Hoppa till huvudinnehåll

radioaktiv strålning

 • Korsholmaren Natalia Storm var ingenjör i Tjernobyl - "Vi lovade att tiga om alla detaljer kring olyckan i 20 års tid"

  05.08.2019 Utrikes

  Hon varnade dagistant för strålning - fick sparken.

  Natalia Storm i Korsholm arbetade åren 1981–1986 som ingenjör vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Hon bodde med sin man och treåriga dotter i staden Prypjat, bara tre kilometer från kraftverket. För Svenska Yle berättar Storm om de ödesdigra vårdagar som gjorde att hon förlorade sitt hem - och som i år fått ny aktualitet genom tv-serien Chernobyl.

 • Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl blev TV-drama om lögner och förnekelse

  14.05.2019 Kultur och nöje

  I april år 1986 skedde det som alla trodde var omöjligt.

  Det har gått mer än 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Världhistoriens allvarligaste kärnkraftkatastrof har inspirerat amerikanen Craig Mazin till ett TV-drama, där tidsbilden imponerar och där skådespelarna Stellan Skarsgård, Jared Harris och Emily Watson får stråla.

 • STUK: ingen fog för oro att äta svamp, trots att Tjernobyl fortfarande strålar ur dem

  15.01.2019 Inrikes

  Två partier trattkantareller hade för höga cesiumvärden.

  Strålsäkerhetscentralen uppskattar att Tjernobyl-nedfallet utgör en bråkdel av strålningen en finländare får i sig årligen. Ändå gör man klokt i att koka svamp plockad i skogen.

 • Ryssland bekräftar mycket höga utsläpp av radioaktivt ämne

  21.11.2017 Utrikes

  Också i Europa har koncentrationerna varit högre.

  Rysslands meteorologiska institut meddelar att man uppmätt extremt höga nivåer av isotopen rutenium-106 i slutet av september, skriver The Guardian. Härmed bekräftas tidigare europeiska rapporter om förhöjda radioaktiva värden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  21.04.2016 Arkivet

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • De säger att de är farliga men vi tvättar dem!

  29.07.2014 Utrikes
 • Skärpt riskvarning för Fukushima-läcka

  21.08.2013 Utrikes

  Den nya läckan vid det havererade kärnkraftverket Fukushima i Japan verkar vara allvarligare än man först trodde. Japan höjer strålningsrisken för läckan med två steg till nivå tre, vilket innebär allvarlig olycka.

 • "Fukushimaläckan ingen risk för invånarna"

  20.08.2013 Utrikes

  Det japanska kärnkraftsbolaget Tepco meddelar att cirka 300 ton högradioaktivt vatten troligen har läckt ut från en spilltank vid kärnkraftverket Fukushima. Experter i Finland säger ändå att läckan inte är en risk för miljön eller för invånarna i närheten.

 • Fukushima-strålningen på ofarlig nivå

  23.05.2012 Utrikes

  Strålningen från den tsunamidrabbade Fukushima-kärnreaktorn i Japan håller sig på ofarliga nivåer. Enligt WHO:s mätningar är den radioaktiva strålningen väldigt liten i Japan och i de omgivande länderna.

 • Hur skyddar man sig mot radioaktiv strålning

  14.03.2011 Arkivet

  Kärnkraften är säker, och mot strålningen hjälper t.ex. jod.

  Innan olyckan i Tjernobyl talade man i Finland om en hypotetisk olycka i ett kärnkraftverk. Kärnkraften ansågs dock säker.

 • Missbildade djur i Östra Nyland

  14.03.2011 Arkivet

  Missbildade djur efter Tjernobyl

  Ett år efter olyckan i Tjernobyl föds många missbildade djur i Östra Nyland. Är det en slump eller har det radioaktiva nedfallet inverkat?

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  26.04.2010 Arkivet

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • "Strålningen inget att oroa sig över"

  23.04.2010 Arkivet

  Strålningen efter Tjernobylolyckan.

  Dagarna efter Tjernobylolyckan handlar rapporterna mest om strålningen. Finska experter säger att den inte är något att oroa sig för.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  06.11.2006 Arkivet

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Ovanligt hög radioaktivitet i Sverige 1986

  30.10.2006 Arkivet

  Hög radioaktivitet i Sverige 1986

  På morgonen den 28 april 1986 evakuerades ett kärnkraftverk i Sverige. Orsaken var att ovanligt höga halter radioaktivitet uppmätts kring kraftverket. Men strålningen kom inte från det svenska kärnkraftverket, utan från en då ännu okänd källa.

 • "Kärnkraftverksolyckan i Ukraina"

  30.10.2006 Arkivet

  Olyckan i Tjernobyl

  Dagen efter katastrofen namnges Tjernobyl som olycksplatsen. En reaktor i kärnkraftverket brinner ännu och Sovjetunionen har bett om experthjälp från Sverige och Väst-Tyskland. Mer än så vet ingen om olyckan.