Hoppa till huvudinnehåll

internationell ekonomi

 • Hypo: Den ekonomiska tillväxten fortsätter

  07.07.2017 Inrikes
  Ekonomin växer ordentligt i år, förutspår Hypoteksföreningen i sin prognos. Hypo räknar med att ekonomin växer med tre procent i år. Tillväxten beror bland annat på världsekonomin och på att exporten till Ryssland börjar repa sig.
 • Nordea höjer tillväxtprognosen kraftigt - men kommer med varnande ord

  12.06.2017 Inrikes
  Finanskoncernen Nordea mer än fördubblar sin prognos för den ekonomiska tillväxten för i år. Ekonomin kommer att växa med 3 procent i år. Tidigare förutspådde Nordea en tillväxt på 1,3 procent.
 • Danske Bank bjuder högt - spår 2,8 procents tillväxt

  07.06.2017 Inrikes
  Finlands ekonomi växer med 2,8 procent i år, spår Danske Bank. Tidigare hade banken spått en tillväxt på 1,5 procent så prognosen har skruvats upp rejält.
 • Kina och Indien blir herrar över världsekonomin - USA och Europa backar

  25.03.2017 Utrikes
  Tillväxtekonomierna väntas växa dubbelt så fort som de utvecklade ekonomierna fram till år 2050. Det visar en ny rapport från konsultbolaget PwC. Av de sju största ekonomierna kommer sex att vara tillväxtekonomier. Europas roll minskar betydligt.
 • Etla: Världsekonomin drar igång den finländska ekonomin

  22.03.2017 Inrikes
  Uppgången i världsekonomin ger fart åt den finländska ekonomin i år och nästa år - förutsatt att kommande löneuppgörelser hålls på en måttlig nivå. Det säger näringslivets forskningsinstitut Etla i sin tillväxtprognos.
 • Första träffen: Två motpoler möts då Merkel besöker Trump

  17.03.2017 Utrikes
  Det är ett möte som hela världen ser fram emot med stor spänning. Idag träffas USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för första gången. Egentligen skulle de två ha träffats redan i tisdags, men en snöstorm stoppade Merkels resa.
 • WHO: Rökning kostar över 1 000 miljarder dollar varje år

  10.01.2017 Utrikes
  Världshälsoorganisationen WHO säger att rökning kostar den globala ekonomin astronomiska summor varje år och antalet tobaksrelaterade dödsfall väntas öka. Nu är det dags för regeringarna att agera, slår rapporten fast.
 • Trumps seger kan påverka Finlands ekonomi

  09.11.2016 Inrikes
  Om USA:s nästa president Donald Trump förverkligar sina vallöften kommer hela världshandeln att drabbas av ökad protektionism. Det skulle drabba små exportberoende länder som Finland extra hårt, säger Penna Urrila, ledande ekonom på Finlands näringsliv EK.
 • Optirak får ingen tilläggstid för Sågudden

  01.11.2016 Östnyland
  Företaget Optirak får ingen tilläggstid för att ordna med finansieringen för Sågudden. Det här beslöt en enhällig stadsstyrelse i Lovisa på sitt möte i måndags.
 • Bokrecension: Dödsolycka stör FN-kongress

  02.10.2016 Kultur och nöje
  Birgitta Stenius spänningsroman Bala Garbas anteckning utspelar sig under en internationell FN-konferens där en ghanansk FN-ambassadör omkommer i en bilolycka och en finländsk riksdagsledamot beter sig märkbart besynnerligt.
 • UM om TTIP-kritiken: Minister Gabriel hugger i sten

  29.08.2016 Utrikes
  Vid utrikesministeriet tonar man ner den tyske finansministern Sigmar Gabriels kritik mot handelsavtalet TTIP. Förhandlingarna är svåra, men inget tyder på att de har strandat, säger ekonomienhetschefen vid avdelningen för externa ekonomiska relationer, Jukka Pesola.
 • Världens rikaste länder tar emot mindre än en tiondel av flyktingarna

  18.07.2016 Utrikes
  USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrike och Storbritannien utgör hälften av världens ekonomi men har tagit emot bara 2,1 miljoner flyktingar. Över 65 miljoner människor befinner sig på flykt, vilket är mer än någonsin tidigare.
 • Avgörande dag i Storbritannien

  23.06.2016 Utrikes
  Miljoner brittiska väljare går till vallokalerna i dag för att ta ställning till ett fortsatt brittiskt medlemskap i Europeiska unionen. Antalet registrerade väljare är rekordhögt eller 46,5 miljoner. De senaste opinionsmätningarna ger motstridiga signaler om hur det går i omröstningen. Läs också: Vad händer om det blir brexit?
 • Donner om regeringen: "Ettåringen har lärt sig krypa men inte mycket mer"

  26.05.2016 Debatt
  Det är ett år sen regeringen Sipilä tillträdde. Författaren Jörn Donner recenserar regeringens insats hittills. Visst finns där kritik, men samtidigt tycker han att den inte är sämre än andra finländska regeringar.
 • Majoritet av britter vill lämna EU, visar mätning

  03.04.2016 Utrikes
  En ny opinionsmätning i Storbritannien visar att en majoritet av väljarna vill lämna EU. Men bland de yngre generationerna är EU-anhängarna i majoritet.
 • Tillväxten i Kina mattas av

  05.03.2016 Utrikes
  Kina skriver ner prognosen för den ekonomiska tillväxten i landet. Den kinesiska ekonomin kommer att växa med mellan 6,5 och 7,0 procent i år.
 • Ökad pessimism bland världens företagsledare

  20.01.2016 Ekonomi
  Endast en dryg fjärdedel, 27 procent, av världens företagsledare tror på en starkare världsekonomi det kommande året. Det visar en ny rapport från konsultbolaget PwC som presenterats vid världsekonomiforumet i Davos, som började på onsdagen.
 • IMF: Lågt oljepris gynnar världsekonomin

  02.12.2014 Utrikes
  Det låga oljepriset är en god nyhet för världsekonmin, säger internationella valutafonden IMF:s chef Christine Lagarde. Oljepriset har sjunkit med en tredjedel sedan juni.
 • Hon kan bli ny chef för Fed

  26.09.2013 Utrikes
  Inom några veckor väntas USA:s president Barack Obama utse en efterträdare till den nuvarande centralbankschefen Ben Bernanke. Än sen då? Spelar det någon roll vem som efterträder Bernanke? Ja, för att centralbankens roll är så viktig för världsekonomin.
 • G20: Syrien, sura miner och gayaktivister

  05.09.2013 Utrikes
  G20-mötet i S:t Petersburg mellan 19 stora ekonomier plus EU ska egentligen handla om världsekonomiska frågor. Världens fattiga och arbetslösa väntas ändå få minimal uppmärksamhet under det två dagar långa mötet. Den heta frågan är Syrien.

Sidor