Hoppa till huvudinnehåll

intressen

 • Barnens idrottande slukar allt mera av familjernas pengar

  15.11.2017 Familj

  Barns idrottande kostar tusentals euro i året.

  I medeltal kostar ett barns idrottande flera tusen euro per år, mycket beroende på var man bor och vilken sport det gäller.

 • Mutor ledde till 30-årigt intresse för pappersdockor

  21.10.2017 Österbotten

  Vivan Björkskog har nästan 9 000 pappersdockor.

  Vivan Björkskog i Karleby samlar på pappersdockor och har gjort det i över 30 år. Tandläkarskräck och mutor är starkt förknippat med intresset.

 • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

  15.10.2017 Samhälle

  Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

  Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

 • Tommi Turku drabbades av Saabism

  13.10.2016 Vega

  Tommi Turku i Esbo föll för bilmärket Saab för elva år sedan

  Det var en slump att Tommi Turku förälskade sig i bilmärket Saab, när han med frun skulle köpa en sommarbil för elva år sedan. Efter den där första gamla Saaben har bilmärket blivit hans hobby och det finns tusentals Saab-vänner i Finland som delar hans passion.

 • Modelljärnvägar: En hobby utan framtid?

  19.04.2016 Utrikes

  En tysk klassiker förgubbas.

  En traditionell tysk hobby kämpar om sin överlevnad. I brist på unga utövare håller modelljärnvägshobbyn på att förgubbas och många frågar sig till och med om hobbyn överhuvudtaget har en framtid.

 • Lasses vildaste fantasi

  30.04.2015 Titta och lyssna

  En dröm från barndomen gick i uppfyllelse.

  Efter nios reporter Lasse Grönroos har alltid haft en livlig fantasi. Som barn påverkades Lasse mycket av fantasy-, science fiction- och skräckfilmer och lekarna formades utgående från Stjärnornas krig, Indiana Jones och Dracula.

 • Diskussion: Skippa barnens hobbyer?

  07.11.2014 Familj

  Diskussionen kring barns och ungas fritidsintressen går het. Många efterlyser mindre prestationsinriktade fritidssysselsättningar.

 • Assembly – datageniernas och nördarnas festival från 1992

  28.10.2014 Arkivet

  Unga nördar belastar internet, äter ohälsosamt och njuter.

  Assemblyfestivalen samlar datorintresserade unga för att spela, programmera och chatta. Under ett veckoslut 1999 belastade deltagarna internet lika mycket som hela Finlands folk tillsammans. Hälsovårdare oroar sig för ungdomarnas hälsa.

 • Lämnar stadslivet för efterlängtat lugn på landet

  08.08.2014 Österbotten

  Ett och annat magplask, en cancerdiagnos och ett brinnande intresse för att fotografera har fört Rita Pihlgren-Haaparanta framåt i livet. Nu packar hon flyttlådorna. Stadslivet får ge vika för lugnet i hammocken på landet.

 • "Vi är vanliga människor, vi är inga skurkar"

  16.07.2014 Österbotten

  Motorcykeln ger nya vänner och värdefull egen tid. Nina Forsman längtar alltid ut på vägarna och hon kan inte tänka sig ett liv utan motorcykel. Att rulla fram på vägarna är frihetskänsla och terapi för Forsman.

 • Hallå, det är Naturväktarna!

  13.06.2014 Arkivet

  Programmet har gått sedan 1971 och besvarat naturfrågor.

  Naturväktarna är ett av Rundradions tidiga interaktiva radioprogram med ring-in-samtal. Programmet har snurrat på sedan 1971 och otaliga radiolyssnare har njutit av roliga och spännande djurfrågor. Seportaget följer med när man sänder för 800 gången.

 • Svensk nämnd och valfrihet ska garantera svensk service

  21.01.2014 Huvudstadsregionen

  Hur ska det gå med den svenska servicen efter social- och hälsovårdsreformen och kommunreformen? Den frågan har Kommunförbundet bett Marcus Henricson svara på.

 • Novium valde ny styrelse

  11.12.2013 Åboland

  Studerandekåren Novium har valt en ny styrelse för år 2014. Beslutet fattades då Noviums nya fullmäktige möttes på tisdagen i Åbo.

 • Ungdomsfullmäktigevalet i Åbo drog igång

  15.11.2013 Åboland

  På fredagen inleddes röstningen i det första ungdomsfullmäktigevalet i Åbo. Alla högstadier, gymnasier och yrkesskolor i staden väljer en representant till fullmäktige som inleder arbetet efter årsskiftet.

 • Arctia Shipping slutar sponsra idrott

  25.10.2013 Inrikes

  Det statliga isbrytarbolaget Arctia Shipping slutar sponsra idrott och betalar alltså inte längre sponsorpengar till den curlingförening, där styrelseordföranden Matti Virtaala är medlem. Utvecklingsminister Pekka Haavisto (Gröna) kritiserade bolagets förfarande i går.

 • Sannf vill utesluta Hirvisaari

  03.10.2013 Inrikes

  Verksamhet strider mot partiets intressen.

  Sannfinländarnas partistyrelses arbetsutskott föreslår enhälligt att riksdagsledamoten James Hirvisaari utesluts ur partiet. Motiveringen är verksamhet som strider mot partiets intressen. Igår kom nyheten om att en man som besökte Hirvisaari i riksdagen förra veckan publicerat bilder på sig själv där han gör en nazisthälsning.

 • Alla får tycka till om Västra åstranden

  04.09.2013 Östnyland

  Borgå stad frågar nu alla intresserade hur Västra åstranden ska utvecklas. Borgå har lanserat en enkät på sin webbplats.

 • Enträgna österbottningar får resultat i Bryssel

  03.09.2013 Österbotten

  Österbotten som region är bra på att bevaka sina intressen i Bryssel. Särskilt inom transportpolitiken har man vunnit flera viktiga segrar. Kjell Nybacka, chef för Västra Finlands EU-kontor, är övertygad om att en ny modern färja kommer till Kvarken som ett resultat av lobbningen.

 • Orosmoln över Sydösterbotten

  03.06.2013 Österbotten

  Håkan Westermark, VD på Företagshuset Dynamo, är oroad för framtiden när Sydösterbotten är utan representant för näringslivet och den regionala utvecklingen.

 • Energiföretagen borde satsa på att väcka högstadieelevers intresse

  24.05.2013 Österbotten

  Företag, skolor och utvecklingsbolag i Vasaregionen är alla överens om att det borde göras mer för att väcka ungdomarnas intresse för energiklustret. Skoleleverna vet för lite om de olika energiföretagen i Vasaregionen och till exempel vindkraftsbranschen är obekant.

Sidor