Hoppa till huvudinnehåll

brott mot mänskliga rättigheter

 • FN slår larm om barnmassakrer i Demokratiska republiken Kongo

  04.08.2017 Utrikes

  Sextio barn har dödats på bara några månader.

  Det brutala våldet tilltar i Kasai-provinsen i Demokratiska republiken Kongo. FN varnar för brott mot internationell rätt.

 • SR avslöjar hur elitpolisstyrka i Bangladesh torterar och dödar folk

  04.04.2017 Utrikes

  Hemlig ljudinspelning avslöjar grova människorättsbrott.

  Sveriges radio har fått tag på en hemlig ljudinspelning där en högt uppsatt officer inom elitpolisstyrkan RAB berättar om hur styrkan för bort, torterar och dödar människor i Bangladesh.

 • Amnesty: Europa tappar respekten för mänskliga rättigheter

  24.02.2016 Utrikes

  Ländernas egna intressen går före människorättsfrågor i EU.

  Människorättsläget i världen håller på att försvagas, varnar människorättsorganisationen Amnesty International i sin årsrapport. Rapporten kritiserar också Finland för slappa tag mot våldet mot kvinnor och en inhuman behandling av ensamkommande flyktingbarn.

 • FN: Ingen amnesti för människorättsbrott i Syrien

  01.02.2016 Utrikes

  FN varnar syriska förhandlare för eftergifter i fredssamtal.

  Det ska inte vara möjligt att bevilja amnesti åt personer som har gjort sig skyldiga till människorättsbrott i Syrien. Det säger FN:s människorättskommissionär, prins Zeid bin Ra'ad al-Hussein med hänvisning till de pågående fredsförhandlingarna om Syrien.

 • Nürnbergprocessen 70 år: "Jag satt vid samma bord som massmördaren"

  21.11.2015 Utrikes

  Ledande nazister satt på de anklagades bänk.

  Den 20 november hade 70 år förflutit sedan Nürnbergrättegångarna inleddes. I Nürnberg ställdes de ledande nazisterna till svars för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det här var första gången i historien som en process av det här slaget genomfördes.

 • FN: Eritreas regering begår brott mot mänskligheten

  08.06.2015 Utrikes

  Bland annat har flyktingar har skjutits ihjäl vid gränsen.

  Regeringen i Eritrea begår systematiska brott mot mänskliga rättigheter - vissa så grova att de kan kallas brott mot mänskligheten. Det kommer fram i en färsk rapport från FN.

 • Monaco prickas av FN - skymfande av furstefamiljen kan leda till fängelse

  02.04.2015 Utrikes

  Monacos regent furst Albert II har mycket politisk makt.

  FN:s människorättskommitté prickar Monaco för brott mot mänskligheten. Kommittén lyfter upp ett fall från år 2014, då en man dömdes till tre månaders fängelsestraff för att ha skymfat furstefamiljen.

 • FN vill dra IS inför rätta för folkmord och brott mot mänskligheten

  19.03.2015 Utrikes

  FN vill ställa IS inför rätta för bl.a folkmord

  FNs mänskorättsråd vill dra Islamiska staten IS inför rätta misstänkt för folkmord och brott mot mänskligheten. IS anklagas bland annat för folkmord på jezidier i Irak i en ny rapport.

 • FN misstänker Islamiska staten för folkmord

  22.10.2014 Utrikes

  FN misstänker att jihadistgruppen IS, eller den så kallade Islamiska staten, har gjort sig skyldig till folkmord i Irak. Den jezidiska minoriteten är särskilt utsatt.

 • Folkmordstribunalen fortsätter i Kambodja

  17.10.2014 Utrikes

  I Kambodja fortsätter tribunalen mot de två högsta ledarna för de Röda khmererna som ännu är vid liv. De åtalade har redan dömts i den första delen av rättegången.

 • Amnesty fördömer USA:s drönarattacker

  22.10.2013 Utrikes

  Människorättsorganisationen Amnesty International fördömer i skarpa ordalag de amerikanska drönarattackerna i Pakistan. De ansvariga måste ställas inför rätta och offren måste få rättvisa och ersättningar, kräver Amnesty.Lyssna på Slaget efter tolv om fjärrstyrd krigsföring.

 • Domen mot Charles Taylor i Liberia står fast

  26.09.2013 Utrikes

  Domen mot Liberias förre president Charles Taylor står fast, meddelar den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag.

 • FN: Grova människorättsbrott i Nordkorea

  17.09.2013 Utrikes

  Det bedrivs omfattande och systematiska grymheter i Nordkoreas läger för politiska fångar, fastslår FN-utredare i en ny rapport. Nordkorea har vägrat samarbeta med FN-utredarna, och säger att anklagelserna har diktats upp av landets fiender.

 • Rättegång mot Kenyas vicepresident inleddes i Haag

  10.09.2013 Utrikes

  Kenyas vicepresident William Ruto var närvarande i Haag när internationella brottmålsdomstolen ICC inledde rättegången mot honom i dag. Ruto misstänks för brott mot mänskligheten.

 • al-Bashir fick inte flyga över Saudiarabien

  04.08.2013 Utrikes

  Sudans president Omar al-Bashir har inte fått flyga genom Saudiarabiens luftrum. al-Bashir var på väg till Iran för att delta i installationsceremonin för Irans nye president men måste åka hem igen. al-Bashir är efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott.

 • FN: Rebeller i Syrien kan ha använt kemiska vapen

  06.05.2013 Utrikes

  FN-utredare misstänker nu att rebeller i Syrien har använt kemiska vapen. En FN-kommission som utreder krigsbrott i Syrien har funnit starka indikationer på att syriska rebeller har använt sig av nervgasen sarin i striderna.

 • Kongolesisk krigsherre inför rätta

  22.03.2013 Utrikes

  Gerillaledaren Bosco Ntaganda har överlämnat sig själv till den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Han står åtalad både för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

 • FN-domstol friade serbisk general

  28.02.2013 Utrikes

  FN:s appellationsdomstol har hävt krigsbrottsdomen mot den serbiske generalen Momčilo Perišić. Han släpps fri med omedelbar verkan. FN:s krigsförbrytartribunal hade dömt Perišić till 27 års fängelse.

 • Nagelstudion blev en mardröm

  25.01.2013 Samhälle

  Tran lockades till Finland för att jobba i en nagelstudio. Hon jobbade sex dagar i veckan, vid sidan av det skötte hon om arbetsgivarens barn och hushåll. Men någon lön fick hon inte. Den första fällande domen för arbetsrelaterad människohandel i Finland föll ifjol.

 • Charles Taylor: FN-domstolen är korrupt

  16.05.2012 Utrikes

  Liberias tidigare president Charles Taylor anklagar FN:s specialdomstol för Sierra Leone för korruption. FN-domstolen dömde nyligen Taylor för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Sierra Leone. Åklagarna yrkar på en fängelsedom på upp till 80 år.