Hoppa till huvudinnehåll

Guinea

 • Jan-Erik Andelin: Hur jag lärde mig hur världen hänger ihop

  07.07.2017 Vega

  Tidtabellsnörden sommarpratar om resor.

  När dagens sommarpratare Jan-Erik Andelin var liten arbetade hans pappa inom exportindustrin och reste mycket. Med sig hem brukade han hämta broschyrer och tidtabeller från olika flygbolag.

 • Gambia: Jammeh gav sig iväg - slut på dödläget

  21.01.2017 Utrikes

  Satt vid makten i 22 år.

  Gambias tidigare president Yahya Jammeh har lämnat huvudstaden Banjul. Därmed är det slut på dödläget mellan den tidigare presidenten och den nye, Adama Barrow. Jammeh förlorade mot Barrov i presidentvalet i december men har vägrat avgå.

 • Asylsökande som får avslag i Tyskland får inte resa tillbaka

  23.02.2016 Utrikes

  Hemländer vägrar ta tillbaka sina egna medborgare.

  Ett tjugotal länder vägrar ta tillbaka medborgare som fått avslag på sina asylansökningar i Tyskland, uppger tidningen Die Welt.

 • Nytt misstänkt fall av ebola timmar efter att WHO förklarade att epidemin är över

  15.01.2016 Utrikes

  Ung kvinna i Sierra Leone misstänks ha dött av ebola.

  Världshälsoorganisationen WHO deklarerade på torsdagen att den värsta ebolaepidemin någonsin är över, men ett nytt misstänkt fall påträffades i Sierra Leone bara några timmar efter beskedet.

 • Guinea fritt från Ebola

  29.12.2015 Utrikes

  WHO har förklarat västafrikanska Guinea ebolafritt.

  Västafrikanska Guinea är nu fritt från Ebola. Det konstaterade Världshälsoorganisationen WHO idag, men följderna av epidemin är svåra för många i det fattiga landet.

 • Ebolafallen ökar i Västafrika

  19.05.2015 Utrikes

  Drygt trettio fall rapporteras i Guinea och Sierra Leone.

  Ebolafallen har ökat igen i västafrikanska Guinea och Sierra Leone, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Enligt WHO är det här ett tecken på att viruset inte försvinner av sig själv.

 • Liberia fritt från ebola

  09.05.2015 Utrikes

  Det har gått 42 dagar utan några nya ebolafall i Liberia.

  Det har gått 42 dagar utan några nya ebolafall i Liberia, vilket enligt Världshälsoorganisationens kriterier betyder att landet är fritt från sjukdomen. I grannländerna Guinea och Sierra Leone härjar sjukdomen fortfarande.

 • Västafrika försöker stoppa ebolan för gott

  29.03.2015 Utrikes

  Utegångsförbud i Sierra Leone och undantag i Guinea

  Hundratals hungriga har brutit mot det utegångsförbud som utlysts i Sierra Leone på grund av ebola. I Guinea har man utlyst undantagstillstånd för att stoppa epidemin en gång för alla.

 • Barn riskerar att insjukna i mässling efter ebolaepidemin

  13.03.2015 Utrikes

  Fallen av mässling kan närapå fördubblas i de länder som har drabbats värst av ebolaepidemin och därför är det viktigt att vaccineringarna körs i gång igen, säger forskare.

 • Liberia öppnar sina gränser efter ebolaepidemi

  21.02.2015 Utrikes

  Det västafrikanska landet kommer att öppna sina gränser igen som en följd av att antalet rapporterade fall av ebola har minskat. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf meddelar också att det nationella utegångsförbudet hävs.

 • USA trappar ner sin ebolainsats

  11.02.2015 Utrikes

  USA kallar hem nästan alla 3000 personer som hjälpt i de eboladrabbade områdena i Västafrika genom en militär hjälpinsats.

 • Ebolafaran inte över - Heikki åker tillbaka till de smittade

  02.02.2015 Utrikes

  Först när det inte längre finns ett enda fall av ebola kan vi dra en suck av lättnad. Det säger Heikki Maasalo, nyss hemkommen från Sierra Leone där han jobbat på en ebolaklinik. Om några veckor tänker han åka tillbaka.

 • Storskaliga tester med ebolavaccin inleds i Liberia

  02.02.2015 Utrikes

  De första storskaliga testerna med ett experimentellt vaccin mot ebola inleds i Liberia idag måndag. Forskarna ska vaccinera 30 000 frivilliga, inklusive hälsovårdsarbetare som jobbar i ebolaområden.

 • Lotten förde Guinea vidare

  29.01.2015 Sport

  Arrangörerna vid de afrikanska mästerskapen i fotboll i Ekvatorialguinea fick ta till en speciell lösning för att vaska fram den åttonde och sista kvartsfinalisten i mästerskapet. Lotten (!) fällde avgörandet och förde Guinea vidare medan Mali åker hem.

 • Ebolaviruset dödar och skrämmer

  16.01.2015 Arkivet

  Också västerlänningar avled 2014.

  Före 2014 dök nyheter om otäcka enstaka epidemier av ebolafeber i Afrika upp nu och då, t.ex. i Zaire 1995. Men ebolaepidemin i Västafrika 2014 spreds sig rapidartat och också västerlänningar avled. Då steg rädslan och viljan att lära sig något om ebola också i Europa och Väst.

 • Obama vädjar om mer pengar mot ebola

  03.12.2014 Utrikes

  USA:s president Barack Obama vädjar till den amerikanska kongressen om att godkänna mijardanslag för den fortsatta kampen mot ebola.

 • Ebola har krävt minst 5 420 dödsoffer

  20.11.2014 Utrikes

  Ebolautbrottet i Västafrika har redan krävt 5 420 dödsoffer, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s senaste uppgifter. Långt fler har smittats än vad som har rapporterats.

 • Ebolaepidemin drabbar inte västafrikanska ekonomier så hårt som befarat

  19.11.2014 Utrikes

  Den pågående ebolaepidemin kommer inte att drabba ekonomin i västafrikanska länder så hårt som man först befarade.

 • Kort tidsfrist för att hindra ebolakatastrof

  15.10.2014 Utrikes

  Världen har 45 dagar på sig att stoppa ebolaepidemin, eller så får den oanade konsekvenser, varnar FN:s ebolasamordnare Anthony Banbury. För att det ska lyckas krävs ändå en insats som är mycket större än idag, säger Johan von Schreeb på Karolinska institutet som själv har deltagit i kampen mot ebola.

 • Ebolaepidemin skördar allt fler liv

  14.10.2014 Utrikes

  I Västafrika har dödligheten i ebola stigit till 70 procent av de insjuknade. Enligt Världshälsoorganisationen WHO kan antalet nya sjukdomsfall stiga till 10 000 per vecka inom de närmaste två månaderna.

Sidor