Hoppa till huvudinnehåll

underleverantörer

 • Positiva signaler från USA och Kina efter första förhandlingarna om handelskriget

  10.01.2019 Ekonomi

  Bägge länder har intresse av att normalisera läget.

  Kina och USA har hållit sina första grundliga förhandlingar om att undvika att handelskriget mellan länderna eskalerar. Bägge vinner på en lösning och både USA och Kina signalerar framsteg.

 • Slavarbete förekommer också i Finland - handbok ger tips om hur man kollar att underleverantörerna sköter sig

  28.05.2018 Inrikes

  Myndigheterna kan ha svårt att känna igen människohandel.

  Utnyttjande av arbetskraft är vardag i Finland. Människohandel är en typ av brottslighet som vi inte alltid lyckas identifiera, säger Veikko Mäkelä vid hjälpsystemet för offer för människohandel. En handbok har gjorts med tips om hur man kan undvika utnyttjande av arbetskraft när man anlitar underleverantörer.

 • BBC: Flyktingbarn gör modekläder

  25.10.2016 Utrikes

  "Svårt att veta i hurdana förhållanden produkter framställs"

  Flera kända klädföretag har anlitat underleverantörer i Turkiet som utnyttjat syriska flyktingar som billig arbetskraft, bland dem också minderåriga. [link:http://www.bbc.com/news/business-37716463;BBC;standard;] prickar bland annat Marks & Spencer, Zara och Mango.

 • Företag satsar där det finns goda vägar och bra skolor

  23.10.2016 Inrikes

  Underleverantörer, kluster och arbetskraft lockar företag.

  Bra vägar, tillgång på arbetskraft och möjlighet till samverkan är livsviktiga för att företag ska etablera sig på en ort. Hur fungerar det här i Svenskfinland?

 • Lidl uppmanas bli öppnare och ta mer ansvar

  10.11.2015 Inrikes

  Allmänheten kan delta i kampanjen.

  Finnwatch har tillsammans med föreningen för etisk handel Eetti inlett en kampanj där handelskedjan Lidl uppmanas till större öppenhet och ökat ansvar.

 • Underleverantörerna inte beroende av Åbovarvet

  30.03.2015 Åboland

  Många företag i branschen har sökt sig andra marknader.

  Åbovarvets föravtal om att bygga två kryssningsfartyg har mottagits med jubel bland regionens många underleverantörer inom varvsindustrin. Många företag i branschen har ändå medvetet sökt sig till andra marknader.

 • ”Nya beställningar kommer garanterat”

  08.10.2014 Åboland

  Framtidstron är stark bland Åbovarvets underleverantörer drygt två månader efter att Meyer Werft gick in som huvudägare. Än så länge har de konkreta följderna på personalnivå varit små, men hela branschen har redan hunnit få ett mentalt lyft.

 • "Nu kan vi jobba för fullt i flera år"

  22.09.2014 Åboland

  Underleverantörer gläds över fartygsbeställning.

  Varvsnyheten om de nya fartygsbeställningarna i Åbo gläder underleverantörerna minst lika mycket som varvet. Utan den här nyheten skulle långa permitteringar har väntat, men nu finns det jobb i flera år, säger hyttillverkaren i Pikis.

 • Välkommen Meyer Werft, säger underleverantör

  06.08.2014 Västnyland

  Det betyder mycket för Svartåföretaget SBA Interior Ab och andra underleverantörsföretag i branschen att Åbovarvet byter ägare. - Vi är väldigt glada att det blev så här, säger vd:n för SBA.

 • Ilskna byggarbetare demonstrerade vid västmetrobygget

  28.04.2014 Huvudstadsregionen

  Drygt tjugo byggarbetare demonsterade på måndagen vid västmetrobygget i Hagalund. En underleverantör till byggbolaget Strabag demonstrerade mot att Strabag har sagt upp avtalet med bolaget.

 • Tidning: Stora Enso utnyttjade barnarbete

  06.03.2014 Utrikes

  Den finsk-svenska papperskoncernen Stora Enso anklagas för att utnyttja barnarbete. Enligt tidningen Veckans affärer och tv-programmet Kalla fakta har barn i Pakistan samlat in returpapper som har sålts till företag där Stora Enso är delägare.

 • Solving fick miljonorder till Australien

  24.02.2014 Österbotten

  Företaget Solving i Pedersöre har fått en stororder från Australien. Bolaget ska leverera 25 olika truckar till en järnmalmgruva i Pilbara långt ute i vildmarken. Värdet på affären rör sig om miljontals euro.

 • Wärtsiläs nedskärningar kan ge dominoeffekt bland underleverantörer

  30.01.2014 Österbotten

  Wärtsiläs planerade nedskärningar kan också påverka bolagets underleverantörer om beställningarna minskar. På Mapromec i Korsholm har vd Caj-Erik Karp anat att något varit på gång inom Wärtsilä.

 • Igelkottsattityd skadar Marimekko

  10.12.2013 Inrikes

  Marimekko gjorde dumt i att inte berätta öppet om sin underleverantör, säger Claes Gustafsson, emeritus professor i industriell ekonomi. I dagens värld måste företagsledningen vara förberedd att granskas av utomstående aktörer och vara öppen för dialog.

 • Tidtabellen för Olkiluoto 3 ett frågetecken

  10.12.2013 Inrikes

  Kärnkraftsbolaget Industrins Kraft TVO och den franska reaktorleverantören Areva är på krigstigen igen. Och också denna gång gäller det tidtabellen för reaktorbygget i Euraåminne.

 • Finnwatch: Marimekko mörkade fabrik i Thailand

  10.12.2013 Inrikes

  Modehuset Marimekko har dolt information om en thailändsk underleverantör, uppger den oberoende medborgarorganisationen Finnwatch som undersöker företagens samhällsansvar i utvecklande länder.

 • Partel varnar för falsk försäljare

  15.11.2013 Åboland

  Ett okänt telemarknadsföringsföretag ringer runt till företag i Pargasområdet och säljer bättre synlighet i Pargas telefonkatalog, meddelar Partel.

 • Fennovoimabygge lockar österbottniska företag

  10.10.2013 Österbotten

  Utvecklingsbolaget KOSEK ordnade på torsdag en företagsdag där storindustrin presenterade sina kommande satsningar. Det var en så kallad matchmaking där 100-talet underleverantörer gavs möjlighet att boka in sig för diskussioner. Och ett 20-tal företag hade bokat träff med kärnkraftsbolaget Fennovoima.

 • STX sysselsätter finländare i Frankrike

  23.09.2013 Åboland

  Varvet STX sysselsätter flera finländska företag vid sin enhet i Frankrike. Det meddelar organisationen Finpro som främjar finländsk export.

 • STX underleverantörer ser dystert på framtiden

  11.09.2013 Åboland

  Åbovarvets underleverantörer letar efter arbete inom andra branscher än traditionellt fartygsbygge. Det framgår ur den undersökning som Yle Nyheter gjort.

Sidor