Hoppa till huvudinnehåll

fordonsskatt

 • Importen av begagnade bilar når nytt rekord i år - de flesta importeras från Sverige

  16.07.2019 Inrikes

  I juni hade ungefär 20 400 begagnade bilar importerats i år.

  Importen av begagnade bilar kommer att nå ett nytt rekord i år. Från januari till juni 2019 ökade importen med 21 procent jämfört med samma period ifjol.

 • Rattfyllerister i Vasa och Laihela

  04.03.2017 Österbotten

  Två bilister misstänks för rattfylleri i Österbotten.

  Under fredagen stoppade polisen två bilister som misstänks för rattfylleri. Den ena togs fast i Vasa, den andra i Laihela.

 • Varför betala skatt för elbilar, när båtar och motorcyklar skonas?

  16.02.2017 Inrikes

  Ville Niinistö kräver att regeringen är konsekvent.

  När planerna på att införa en båtskatt och en motorcykelskatt nu har slopats, inställer sig frågan varför man tvingas betala skatt för miljövänligare elbilar. Beskattningen av elbilar ger nämligen staten endast fickpengar.

 • Bilskattereformen: Trafis räknare får hård kritik

  20.01.2017 Inrikes

  Tolkar bilskatten på ett annorlunda sätt.

  Trafiksäkerhetsverket Live-räknare för de årliga kostnaderna för bilägare har väckt kritik sedan den publicerades i samband med att Kommunikationsministeriets planer på en trafikreform presenterades i går. Trafi har beskyllts för att ge sken av att det nuvarande systemet är dyrare för bilägare än den föreslagna modellen.

 • Så skulle lands- och stadsbor betala för att åka bil - se tre exempel

  19.01.2017 Inrikes

  Sofia, Bengt och Olle visar hur mycket du kunde spara.

  Vi åskådliggör vad kommunikationsminister Anne Berners förslag skulle betyda i praktiken för tre olika bilister. Exempelpersonerna Sofia, Bengt och Olle visar hur mycket du kunde spara i och med den nya avgiften och skattelättnaderna.

 • Frågorna strömmar in om bilskatten - här besvarar vi de viktigaste!

  19.01.2017 Inrikes

  Minister Berners (C) trafikvision väcker livlig debatt.

  Nyheten om den omfattande trafikreformen har lett till en oerhört livlig debatt på vår webb. Vi besvarar några av de centralaste frågorna ni har undrat över!

 • Automobilförbundets vd förundrad: Skatt tillhör staten och kan inte flyttas till bolag

  18.01.2017 Inrikes

  Vd:n anser att det är besynnerligt att sänka bränsleskatten.

  Automobilförbundets vd Pasi Nieminen är förundrad över en del av förslagen som Kommunikationsministeriet ska presentera på torsdagen. Yle har fått ta del av utredningen på förhand.

 • Motorcyklister kan drabbas av 150 euro i fordonsskatt nästa år

  20.12.2016 Österbotten

  Båtägare kan få 100-300 euro extra i skatt.

  Skattebjörnen siktar in sig också på motorcyklar och båtar nästa år. Enligt det förslag som är på utlåtanderunda blir motorcykelskatten 150 euro och båtskatten 100-300 euro i året.

 • Lägre inkomstskatt, billigare sötsaker nästa år

  15.09.2016 Inrikes

  Statens budget för nästa år är nu offentlig.

  Regeringen har avlåtit förslaget till statsbudget för nästa år till riksdagen. Riksdagen debatterar förslaget nästa vecka, sedan går förslaget till utskottsbehandling och godkänns slutligt i december.

 • Bil- och motormuseet är en av Vasas dolda pärlor

  31.08.2015 Österbotten

  Lagerlokalen i Klemtsö inhyser en veritabel skatt.

  Vasa bil- och motormuseum är en av stadens riktiga pärlor - men en dold sådan. Museet som drivs av ett gäng entusiaster är inhyst i en gammal lagerlokal i stadsdelen Klemetsö.

 • Så här mycket utsläpp har bilarna runt dig – se karta

  02.07.2015 Huvudstadsregionen

  Läs listan på vilka områden som har de smutsigaste bilarna.

  En godispåse med koldioxid. Ungefär så mycket spyr varje bil i huvudstadsregionen ur sig under en kilometer.

 • Ny skatt för båtägare och motorcyklister

  29.05.2015 Inrikes

  Hur stor skatten blir är ännu oklart.

  Ägare till registrerarde båtar och motorcyklar drabbas av en ny skatt. I regeringsprogrammet finns ett förslag att driva in 50 miljoner för att delvis kompensera skattebortfallet när bilskatten lindras.

 • Budgeten: Här är vinnarna och förlorarna

  26.03.2014 Inrikes

  Regeringens beslut i rambudgeten har fått hård kritik från organisationer som representerar barnfamiljerna, till exempel från Mannerheims barnskyddsförbund. Men det finns också grupper som inte drabbas så hårt av nedskärningar och skattehöjningar.Läs också: Regeringen sparar och höjer skatterna - listan är lång

 • Kan en reform av bilskatten ge ett nytt Nokia?

  09.09.2013 Inrikes

  Det hoppas i alla fall många teknikföretag som nu lobbar för ett satellitövervakat system, där skatten betalas per körda kilometer. Målet är att ge inhemska bolag en språngbräda till enorma exportmarknader.

 • Vägavgifter ett förslag bland många

  02.09.2013 Inrikes

  En vägavgift kan i framtiden ersätta bil- och fordonsskatterna. Det här innebär att bilister i framtiden skulle betala enligt hur mycket de kör, istället för att betala skatt för själva bilen. Kommunikationsministeriet understryker ändå att förslaget om vägavgifter bara är ett förslag bland många, och att arbetsgruppen som jobbar utreder bilbeskattningen inte är färdig med sitt arbete.

 • Många rattfyllerister i farten

  08.08.2013 Österbotten

  Rattfyllerister sysselsatte polisen i Mellersta Österbotten på onsdagkväll. I Kronoby påträffade polisen en bilist som blåste 2.38 promille. Han misstänks nu för grovt rattfylleri och fordonsförseelse eftersom bilens fordonsskatt var obetald.

 • Yli-Salomäki: Användaravgift i stället för bilskatt

  24.02.2013 Inrikes

  Verksamhetsledaren för Finlands största företag inom bilhandeln, Timo Yli-Salomäki, vill avskaffa den bilskatt som uppbärs på nya bilar. Han vill i stället införa en användaravgift.

 • Polisen bötfäller inte bilister som Trafi glömt

  05.07.2012 Inrikes

  Polisen tänker inte skriva ut böter till bilister som för tillfället kör omkring utan att ha betalat fordonsskatten för att Trafiksäkerhetsverket Trafi har gjort ett misstag.

 • Fordonsskatten satte fart på inflationen

  14.05.2012 Inrikes

  Inflationen, eller årsförändringen av konsumentpriserna, steg i april. Det här berodde främst på höjningen av fordonsskatten och högre bränslepriser.