Hoppa till huvudinnehåll

mental träning

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Fem enkla tips för mindre stress

  21.06.20177Åboland
  Enligt Janni Ölander, mental tränare på Kimitoön, är bättre stresshantering något man kan lära sig. Semestern är en utmärkt tidpunkt för att försöka nöta in nya hälsosammare vanor.
 • Solnedgång.

  Mental tränare: Finländare tar ofta i för mycket

  12.05.20173Österbotten
  Behovet av mentala tränare finns överallt, bland annat inom skolan och inom idrotten, det säger mentala tränaren Bengt Aspfors. Nu utexamineras de första mentala tränarna från Folkhälsan Norrvalla i Vörå.
 • Snookerspelaren Heikki Niva i Espoon Biljardikerhos sal.

  Tiofaldig FM-guldmedaljör i gymnastik vill bli Finlands nästa snookerproffs

  25.04.2017Sport
  Ännu för ett år sen var Heikki Nivas dröm och mål att få delta i OS i Rio som gymnast. Det blev inget OS för Esbogymnasten, som nu i stället satsar på sin andra stora passion, snooker. Går allt som planerat får Finlands enda snookerproffs Robin Hull sällskap på proffstouren inom ett par år.
 • Förväntningarna är höga på Vili Saarijärvi

  Mot ödesmatcherna med mental tränare: ”Stora drabbningar framför oss”

  02.01.2017Sport
  Efter tre gruppspelsförluster och en seger väntar kvalspel för juniorlejonen. Det gäller att behålla fokus under matcherna mot Lettland. Det är bra att vi har chansen att tala med en mental tränare, säger vicekapten Vili Saarijärvi till Yle.
 • Sverige besegrade Finland i JVM i ishockey

  Katastrof nära i JVM - Hård press på unga spelare

  30.12.20161X3M
  Fjolårets ishockeyguld i JVM känns väldigt avlägset just nu. Unglejonen skrinnade ut på isen med enorma förväntningar på sina axlar. Hur påverkar förväntningarna och pressen unga idrottare? Idrottspsykologen Christoph Treier vet.
 • Jeanine Nygård, Kalevaspelen 2016.

  Landskampsdebut i helgen – ångesten har övergått i glädje

  31.08.2016Sport
  Att på ett år skala en dryg sekund från det personliga rekordet på 400 meter är ett kvitto på att en friidrottskarriär är på väg i rätt riktning. Trots de resultatmässiga förbättringarna har den stora revolutionen ägt rum på det mentala planet för 24-åriga Jeanine Nygård.
 • Löpband och virtuell verklighet.

  Träning på löpband och virtuell verklighet kan minska äldres fallrisk

  12.08.20162Vetenskap
  Fallolyckor hos äldre kan minskas med hjälp av träning på löpband i kombination med virtuell verklighet. Det visar ny forskning som har gjorts i fem europeiska länder och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet i dag.
 • Christoph Treier.

  Christoph Treier: Målsättning, motivation och välbefinnande

  27.07.20165Vega
  Christoph Treier är idrottspsykolog och mental tränare till 67 idrottsproffs runtom i världen. I sitt sommarprat bjuder han på roliga anekdoter, men talar också om ledarskap, välbefinnande och motivation.
 • Full fart framåt i gatustafetten

  Tio enkla träningstips inför Stafettkarnevalen

  09.05.2016Vetamix
  Följ med Jessicas tio enkla träningstips inför Stafettkarnevalen. Allt från att man har rätt utrustning till att man värmer upp på rätt sätt. Du lär dig också växla smidigt och med rätt taktik. Sedan är det bara att springa allt vad du orkar!
 • Psykolog Anders Englund

  Fråga psykologen Anders Englund!

  25.01.2016Svenska.yle.fi
  Radiodoktorn gästas på onsdagen av psykologen Anders Englund. Ställ dina frågor anonymt här.
 • Lina Björkskog i träningssalen

  Bloggar, twitter, poddar - vem följer Svenskfinland?

  14.12.20152Huvudstadsregionen
  Bloggar, twitter, poddar, livsstilsguruer; det finns en uppsjö företeelser och personer vars liv och tankar vi följer. Lina Björkskog når tusentals läsare varje vecka.
 • Kia Nyström är nybliven mental tränare

  Mental träning för kropp och själ

  12.08.20151Åboland
  Katarina "Kia" Nyström har jobbat bland annat inom företagsvärlden och sjöfartsbranschen, men i våras blev hon färdig med sin tvååriga utbildning som mental tränare.
 • Röntgenbild på en hjärna.

  Mental träning hjälper när det stormar

  18.05.2015Österbotten
  Alla behöver träna sin mentala styrka. Mental träning handlar inte om krishantering, men om du är tränad blir inte topparna lika höga när det stormar och krisen slår till. Det säger Bengt Aspfors, som ska utbilda mentala tränare i Svenskfinland i höst.
 • Heidi Hintermayer ställer upp som doula

  Doulan hjälper föräldrar under förlossningen

  20.03.2015Österbotten
  Om blivande föräldrar vill ha en extra stödperson med sig under förlossningen kan de ta hjälp av en doula från Folkhälsan. Heidi Hintermeyer är en av doulorna i Vasa. Hon hjälper par eller ensamstående mammor både före och under förlossningen.
 • Andreas Romar är en av Radio Vegas sommarpratare 2014

  Det är i störtloppsbackarna Andreas hör hemma

  03.07.2014Kultur och nöje
  Ett enda litet misstag kostade honom hela säsongen. OS i Sotji - allt. En enda dålig sväng. Nu gällde det för alpinåkare Andreas Romar att hitta motivationen att fortsätta träna. I sitt sommarprat berättar Andreas om sin väg från platta Österbotten till störtloppsbackarna.
 • En ung man lyfter tyngder på gymmet.

  När det inte räcker med sisu

  19.02.20141Sport
  Den finländska OS-truppen har i Sotji för första gången med sig en idrottspsykolog. Också i övrigt håller attityderna till behovet av psykiskt stöd och mental träning på att ändras, säger branschfolk.
 • Idrottspsykologin allt mer i proffshänder

  18.02.2014Inrikes
  Bland elitidrottare har inställningen till mental träning inte alltid varit något självklart. Nu är finländsk idrott ändå i ett brytningsskede.
 • Du med döden

  07.01.2014Tro
  ”Vi har bara två måsten i livet, säger Georg Jojje Liljestrand, det ena är att dö och det andra är att välja”. Att välja förhållningsätt blev aktuellt då Jojje fick diagnosen leukemi. Nu utbildar han sig inom mental träning och har sitt andliga hem inom den ortodoxa kyrkan. Himlaliv 6.1. 2014 och 30 dagar på Arenan. Redaktör Nina Granvik
 • Ny SFI-ordförande: unga bör hitta den inre glöden inom idrotten

  08.11.2013Västnyland
  Hangöbon Christine Suvanto är nyvald ordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund och tillträder vid årsskiftet. Hon talar varmt för samarbete och för en sporrande coachning - något som inte alla gånger fungerar i dagens Finland.
 • Christina Forssell, mental tränare

  Forssell: ”Mentalt tungt spelschema”

  14.07.2013Sport
  Det är inte bara kroppen som behöver vilodagar i ett tätt matchprogram vid fotbolls-EM i Sverige. Enligt det finska lagets mentala tränare Christina Forssell är den mentala uppladdningen lika viktig.