Hoppa till huvudinnehåll

Patent- och registerstyrelsen (Finland)

 • Skatteförvaltningen kräver 1,7 miljoner euro av Airiston Helmi

  09.08.2019 Åboland

  Två andra fordringsägare vill också ha tillbaka sina pengar.

  I dag är det sista dagen för bolag att anmäla till patent- och registerstyrelsen ifall Airiston Helmi har skulder till dem. Hittills har tre fordringsägare hört av sig.

 • Matti Koivurinta kastas ut ur den stiftelse han själv grundat

  18.04.2019 Åboland

  Åbo hovrätt anser att han ska tvingas avgå.

  Åbo hovrätt anser att han ska tvingas avgå eftersom han systematiskt låtit bli att delta i Matti Koivurinta-stiftelsens styrelsemöten och på så vis sett till att stiftelsen inte kunnat sköta sina uppgifter.

 • Kofverhag gård är såld - tidigare styrelsen krävs på skadestånd

  14.02.2019 Västnyland

  En privatperson har köpt gården för en betydande summa.

  Kofverhag gård i Hangö har sålts för en betydande summa. Det är en privatperson som har köpt gården.

 • Övervakande myndigheten vill kasta ut Matti Koivurinta ur stiftelsen som han grundat – advokaten idiotstämplar Patent- och registerstyrelsen

  19.10.2018 Åboland

  Stiftelsens nuvarande ledning vill bli kvitt grundaren.

  Patent- och registerstyrelsen vill ha rätt till att avsätta en styrelsemedlem eller hela styrelsen som leder en stiftelse. I nuläget måste PRS föra varje mål till tingsrätten för behandling. Saken är aktuell i Åbo där Matti Koivurinta-stiftelsen varit en nagel i ögat för myndigheten i flera års tid.

 • IS: Harkimo kopplas till nygrundad politisk förening

  19.04.2018 Inrikes

  Vad ska föreningen Liike Nyt ry göra?

  I offentligheten har Hjallis Harkimo varit förtegen om vad hans nästa steg är i politiken, men enligt Ilta-Sanomat har han grundat en ny förening på onsdagen.

 • Registermyndigheten krävde avgång: Ordförande för stiftelsen Nuorisosäätiö har lämnat sin post

  12.03.2018 Inrikes

  Perttu Nousiainen beskylls för ekonomiska oegentligheter.

  Ordförande för stiftelsen Nuorisosäätiö Perttu Nousiainen har avgått efter beskyllningar om ekonomiska oegentligheter. Han lämnade sin post i söndags. Patent och registerstyrelsen uppger sig ha krävt avgång.

 • God man utsedd för Nymans stiftelser

  15.03.2017 Västnyland

  Styrelsen finns inte mer, därför utsågs en god man.

  Patent- och registerstyrelsen meddelade imorse (15.3) att man nu utsett en god man för Hjördis och Trygwe Nymans stiftelser tills en ny styrelse har valts. Tingsrätten bekräftade nyligen att siftelsens styrelse inte mer finns trots att den själv anser motsatsen. PRS har ingripit i stiftelsens verksamhet efter misstanke om grova brott.

 • Tingsrätten: Nymanska stiftelsen har ingen styrelse

  13.03.2017 Västnyland

  Men senaste styrelsen anser att den finns.

  Västra Nylands tingsrätt anser att Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse inte har en styrelse, trots att medlemmarna själva anser att styrelsen fortfarande finns. Patent- och registerstyrelsen ingrep i stiftelsens verksamhet på grund av misstankar om grova brott mot stiftelselagen och i samband med detta förblev också styrelsefrågan oklar.

 • Föreningar försvinner men gemenskapen tar nya former

  04.03.2017 Österbotten

  Samlas i stället kring sociala medier och ad hoc grupper.

  Engagemanget för Vasa centralsjukhuset är ett exempel på hur nya medborgaraktiviteter kan se ut när registrerade föreningar försvinner och ersätts av mer ostrukturerade former, berättar Kjell Herberts, forskare vid Åbo Akademi.

 • Hbl om Nymanska stiftelsen: Wrede tänkte avgå men ångrade sig

  02.03.2017 Västnyland

  Hbl antyder att Kofverhag gård är viktig i sammanhanget.

  De otroliga vändningarna kring Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse fortsätter, skriver Hbl. Stiftelsens styrelseordförande Kenneth Wrede meddelade om sin avgång – som han snart ångrade.

 • Efter decennielångt söl granskar myndigheterna nu rapporter om vanskötta stiftelser

  28.02.2017 Inrikes

  Astronomiska omkostnader - nästan inget har delats ut.

  Efter att medierna - framförallt Hufvudstadsbladet - i ett drygt decennium rapporterat om vanskötsel i Hjördis och Trygwe Nymans stiftelser skrider Patent- och registerstyrelsen (PRS) äntligen till verket. Tröskeln är hög för att avsätta en stiftelses styrelse, säger direktör Terhi Maijanen vid PRS.

 • Patent- och registerstyrelsen kräver att styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse avskedas

  28.02.2017 Inrikes

  Styrelsen använde kapital för egna omkostnader.

  Myndigheten som övervakar stiftelserna, Patent- och registerstyrelsen, kräver att styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse avskedas. Hufvudstadsbladet har rapporterat om vanskötsel av stiftelsen som har pågått i uppemot trettio år. Stiftelsen ska enligt stadgarna stödja svenskspråkig social och ideell verksamhet i Finland.

 • 35 000 föreningar ströks från registret - kolla om din förening är en av dem

  24.02.2017 Inrikes

  Registermyndigheten rensade i föreningsregistret.

  Patent- och registerstyrelsen har rensat färdigt i föreningsregistret. Cirka 1 500 av de strukna föreningarna är svensk- eller tvåspråkiga. Avregistrerade föreningar som ännu har verksamhet kan återregistreras upp till fem år efter avregistreringen.

 • Skulle strykas från föreningsregistret – ”Nu är allting frid och fröjd igen”

  23.01.2017 Åboland

  Föreningar aktiverade sig efter uppmaning från PRS.

  Patent- och registerstyrelsen publicerade i juli en lista på 40 000 föreningar som kunde komma att strykas ur föreningsregistret. Inaktiva föreningar skulle putsas bort från registret, men flera aktiva föreningar fanns också bland de hotade.

 • Stiftelsen Nuorisosäätiö igen föremål för granskning

  24.08.2016 Inrikes

  Misstänks försumma sitt syfte med billiga bostäder.

  Myndigheterna granskar igen den centern närstående stiftelsen Nuorisosäätiö. Det sker efter uppgifter från Yle om att stiftelsen inte bygger de förmånliga bostäder den borde.

 • De här föreningarna riskerar att strykas

  10.08.2016 Inrikes

  Måste göra en anmälan senast 12 januari 2017.

  Runt 40 000 föreningar kommer att strykas ur föreningsregistret om de inte lämnar in uppgifter om att verksamheten fortsätter. Patent- och registerstyrelsen har nu gett ut en slutgiltig lista över alla föreningar som kommer att rensas bort.

 • Anna-Maja Henriksson: Slopa avgiften för föreningsregistret

  08.07.2016 Inrikes

  Register är bra. Men varför kostar styrelsebytet 20 euro?

  Patent- och registerstyrelsen borde se över sin politik när det gäller teknik och kostnader för föreningarnas registrering. Men kontrollen är viktig: Vem som helst ska inte kunna säga att den är SFP:s ordförande, säger Anna-Maja Henriksson, SFP:s ordförande.

 • Släcka bränder går före pappersarbetet

  07.07.2016 Inrikes

  Över 30 brandkårer på föreningsregistrets "dödslista".

  Ett "fruktansvärt pappersarbete" gör att många frivilliga brandkårer inte har klarat av att sköta sin rapportering till föreningsregistret. Ett trettiotal brandkårer finns nu med på listan över föreningar som varit inaktiva i mer än 20 år. Nu reder man upp bland de inaktiva föreningarna.

 • Hangö blåsorkester - en förening som är allt annat än död

  05.07.2016 Västnyland

  Hangö blåsorkester övar regelbundet och håller spelningar.

  Hangö blåsorkester hör till de närmare 2 000 finlandssvenska föreningar som hotar bli strukna ur föreningsregistret. Ordförande Christer Vuorinen säger att föreningen är aktiv och har verksamhet.

 • SFP tar tag i döda och slarviga lokalavdelningar

  05.07.2016 Inrikes

  Vikande intresse? Många samhällsaktiva bland döda föreningar

  SFP tar i höst itu med sina döda lokalavdelningar. Många politiska och samhällsaktiva föreningar finns bland dem som inte har hört av sig till föreningsregistret på 20 år. En del har avslutat sin verksamhet i all tysthet. Men det finns också levande, men slarviga, föreningar som prioriterar verksamhet framom byråkrati.

Sidor