nu!

  Benjamin är 23 år och har flyttat 22 gånger. Nu bär det av igen. Nyklippt och med nya mål i sikte lämnar han sin tidigare hemort och behandlingshemmet för Helsingfors och studier i socialt arbete på Soc & kom.

 • Skjuts till lediga tomter ska få folk att flytta till Lovisa

  20.08.2013 Östnyland

  Staden hoppas locka både turister och nya invånare till Lovisa under Lovisaveckan. Men på lång sikt behövs också annat som lockar inflyttare. Se video från Lovisa marknad!

 • De finlandssvenska taltidningarna övergår till talsyntes

  21.05.2013 Österbotten

  I framtiden kommer man att behöva färre frivilliga för att läsa in de finlandssvenska taltidningarna. De finlandssvenska taltidningarna övergår nämligen till att använda talsyntes, det vill säga dator inlästa tidningar.

 • Haglund pop bland unga, Henriksson bland äldre

  12.05.2012 Inrikes

  Unga personer vill gärna se Carl Haglund som ny ordförande för Sfp, äldre föredrar Anna-Maja Henriksson. Det kan man tyda ur den webbenkät som Svenska Yle gjort.