Hoppa till huvudinnehåll

internationell ekonomi

 • Vardagsliv i Kina

  Kina och Indien blir herrar över världsekonomin - USA och Europa backar

  25.03.20172Utrikes
  Tillväxtekonomierna väntas växa dubbelt så fort som de utvecklade ekonomierna fram till år 2050. Det visar en ny rapport från konsultbolaget PwC. Av de sju största ekonomierna kommer sex att vara tillväxtekonomier. Europas roll minskar betydligt.
 • Tung stållrulle lyfts med en kran.

  Etla: Världsekonomin drar igång den finländska ekonomin

  22.03.2017Inrikes
  Uppgången i världsekonomin ger fart åt den finländska ekonomin i år och nästa år - förutsatt att kommande löneuppgörelser hålls på en måttlig nivå. Det säger näringslivets forskningsinstitut Etla i sin tillväxtprognos.
 • Porträtt på USA:s tresident Donald Trump och tyska förbundskanslern Angela Merkel

  Första träffen: Två motpoler möts då Merkel besöker Trump

  17.03.2017Utrikes
  Det är ett möte som hela världen ser fram emot med stor spänning. Idag träffas USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för första gången. Egentligen skulle de två ha träffats redan i tisdags, men en snöstorm stoppade Merkels resa.
 • En kvinna tänder en tobak.

  WHO: Rökning kostar över 1 000 miljarder dollar varje år

  10.01.20171Utrikes
  Världshälsoorganisationen WHO säger att rökning kostar den globala ekonomin astronomiska summor varje år och antalet tobaksrelaterade dödsfall väntas öka. Nu är det dags för regeringarna att agera, slår rapporten fast.
 • Penna Urrila, chefsekonomist vid Finlands näringsliv EK.

  Trumps seger kan påverka Finlands ekonomi

  09.11.20165Inrikes
  Om USA:s nästa president Donald Trump förverkligar sina vallöften kommer hela världshandeln att drabbas av ökad protektionism. Det skulle drabba små exportberoende länder som Finland extra hårt, säger Penna Urrila, ledande ekonom på Finlands näringsliv EK.
 • Karta över Lovisa, med Sågudden utprickad.

  Optirak får ingen tilläggstid för Sågudden

  01.11.2016Östnyland
  Företaget Optirak får ingen tilläggstid för att ordna med finansieringen för Sågudden. Det här beslöt en enhällig stadsstyrelse i Lovisa på sitt möte i måndags.
 • Birgitta Stenius-Mladenov

  Bokrecension: Dödsolycka stör FN-kongress

  02.10.2016Kultur och nöje
  Birgitta Stenius spänningsroman Bala Garbas anteckning utspelar sig under en internationell FN-konferens där en ghanansk FN-ambassadör omkommer i en bilolycka och en finländsk riksdagsledamot beter sig märkbart besynnerligt.
 • Frihandelsavtalet TTIP

  UM om TTIP-kritiken: Minister Gabriel hugger i sten

  29.08.20165Utrikes
  Vid utrikesministeriet tonar man ner den tyske finansministern Sigmar Gabriels kritik mot handelsavtalet TTIP. Förhandlingarna är svåra, men inget tyder på att de har strandat, säger ekonomienhetschefen vid avdelningen för externa ekonomiska relationer, Jukka Pesola.
 • Vattenutdelning vid flyktingläger i Bor i Sydsudan.

  Världens rikaste länder tar emot mindre än en tiondel av flyktingarna

  18.07.2016Utrikes
  USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrike och Storbritannien utgör hälften av världens ekonomi men har tagit emot bara 2,1 miljoner flyktingar. Över 65 miljoner människor befinner sig på flykt, vilket är mer än någonsin tidigare.
 • Brexit

  Avgörande dag i Storbritannien

  23.06.20161Utrikes
  Miljoner brittiska väljare går till vallokalerna i dag för att ta ställning till ett fortsatt brittiskt medlemskap i Europeiska unionen. Antalet registrerade väljare är rekordhögt eller 46,5 miljoner. De senaste opinionsmätningarna ger motstridiga signaler om hur det går i omröstningen.Läs också: Vad händer om det blir brexit?
 • Jörn Donner

  Donner om regeringen: "Ettåringen har lärt sig krypa men inte mycket mer"

  26.05.20166Debatt
  Det är ett år sen regeringen Sipilä tillträdde. Författaren Jörn Donner recenserar regeringens insats hittills. Visst finns där kritik, men samtidigt tycker han att den inte är sämre än andra finländska regeringar. - Ettåringar brukar knappast kunna gå, den här ettåringen har lärt sig krypa men inte mycket mer, säger Jörn Donner när han ska bedöma regerings samlade insatser hittills.
 • Öppningen av folkkongressen i Kinas huvudstad Peking den 3 mars 2016.

  Tillväxten i Kina mattas av

  05.03.2016Utrikes
  Kina skriver ner prognosen för den ekonomiska tillväxten i landet. Den kinesiska ekonomin kommer att växa med mellan 6,5 och 7,0 procent i år.
 • Världsekonomiskt forum inleds i Davos

  Ökad pessimism bland världens företagsledare

  20.01.2016Ekonomi
  Endast en dryg fjärdedel, 27 procent, av världens företagsledare tror på en starkare världsekonomi det kommande året. Det visar en ny rapport från konsultbolaget PwC som presenterats vid världsekonomiforumet i Davos, som började på onsdagen.
 • Frankrikes finansminister Christine Lagarde

  IMF: Lågt oljepris gynnar världsekonomin

  02.12.2014Utrikes
  Det låga oljepriset är en god nyhet för världsekonmin, säger internationella valutafonden IMF:s chef Christine Lagarde. Oljepriset har sjunkit med en tredjedel sedan juni.
 • Janet Yellen är stark kandidat för posten som chef för Fed

  Hon kan bli ny chef för Fed

  26.09.2013Utrikes
  Inom några veckor väntas USA:s president Barack Obama utse en efterträdare till den nuvarande centralbankschefen Ben Bernanke. Än sen då? Spelar det någon roll vem som efterträder Bernanke? Ja, för att centralbankens roll är så viktig för världsekonomin.
 • G20: Syrien, sura miner och gayaktivister

  05.09.20132Utrikes
  G20-mötet i S:t Petersburg mellan 19 stora ekonomier plus EU ska egentligen handla om världsekonomiska frågor. Världens fattiga och arbetslösa väntas ändå få minimal uppmärksamhet under det två dagar långa mötet. Den heta frågan är Syrien.
 • Niinistö: Vi lever över våra tillgångar

  06.08.20133Inrikes
  Enligt president Sauli Niinistö är idén om att öka statsskulden för att stimulera ekonomin utopistisk.
 • Christine Lagarde

  IMF förutspår svagare tillväxt

  23.01.2013Utrikes
  Euroområdets utdragna recession bromsar upp tillväxten i hela världsekonomin ännu under det här året. Det förutspår Internationella valutafonden IMF.
 • Danske Banks fasad

  Danske Bank: Ekonomin återhämtar sig först 2014

  18.12.2012Inrikes
  Finland kommer inte att ta sig ur recessionen ännu nästa år. Det förutspår Danske Bank i sin färska ekonomiska prognos.
 • Den amerikanska Nasdaq-börsen

  OECD varnar för sämre tider

  27.11.2012Utrikes
  Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD varnar för att tillväxten i världsekonomin avtar. Både i år och nästa år spås bli mycket sämre än vad tidigare prognoser har antytt. Det kommer att råda recession i euroområdet långt in på nästa år.