Hoppa till huvudinnehåll

mental träning

 • “Vi är så mycket mer än våra tankar” – Marcus Groth vill sluta tänka och hitta sitt andliga jag

  30.03.2018 Kultur och nöje

  Marcus Groth vill bege sig på en stor andlig resa.

  De flesta människor identifierar sig med sina tankar. Vi tror att vi är våra tankar, men Marcus Groth tror att det finns något större bakom dem. Han vet inte vad detta är, men hans mål är att ta reda på det.

 • Skytten Joni Stenström siktar på VM 2018 och satsar på mental träning

  30.10.2017 Västnyland

  På längre sikt är målet att delta i OS 2020 i Tokyo.

  Raseborgs Skyttars Joni Stenström har siktet inställt på VM-tävlingarna i skytte i september 2018 i Changwon i Sydkorea. Hans mål på längre sikt är att få representera Finland i OS i Tokyo år 2020.

 • Olli-Pekka Karjalainen framhåller mental tränings betydelse: "Det är ett jäkla tufft arbete och det finns felaktiga uppfattningar"

  01.08.2017 Sport

  Släggkastaren representerade Finland i 19 stormästerskap.

  Alla idrottare behöver inte mental träning, men de allra flesta kan bli bättre på att prestera bra då det gäller. Det uppger Olli-Pekka Karjalainen, släggkastaren som hann representera Finland i 19 internationella mästerskap.

 • Fem enkla tips för mindre stress

  21.06.2017 Åboland

  Kimitoötränare lär ut bättre stresshantering.

  Enligt Janni Ölander, mental tränare på Kimitoön, är bättre stresshantering något man kan lära sig. Semestern är en utmärkt tidpunkt för att försöka nöta in nya hälsosammare vanor.

 • Mental tränare: Finländare tar ofta i för mycket

  12.05.2017 Österbotten

  De första mentala tränarna utexamineras på Norrvalla.

  Behovet av mentala tränare finns överallt, bland annat inom skolan och inom idrotten, det säger mentala tränaren Bengt Aspfors. Nu utexamineras de första mentala tränarna från Folkhälsan Norrvalla i Vörå.

 • Tiofaldig FM-guldmedaljör i gymnastik vill bli Finlands nästa snookerproffs

  25.04.2017 Sport

  Heikki Niva mot nya mål då OS-drömmen inte förverkligades.

  Ännu för ett år sen var Heikki Nivas dröm och mål att få delta i OS i Rio som gymnast. Det blev inget OS för Esbogymnasten, som nu i stället satsar på sin andra stora passion, snooker. Går allt som planerat får Finlands enda snookerproffs Robin Hull sällskap på proffstouren inom ett par år.

 • Mot ödesmatcherna med mental tränare: ”Stora drabbningar framför oss”

  02.01.2017 Sport

  Finland måste ta två segrar över Lettland.

  Efter tre gruppspelsförluster och en seger väntar kvalspel för juniorlejonen. Det gäller att behålla fokus under matcherna mot Lettland. Det är bra att vi har chansen att tala med en mental tränare, säger vicekapten Vili Saarijärvi till Yle.

 • Katastrof nära i JVM - Hård press på unga spelare

  30.12.2016 X3M

  Hur påverkar förväntningar och press unga idrottare?

  Fjolårets ishockeyguld i JVM känns väldigt avlägset just nu. Unglejonen skrinnade ut på isen med enorma förväntningar på sina axlar. Hur påverkar förväntningarna och pressen unga idrottare? Idrottspsykologen Christoph Treier vet.

 • Landskampsdebut i helgen – ångesten har övergått i glädje

  31.08.2016 Sport

  Jeanine Nygård har gått den långa vägen till landseliten.

  Att på ett år skala en dryg sekund från det personliga rekordet på 400 meter är ett kvitto på att en friidrottskarriär är på väg i rätt riktning. Trots de resultatmässiga förbättringarna har den stora revolutionen ägt rum på det mentala planet för 24-åriga Jeanine Nygård.

 • Träning på löpband och virtuell verklighet kan minska äldres fallrisk

  12.08.2016 Vetenskap

  Särskilt effektivt för patienter med neurologiska sjukdomar.

  Fallolyckor hos äldre kan minskas med hjälp av träning på löpband i kombination med virtuell verklighet. Det visar ny forskning som har gjorts i fem europeiska länder och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet i dag.

 • Christoph Treier: Målsättning, motivation och välbefinnande

  27.07.2016 Vega

  Dom tyckte jag var "dåule", klagade Christoph Treier.

  Christoph Treier är idrottspsykolog och mental tränare till 67 idrottsproffs runtom i världen. I sitt sommarprat bjuder han på roliga anekdoter, men talar också om ledarskap, välbefinnande och motivation.

 • Tio enkla träningstips inför Stafettkarnevalen

  09.05.2016 Vetamix

  Lär dig mer om bland annat uppvärmning, mat och utrustning.

  Följ med Jessicas tio enkla träningstips inför Stafettkarnevalen. Allt från att man har rätt utrustning till att man värmer upp på rätt sätt. Du lär dig också växla smidigt och med rätt taktik. Sedan är det bara att springa allt vad du orkar!

 • Fråga psykologen Anders Englund!

  25.01.2016 Svenska.yle.fi

  Känner du att det kanske börjar bli dags för terapi?

  Radiodoktorn gästas på onsdagen av psykologen Anders Englund. Ställ dina frågor anonymt här.

 • Bloggar, twitter, poddar - vem följer Svenskfinland?

  14.12.2015 Huvudstadsregionen

  Hälsobloggar och livsstilscoachar står högt i kurs.

  Bloggar, twitter, poddar, livsstilsguruer; det finns en uppsjö företeelser och personer vars liv och tankar vi följer. Lina Björkskog når tusentals läsare varje vecka.

 • Mental träning för kropp och själ

  12.08.2015 Åboland

  Träning är till för att till exempel öka stresståligheten.

  Katarina "Kia" Nyström har jobbat bland annat inom företagsvärlden och sjöfartsbranschen, men i våras blev hon färdig med sin tvååriga utbildning som mental tränare.

 • Mental träning hjälper när det stormar

  18.05.2015 Österbotten

  Folkhälsan startar utbildning för mentala tränare i höst.

  Alla behöver träna sin mentala styrka. Mental träning handlar inte om krishantering, men om du är tränad blir inte topparna lika höga när det stormar och krisen slår till. Det säger Bengt Aspfors, som ska utbilda mentala tränare i Svenskfinland i höst.

 • Doulan hjälper föräldrar under förlossningen

  20.03.2015 Österbotten

  Den mentala biten är viktigast, både före och under.

  Om blivande föräldrar vill ha en extra stödperson med sig under förlossningen kan de ta hjälp av en doula från Folkhälsan. Heidi Hintermeyer är en av doulorna i Vasa. Hon hjälper par eller ensamstående mammor både före och under förlossningen.

 • Det är i störtloppsbackarna Andreas hör hemma

  03.07.2014 Kultur och nöje

  Ett enda litet misstag kostade honom hela säsongen. OS i Sotji - allt. En enda dålig sväng. Nu gällde det för alpinåkare Andreas Romar att hitta motivationen att fortsätta träna. I sitt sommarprat berättar Andreas om sin väg från platta Österbotten till störtloppsbackarna.

 • När det inte räcker med sisu

  19.02.2014 Sport

  Den finländska OS-truppen har i Sotji för första gången med sig en idrottspsykolog. Också i övrigt håller attityderna till behovet av psykiskt stöd och mental träning på att ändras, säger branschfolk.

 • Idrottspsykologin allt mer i proffshänder

  18.02.2014 Inrikes

  Bland elitidrottare har inställningen till mental träning inte alltid varit något självklart. Nu är finländsk idrott ändå i ett brytningsskede.

Sidor