Hoppa till huvudinnehåll

fiktion

 • Svenska författaren Johanna Frid skriver om brännande svartsjuka och svår smärta

  23.09.2019 Kultur och nöje

  Johanna Frids roman baserar sig på hennes egna erfarenheter.

  Johanna Frid stod för en av fjolårets mest hyllade och omtalade romandebuter med Nora eller brinn Oslo brinn. Den autofiktiva romanen handlar om smärta, svartsjuka och språkförbistringar.

 • Författaren till Kommissarie Montalbano är död

  17.07.2019 Utrikes

  Andrea Camilieri blev 93 år gammal

  Den italienska författaren Andrea Camillleri är död.

 • Kent från Jakobstad

  19.06.2018 Arkivet

  Kent åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd.

  Vi möter Kent han som åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd. Saker och ting går inte riktigt som han hade tänkt sig.

 • Naturens rockstjärna - vargen i populärkulturen

  05.05.2018 Kultur och nöje

  Från Disney till Black metal - vargen i olika skepnader.

  Få mänskor har sett vilda vargar i verkligheten. Inom populärkulturen är det däremot svårt att undgå dem. Från Stora Stygga Vargen till Varg Vikernes stöter vi på Canis Lupus i olika former.

 • Två författare berättar: Så här skriver du en roman

  31.10.2017 X3M

  Maria Turtschaninoff och Michaela von Kügelgen tipsar.

  Maria Turtschaninoff och Michaela von Kügelgen har båda skrivit romaner under skrivutmaningen NaNoWriMo. Här får du veta hur de lyckades.

 • Lena Séraphin samarbetade med fiktiv person och lurade många kollegor

  24.03.2017 Kultur och nöje

  Slutresultatet är en doktorsavhandling i samtidskonst.

  Bildkonstnären Lena Séraphin ville skriva sin doktorsavhandling om en nazistisk bild utan att glorifiera ideologin. För att lyckas med uppgiften skapade hon en fullständigt fiktiv kollega, Andrea Meinin Bück.

 • Nordiska författare riktar blicken inåt

  01.11.2016 Kultur och nöje

  Nordiska rådets litteraturpris delas ut på tisdag.

  Det sammanlagda sidantalet uppgår till 3 599 och enligt vågen väger verken 5 kg tillsammans. Fjorton verk är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, men vad skriver de om?

 • Vårt behov av manliga genier är omättligt

  24.04.2016 Kultur och nöje

  Trenden med verklighetsbaserade romaner håller i sig.

  Vårt behov av verklighetsbaserade romaner och bekännelselitteratur verkar inte avta - det visar inte minst den stora uppmärksamheten kring Ebba Witt-Brattströms och Horace Engdahls nya böcker. Vad handlar detta intresse om?

 • Citat eller plagiat?

  12.11.2015 Kultur och nöje

  Får en författare låna av andra för sina egna syften?

  Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att skriva om historiska personer i romanform, och Panu Rajalas bok om IK Inha är ett exempel på hur frestande, och svårt, det kan vara att skilja mellan fakta och fiktion.

 • Marianne Backlén skriver om ett sekel som blev en mardröm

  05.11.2015 Kultur och nöje

  Mi Wegelius har läst en detaljmättad men fin roman.

  Mi Wegelius har läst en bok om krig, om en släkt och hela världen.

 • Cecilia Floris: Gondoljärer och kulturell prostitution

  01.09.2015 Kultur och nöje

  Venedig finns egentligen inte som stad

  Jag skulle vilja påstå att Venedig som stad egentligen inte finns. Inte längre i alla fall. Idag framstår staden snarast som en kuliss, en temapark och ett äventyrsland. Ett besök i Venedig är ett besök i idén om Venedig. En resa till Venedigland.

 • Jordskott – roten till allt ont

  25.06.2015 Yle Fem

  Dolda krafter slår tillbaka i svensk dramathriller.

  Hur långt är vi beredda att gå för att skydda dem vi älskar, och vilka dolda krafter kan slå tillbaka om vi låter egoism och girighet styra våra liv? Jordskott är en skrämmande historia med rötterna i den svenska urskogen.

 • Anna Odell – proffsprovokatör

  06.11.2014 Kultur och nöje

  Hon leker med gränsen mellan verklighet och fiktion. Väcker debatt och starka känslor. Först genom att fejka en psykos, sedan genom att iscensätta en mardrömslik klassträff. Som får åskådaren att obekvämt vrida på sig i biobänken.

 • 8.2. - en äkta Lovisaprodukt

  21.11.2013 Östnyland

  Bokaktuell i höst är Kjell Lindblad med den självbiografiska romanen 8.2. Boken har långt kommit till i författarhuset Villa Biaudet i Lovisa.

 • Ja, det är Mannström här

  24.04.2013 Kultur och nöje
 • Josef Matula tackar för sig

  26.03.2013 Kultur och nöje

  Privatdeckaren Josef Matula reder upp brott för sista gången i serien Ein fall für zwei i tysk tv på fredag. Det är Claus Theo Gärtner som spelat Matula under seriens hela historia. Gärtner fyller 70 år i april.

 • "Förlåt oss våra skulder" får gott betyg

  11.12.2012 Österbotten

  Johan Helander har skrivit en bok om väckelserörelsen som Maria Åkerblom var ledare för på 1920-talet. Boken är en roman som blandar fakta och fiktion. Den beskriver rörelsen inifrån. Luzilla Backa har läst den och ger den ett gott betyg.

 • Riikka Ala-Harjas Maihinnousu

  17.09.2012 Kultur och nöje

  En av höstens första litterära debatter på finskt håll har gällt frågan om fakta och fiktion i Riikka Ala-Harjas roman "Maihinnousu", där Ala-Harjas syster har anklagat författaren för att ha snyltat på familjens nöd och använt deras ångest och sjukdomsberättelse som material för sin roman.

 • Fakta och underhållning härskar i tv:n

  11.07.2012 Inrikes

  Det är tre typer av program som dominerar tv-utbudet: fakta, underhållning och utländsk fiktion. Mängden faktaprogram har fördubblats på några år samtidigt som gränsen mellan fakta och underhållning har blivit allt suddigare.

 • Radioteatern: Vacker vårkväll

  16.05.2012 Kultur och nöje

  Rainer Alander är en mästare på att skriva dialog med lager på lager av undertext och betydelser. Som lyssnare hamnar man ständigt på gungfly: vem ljuger, vem talar sanning. På samma sätt skapar han också personporträtt som känns sällsamt levande i all sin komplexitet.

Sidor