Hoppa till huvudinnehåll

hörspel

 • Du kan visst gå på teater utan att lämna ditt hem – lyssna här!

  27.03.2020 Kultur och nöje

  Dramapoddar för olika smaker.

  Ett finlandssvenskt mordmysterium, ett tonårsdrama och en klassiker inspirerad av Bodommorden: Svenska Yle bjuder på drama också då du inte kan ta dig till teatersalongen. Lyssna på de här dramapoddarna via Yle Arenan.

 • White Monkey riktade ljuset mot finlandssvenskarnas attityder om hudfärg – Kommer nu som audiodrama

  24.10.2019 Kultur och nöje

  Adrian Pereras diktsamling har blivit audiodrama.

  Adrian Pereras diktsamling White Monkey riktade ljuskäglan mot vithetsnormer som glider undan bakom skenbart välmenande fraser. Verket vann Svenska Yles litteraturpris 2017 och utkommer nu som audiodrama i produktion av Svenska Yle Drama.

 • Våga tala om sex och övergrepp också i skolan – Yles audioserie om ungdomars krassa verklighet vill underlätta diskussionen

  13.10.2019 Vetamix

  Det som hände Liv bjuder på flera uppslag för diskussion

  Det är inte lätt att ta initiativ till diskussioner om svåra ämnen och nå ut till de unga när diskussionsämnet är känsligt. Ändå behöver också svåra diskussioner föras i skolorna. Yles audioserie Det som hände Liv bjuder på flera uppslag för diskussion.

 • Yles hörspelsserier belönades med nordiskt dramapris

  29.05.2019 Bolaget

  Yles hörspelsserier belönades i Stockholm.

  Yles hörsspelsserier Klassfesten-pojken som försvann och Radio Stage har belönats med det nordiska radiodramapriset. För första gången valdes två produktioner som vinnare.

 • Så här gick det till vid inspelningen av thrillerpodden "Klassfesten - Pojken som försvann"

  01.07.2018 Kultur och nöje

  Niondeklassen återförenas i vuxen ålder, men en saknas.

  Eva Frantz radioteaterpjäs Klassfesten handlar om en niondeklass som återförenas i vuxen ålder på en klassträff. Men en av eleverna försvann 1993. Vi följde med inspelningarna av podden.

 • Radioteatern: En julberättelse i fem verser av Charles Dickens

  23.12.2017 Kultur och nöje

  Radioteatern ger Charles Dickens älskade julsaga.

  Julen står för dörren och Ebenezer Scrooges hjärta är lika hårt, hans affärslokal lika kall och hans anställda lika hungriga som alla andra jular. Men den här julen kommer allting att förändras.

 • Janina Jansson ser fram emot att öppna nya dörrar i världen

  09.09.2017 Kultur och nöje

  Otaliga teatermanus har gått genom hennes händer.

  Efter trettio år som dramaturg vid Radioteatern går Janina Jansson i pension. Hon ser ljust på Radioteaterns framtid, men är oroad för samhällsutvecklingen i Finland. Ylva Larsdotter träffar henne för ett samtal om hennes långa yrkesliv.

 • Fjädern – en skräckhistoria för radio?

  07.09.2017 Arkivet

  Erik Ohls berättar om hur hörspelet Fjädern kom till.

  Erik Ohls verkade som Radioteaterns chef under åren 1982-2004. Här berättar han om hur hans gotiska drama "Fjädern" kom till.

 • Att göra riktigt bra radioteater

  11.07.2017 Kultur och nöje

  Solveig Mattsson om hemligheten med prisbelönta hörspel.

  Mellan 1990 och 2004 kammade Radioteatern hem otaliga internationella radioteaterpris. Vad var hemligheten bakom framgångarna? Camilla Thelestam träffar Radioteaterns dåvarande regissör Solveig Mattsson.

 • Det roliga som motkraft till mörkret

  16.04.2017 Kultur och nöje

  Två författare med sinne för det absurda möts.

  I de här tiderna finns det mycket som kan göra en modfälld. Ett sätt är hålla mörkret stången är att som barnboksförfattaren Annika Sandelin och dramatikern Harriet Abrahamsson skriva en radiodeckare full av bubblande absurd humor.

 • Degerö-elevernas karaktärer vaknade till liv på Radioteaterns premiärfest

  15.04.2017 Kultur och nöje

  "Här fanns humor men det var också spännande."

  –Biljakten var bäst! –Det var jättebra för det fanns humor men var också spännande. –Snigeln Slim och kossan Mupont var roligast! När Degerö lågstadium besökte Radioteatern var det just så stimmigt och förväntansfullt som det ska vara på en premiärfest.

 • Heidi von Wright: Jag sparar på ord och meningar

  26.02.2017 Kultur och nöje

  Heidi von Wrights förhållande till ord är varmt men svårt.

  Heidi von Wright, poet och aktuell med sin debutpjäs för Radioteatern, har ett varmt men svårt förhållande till orden. Hon sparar på ord och meningar och på folks kvarglömda inköpslistor. Hon tycker om att leka med ord, men ord är också stort allvar.

 • "Att kollektivt förfasa sig skapar gemenskap"

  29.01.2017 Kultur och nöje

  Därför vill vi läsa om mördare och skattesmitare.

  Radioteatern ger två pjäser om brott och funderar samtidigt över vad det är som lockar i berättelserna om mördare, förfalskare och skattesmitare.

 • Thomas Warburton in memoriam

  08.01.2017 Kultur och nöje

  Vi minns översättaren och förlagsmannen Thomas Warburton.

  En hängiven översättare, förlagsman och litteraturhistoriker har lämnat oss i en ålder av 98 år.

 • Hör Börje Lampenius i Revisorn

  03.11.2016 Vega

  Börje Lampenius 1957 i Gogols Revisorn.

  Börje Lampenius var inte bara en av Svenska Teaterns mest folkkära skådespelare. Han var också en ofta anlitad skådespelare i Radioteaterns uppsättningar av lite äldre datum. I Gogols Revisorn från 1957 lyser en 36-årig Lampenius i huvudrollen som Iván Alexándrovitj Chlestakov, resenären som anländer till en liten provinsstad och blir tagen för revisor.

 • Lars Huldén och fångarna på Kajaneborg

  23.10.2016 Kultur och nöje

  "Kajaneborg 1636" är ett slags multiporträtt av Lars Huldén.

  ”Och så en dag kom en liten volym på posten: Kajaneborg 1636.” Janina Jansson minns samarbetet med Lars Huldén kring radioteaterföreställningen som kom att bli ett slags multiporträtt av författaren.

 • I det homosexuella begärets tecken

  24.09.2016 Kultur och nöje

  En pjäs om lesbisk kärlek med machotematik.

  En lesbisk kvinna som drömmer om att ragga på krogen, låter sig uppslukas av sitt arbete och lämnar disken och barnen åt partnern. Milja Sarkola upptäckte att hennes pjäs om begär hade en klar machotematik.

 • Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

  24.08.2016 Kultur och nöje

  Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

  Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

 • Röster ur det förflutna ekar genom Lappvikens korridorer

  21.07.2016 Kultur och nöje

  Radioteatern väcker det gamla mentalsjukhuset till liv.

  På Konstens natt väcks Lappvikens sjukhus till liv genom Radioteaterns ljudinstallation Röster ur själarnas rum. Det är som om rummen började berätta för dig vad som hände där. Som om väggarna började tala, viska, ropa.

 • Det här är Sällskapsradion

  29.06.2016 Kultur och nöje

  Men vad är på riktigt och vad är inte?

  Möt Ronny Hatskin och hans främlingsfientliga meteorologsajt, den misslyckade plastikkirurgen Arvid Klingstedt och Topi Molander-Furuhjelm, som sparar kepsar i ”Misslyckandets vitrin”. Men möt framför allt Samuel Karlsson och Tom Rejström, som tar med dig till Ronny, Topi och ett antal andra mer eller mindre märkliga personer i Radiohuset under sommaronsdagarna.

Sidor