Hoppa till huvudinnehåll

advokatbyråer

 • Advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama måste stänga - Panamaläckan ledde till skador som inte kunde repareras

  15.03.2018 Utrikes

  Läckan visade hur advokater och banker skapar dimmridåer.

  Advokatbyrån Mossack Fonseca - som är en av världens största då det gäller skatteparadistjänster - stängs. Hundratals grävande journalister fick för ungefär två år sedan tillgång till 11,5 miljoner läckta "Panamadokument" från advokatbyrån.

 • I Bermuda verkar jättelika Appleby som erbjuder skatteparadistjänster

  05.11.2017 Utrikes

  Appleby erbjuder skatteparadistjänster

  Världens största och äldsta bolag som erbjuder skatteparadistjänster har en stor mängd internationella stora bolag och rika privatpersoner som kunder.

 • Robotjurister sänker priset på rättsliga tjänster – i vissa fall behövs ingen mänsklig expert alls

  12.03.2017 Inrikes

  Mjukvarurobotar kan i vissa fall ersätta jurister.

  Automatiseringen når nu allt fler branscher på allvar - också den juridiska. Jurister kan till och med bli onödiga i vissa fall när nya verktyg blir så lätta att använda att vem som helst kan göra det.

 • Sveriges Radio: Nya mutanklagelser mot Ericsson

  23.11.2016 Utrikes

  Telecomjätten ska ha mutat flitigt kring milennieskiftet.

  Telekomjätten Ericsson använde sig flitigt av mutor för att vinna affärskontrakt kring milennieskiftet, rapporterar Sveriges Radio. Bland andra Costa Ricas tidigare president pekas ut.

 • Tysk advokat kämpar mot Facebook

  16.11.2016 Utrikes

  Kämpar för att få bort hatkommentarer.

  Han har fått nog av alla hatkommentarer på Facebook. Ja, eller egentligen på att Facebook låter de här kommentarerna stå kvar. Redan ifjol försökte Chan-jo Jun få företaget och dess ledning inför domstol och nu försöker han på nytt.

 • Visselblåsaren inom Mossack Fonseca gripen?

  15.06.2016 Utrikes

  Oklart om datastölden gäller Panamadokumenten.

  En it-expert vid den skandalomsusade advokatfirman Mossack Fonsecas kontor i Genève har gripits misstänks för datastöld, rapporterar den schweiziska tidningen [link:http://www.letemps.ch/suisse/2016/06/15/un-informaticien-mossack-fonseca-arrete-geneve; Le Temps.;standard;]

 • SVT: Svenska fotbollsförbundet betalade agentpengar till skatteparadis

  11.05.2016 Sport

  Avtal på 150 miljoner förde pengar till brevlådeföretag.

  Ett tidigare TV-avtal mellan Svenska fotbollförbundet och en kontroversiell norsk agent har fört kring 150 miljoner kronor ut ur Sverige och till brevlådeföretag med koppling till ökända juristfirman Mossack Fonseca, avslöjar SVT:s granskning.

 • SvD publicerar brev som sänts till Nordea angående Panamaläcka

  09.05.2016 Utrikes

  Brevet innehåller en kravlista.

  Finansmyndigheten i New York (DFS) kräver svar från svenska storbanker angående kontakterna med advokatfirman Mossack Fonseca. Svenska Dagbladet Näringsliv har exklusivt tagit del av brevet.

 • Finska advokater och affärsmän mellanhänder i skatteparadisekonomin

  29.04.2016 Samhälle

  Finska advokater och affärsmän i skatteparadisekonomin.

  I Panamadokumenten finns drygt ett dussin finska advokater eller affärsmän som har grundat och förvaltat ett otal skatteparadisbolag via Mossack Fonseca. Det här har pågått sedan 1990-talet och fortsatt fram till idag.

 • Ehrnrooths skatteparadismaskin – samarbetade med Mossack Fonseca

  27.04.2016 Samhälle

  Bland kunderna finns Jorma Ollila och Kari Stadigh.

  De inflytelserika finländska investerarna Georg och Henrik Ehrnrooth har tagit över ett bolag i Luxemburg, som har grundat skatteparadisbolag åt sina kunder i olika delar av världen. LWM erbjuder också sina tjänster till tunga finländska finansnamn som Jorma Ollila och Kari Stadigh.

 • Razzia i Mossack Fonsecas utrymmen

  23.04.2016 Utrikes

  Razzia även för drygt två veckor sedan.

  Myndigheter i Panama har på fredagen gjort en razzia i den skandalomsusade advokatbyrån Mossack Fonsecas utrymmen.

 • Ingen greps i 27 timmar långt tillslag mot Mossack Fonseca

  14.04.2016 Utrikes

  Konton har inte frysts och ingen greps enligt åklagare.

  Åklagare i Panama har lagt beslag på 100 såkallade virtuella servrar i ett 27 timmar långt tillslag mot advokatbyrån Mossack Fonsecas huvudkontor.

 • UM får skarp kritik för handelsförhandlingar

  02.12.2014 Samhälle

  En tjänsteman på Utrikesministeriet jobbar som rådgivare för stora advokatbyråer med miljonintressen i frihandelsavtalet mellan EU och USA. Otroligt, kommenterar professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi. Läs också: UM-tjänsteman tvingas lämna lobbyorganisation

 • Svenskspråkiga svårt att få rättshjälp

  11.10.2013 Österbotten

  När rättshjälpsbyråerna i Österbottens slogs ihop vid årsskiftet har det lett till att svenskspråkiga i Österbotten har svårare att få rättshjälp. Advokat Lilian Grönlund berättar att rättshjälpsbyrån varje vecka är tvungen att avvisa en kund på grund av jäv.

 • Storbritanniens avlyssningsskandal sväller

  31.07.2013 Utrikes

  Enligt polisen i London undersöker man nu förutom mediehus också andra företag. Polisen är förtegen om vilka företag det gäller, men det handlar om bland annat försäkringsbolag och advokatbyråer.

 • Juridisk rådgivning på Facebook

  29.05.2012 Österbotten

  Nu ska tröskeln bli lägre för att konsultera jurister om olika ärenden. Advokatbyrån Näsman & Båsk tar nu steget vidare från jourtjänster runtom i landet och erbjuder samma kostnadsfria tjänster men via Facebook.