Hoppa till huvudinnehåll

självbetjäning

 • Meröppet på de östnyländska biblioteken fungerar bra – men alla har råkat ut för ofog åtminstone en gång

  27.12.2019 Östnyland

  När personalen har gått hem möblerar kunderna om.

  För det mesta går det lugnt till på de meröppna biblioteken, men ibland spårar det ur. Oftast räcker det med milda metoder för att få ordning på torpet.

 • Åsikterna om självbetjäningskassor går isär i Borgå

  10.08.2017 Östnyland

  Många kunder vill ändå hellre ha personlig kassabetjäning.

  Självbetjäningskassor kommer att bli alltmer allmänna i stora livsmedelsaffärer. Tillsvidare finns de bara i ett tiotal livsmedelsaffärer i Finland. I Borgå är det bara K-Supermarket i Östermalm som har sådana.

 • Biblioteket i Liljendal blir meröppet

  14.10.2016 Östnyland

  Låna böcker också då personalen inte är på plats.

  Invånarna i Liljendal i Lovisa kan från och med hösten låna böcker från sitt närbibliotek också då personalen inte är på plats.

 • Pyttis bibliotek hålls öppet för alla

  10.03.2016 Östnyland

  Det blir ingen åldersgräns på 16 på biblioteket.

  Det blir ingen åldersgräns på sexton år på Pyttis bibliotek. Åldersgränsen skulle införas efter att några ungdomar betedde sig dåligt på biblioteket.

 • Glesbygdsbibban behövs fortfarande

  15.12.2014 Huvudstadsregionen

  Närbiblioteken ute på landsbygden kämpar för sin överlevnad när kommunerna sparar. För ett år sedan räddades det lilla biblioteket i Bromarv från nedläggning och fick tre år till. Framtiden är ändå osäker för Bromarv och många andra glesbygdsbibliotek.

 • Apotekskunder i Lovisa får ge sig till tåls

  23.09.2014 Östnyland

  Apoteket i Lovisa planerar förbättringar, men de kan genomföras tidigast 2016. Nu funderar man på lösningar och förbättringar som går att göra i det skyddade huset vid torghörnet.

 • Åbo får fler självbetjäningsbibliotek

  10.09.2014 Åboland

  En allt större del av servicen på bibliotek i Åbo ska skötas av kunderna själva. Det här är en av de sparåtgärder som kultursektorn i staden tvingas ta till.

 • Låna böcker på egen hand

  04.09.2014 Östnyland

  I framtiden kan du läsa tidningar, låna böcker och använda dator alldeles på egen hand i biblioteket. I Gammelbacka bibliotek i Borgå planeras utrymmen som fungerar med självbetjäning utanför öppethållningstiderna.

 • Obemannade bibliotek är framtidens melodi

  01.04.2014 Österbotten

  Vasa bibliotek får stöd för att skapa bibliotek utan personal. Stadsbiblioteket får totalt mer än 100 000 euro för olika projekt i år.

 • Obemannade bibliotek framtidens melodi

  10.03.2014 Åboland

  Det första biblioteket i Åbo med självbetjäning togs i bruk under förra veckan. Invånarna i Hammarbacka kan besöka biblioteket varje vardag även då personalen inte är på plats.

 • Ja till automatbibba i Ingå

  26.02.2014 Västnyland

  Bildningsnämnden i Ingå vill att det nya biblioteket ska hålla öppet också utan personal då det slår upp sina dörrar i höst. Trots att de exakta kostnaderna inte ännu är klara för ett system med självbetjäning sa nämnden på onsdagen (26.2) ja till planerna.

 • Biblioteket invånarrum, ingen automat

  25.02.2014 Västnyland

  Låt biblioteken fungera som en demokratisk mötesplats för färdigheter och åsikter, det föreslår kulturnämndens ordförande i Raseborg. Böckerna borde marknadsföras bättre, poängterar läseinspiratör som inte tror på självbetjäning.

 • Självbetjäningskassor i matbutiker blir vanligare

  30.05.2013 Åboland

  Det är troligt att kassor där kunden själv registrerar sina inköp och sköter betalprocessen kommer att bli allt vanligare inom en nära framtid.

 • Krav på strängare kontroll av solarier

  24.05.2012 Inrikes

  Riksdagens social- och hälsovårdsutskott vill förbjuda solarier med självbetjäning i framtiden. På det här sättet vill man försöka förhindra att speciellt barn och unga utsätts för skadlig UV-strålning. Utskottet gav sitt betänkande i dag.