Hoppa till huvudinnehåll

trollsländor

 • Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

  21.04.2019 Kultur och nöje

  Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

  Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

 • Hängande reflexfigurer att göra själv

  29.09.2016 Strömsö

  Trollsländor, änglar, fjärilar eller vad du vill med reflex.

  Så här gör du små reflex av träkulor, pärlor, ståltråd och reflextyg.

 • Utrotningshotade växter och djur trivs på Kråkö

  22.06.2016 Östnyland

  Åkergrodan och backglimmet har spritt på sig.

  Den fridlysta åkergrodan och den sällsynta växten backglim hör till de arter som trivs i det forna sandtaget på Kråkö i Borgå.

 • Linn Fernström målar horisonten och säljer för miljoner

  07.12.2015 Kultur och nöje

  En av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer i Helsingfors.

  En färgsprakande djur- och människovärld fyller hennes magiskt realistiska bildvärld i målningar som säljs för höga summor. Hon ställer nu ut på Galerie Forsblom i Helsingfors.

 • Girlanger och trollsländor av träkulor

  22.09.2010 Konst

  Inspiration kommer i de mest märkliga former. Från barndomsminnet av torkande gula lökar på röd fähusvägg har jag inspirerats att göra glada girlanger av stora maffiga träkulor! Och i det arbetet konstaterade jag att kulorna fungerar alldeles perfekt till att göra kroppen till en jättetrollslända också! Så nu är det bara att ställa till fest och dekorera! - Camilla - Det här behöver du: Träkulor i 3 olika storlekar (storlek större) Akrylfärger Plastpåse eller vaxduk Penslar Tapetklister eller vägglim, universallim utblandat med vatten.