Hoppa till huvudinnehåll

rymdfarkoster

 • Curiosity-roboten fattar egna beslut på den röda planeten

  24.06.2017 Utrikes

  AI-tekniken har en stor framtida potential i rymden.

  Den amerikanska rymdstyrelsen Nasas robotbil Curiosity på Mars har framgångsrikt testat en smart mjukvara under det senaste året. Tekniken har en stor framtida potential i rymden.

 • Trettio år sedan rymdskytteln Challenger exploderade

  28.01.2016 Utrikes

  Katastrof skedde strax före starten.

  Det har förflutit 30 år sedan den amerikanska rymdskytteln Challenger exploderade. Det skedde strax efter start på kvällen finsk tid den 28 januari 1986. Alla sju i besättningen dödades.

 • SpaceX-raket landade efter rymdfärd

  22.12.2015 Utrikes

  Falcon 9 landade vertikalt i Cape Canaveral i Florida.

  Det privata amerikanska rymdföretaget SpaceX har för första gången någonsin gjort en lyckad vertikal landning efter att ha genomfört en rymdfärd.

 • Star Wars VII – Fest i galaxen för barn i alla åldrar

  17.12.2015 Kultur och nöje

  The Force Awakens - den mest njutbara Star Wars sedan 1983.

  Det var många som tog ut skadeglädjen redan då det meddelades att Disney köpt rättigheterna till Star Wars och kommer att fortsätta filmsagan där George Lucas lämnade den. Men tji fick de. The Force Awakens är filmseriens mest njutbara spektakel sedan 1983.

 • Finskättad astronaut till ISS

  15.12.2015 Utrikes

  Det är Timothy Kopras andra rymdresa

  En ny besättning har startat till den internationella rymdstationen ISS. Ombord på den ryska Sojuz-raketen finns den finskättade Nasa-astronauten Timothy Kopra.

 • Ryssland tappade kontakten med ny militärsatellit

  07.12.2015 Utrikes

  Kanopus-ST kommer att störta och brinna upp i atmosfären.

  Uppskjutandet av en ny rysk militärsatellit i lördags har misslyckats efter att satelliten uppenbarligen inte lösgjorts från startraketen, rapporterar medier med hänvisning till ryska källor.

 • The Visit - vår rädsla för det främmande

  09.10.2015 Kultur och nöje

  Hur skildrar man något som aldrig hänt? På ett nytt sätt?

  I The Visit leker den danske regissören Michael Madsen med tanken på vad som skulle ske om utomjordingar plötsligt anlände till jorden. Skulle vi drabbas av vår vanliga rädsla för det som är främmande? Som vi gör inför flyktingströmmen.

 • Berg på Pluto - Se de nya bilderna från Nasa

  15.07.2015 Utrikes

  Närbilder från småplanetens yta kom på kvällen.

  Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa gav på onsdagskvällen ut nya bilder från Pluto som rymdsonden New Horizons sände till jorden tidigare under dagen. Förutom berg har Pluto även ett hjärtformat mönster på sin yta.

 • Ny information från Pluto når jorden

  15.07.2015 Utrikes

  Nasas presskonferens direkt på Arenan.

  Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa håller presskonferens och berättar vilka nya uppgifter om småplaneten Pluto som rymdsonden New Horizons samlat in. Du kan följa med presskonferensen på Arenan med början klockan 22.

 • Nu ser vi Pluto!

  15.07.2015 X3M

  Efter nio år i rymden har sonden New Horizons hittat Pluto

  I går, 14.7.2015, var en historisk dag. Sonden New Horizons fick äntligen glänsa när den fulländade sin hett efterlängtade resa till Pluto, den minsta stora himlakroppen i vårt solsystem.

 • Esboelevers svamplaboratorium förstördes då raket exploderade

  29.06.2015 Utrikes

  Den obemannade Falcon 9-raketen var på väg till ISS.

  En raket som skulle till den internationella rymdstationen ISS exploderade en stund efter uppskjutningen i Florida i går. Också ett laboratorium som skolelever i Esbo hade odlat svamp i förstördes i olyckan.

 • Inget rymdskrot på första maj

  30.04.2015 Utrikes

  Den obemannade ryska rymdfarkosten störtar inom en vecka.

  En obemannad rysk rymdfarkost har snurrat runt jorden sedan i tisdags och kommer att störta inom en vecka. Den som är ute och firar första maj behöver ändå inte oroa sig för att träffas av bråte.

 • Ingen explosion på störtat rymdplan

  03.11.2014 Utrikes

  Det verkar inte ha varit en explosion som fick Virgin Galactics rymdplan att störta. Olycksutredarna säger sig ha hittat nästan alla plandelar på olycksplatsen, bland annat motorn och bränsletanken som var intakta.

 • Amerikansk raket exploderade vid start

  29.10.2014 Utrikes

  En obemannad raket exploderade i delstaten Virginia i USA strax efter start. Rymdskeppet Cygnus var lastat med 2,2 ton utrustning, mat och andra förnödenheter till de sex personer som bor och arbetar på den internationella rymdstationen ISS.

 • Fjärde kvinnliga kosmonauten i rymden

  26.09.2014 Utrikes

  Den ryska rymdsonden Sojuz har skickats i väg mot den internationella rymdstationen ISS. Med i den rysk-amerikanska besättningen finns också Jelena Serova som är den fjärde kvinnliga kosmonauten i rymden.

 • Indisk sond nådde Mars omloppsbana

  24.09.2014 Utrikes

  Den indiska rymdsonden MOM har nått Mars omloppsbana. Indien blev därmed första land att lyckas nå Mars vid första försöket. Sonden är utrustad med indisk teknologi, och ses som en stor framgång för Indien.

 • Ukrainakrisen påverkar rymdsamarbetet

  17.09.2014 Utrikes

  Nasa beställer egna rymdfarkoster för att transportera sina astronauter till den internationella rymdstationen ISS. Sedan år 2011 har Nasa använt ryska rymdfarkoster, men efter Ukrainakrisens början har Ryssland chockhöjt biljettpriserna.

 • Hon tävlar om att få bo på Mars

  17.01.2014 Inrikes

  Finländaren Inka Haltiapuu hoppas kunna flytta till planeten Mars för att bo där resten av sitt liv. En spännande resa utlovas – om den blir av. Det finns nämligen också många rymdexperter som är tveksamma till att projektet kan förverkligas.

 • Rymdturism intresserar finländare - video

  05.01.2014 Inrikes

  Skulle du vilja åka till rymden? Ja, så småningom kan du kanske göra det. Rymdturismen håller nämligen på att bli verklighet för allt fler. I år väntas det första privata företaget skicka upp sin rymdfarkost.

 • Sojuz nådde ISS på rekordtid

  29.03.2013 Utrikes

  Den ryska rymdfarkosten Sojuz har anlänt till den internationella rymdstationen ISS. Sojuz, som sköts upp från Kazakstan, nådde rymdstationen på bara sex timmar vilket är nytt rekord.

Sidor