Hoppa till huvudinnehåll

infraljud

 • Ny mätning: Vindkraftens infraljud påverkar inte hälsan - symptom kan ha andra orsaker

  20.04.2020 Inrikes

  Mätningen resultat av tvärvetenskaplig undersökning.

  En omfattande mätning om vindkraftens påstådda skadlighet för hälsan tyder på att de personer som uppger sig ha problem med vindkraftverkens infraljud oftare hade kroniska sjukdomar av andra slag.

 • Norska forskare tror sig ha hittat bevis för två explosioner i Archangelsk

  24.08.2019 Utrikes

  Registrerade ett infraljud som tyder på en till explosion.

  Forskarna vid det norska institutet Norsar registrerade ett infraljud två timmar efter den dödliga explosionen. De bedömer att ljudet sannolikt härstammade från en explosion i luften.

 • Skräck, ångest och sömnsvårigheter - ljud och musik i skräckfilmer framkallar obehag

  31.10.2018 Kultur och nöje

  Kan manipulera fram skräck och rädslor hos tittaren.

  Filmen rullar på och du känner en obehaglig stämning och ryser. Kanske inte av det du ser, men av det du hör. I skräckfilmer används ljud och musik för att påverka tittaren och framkalla skräck och rysningar. Carl-Johan Häggman är musiker och kompositör och berättar hur ljud och musik kan manipulera tittaren i skräckfilmer.

 • Utredning: Vindkraft ger inga hälsoproblem

  16.06.2017 Inrikes

  Forskarna talar ändå för mer forskning på området.

  Det finns inget som tyder på att vindkraft förorsakar hälso- eller miljöproblem, det slås fast i en omfattande utredning där bland annat två ministerier, Strålsäkerhetscentralen och Institutet för hälsa och välfärd har varit med. Forskarna talar ändå för mer forskning på området.

 • Vindkraftens eventuella inverkan på hälsan ska utredas

  07.03.2017 Inrikes

  Olika slags ljud ska mätas.

  Arbets- och näringsministeriet låter undersöka vilka eventuella olägenheter vindkraften kan ha för hälsan och miljön. Det här är en del av den nationella energi- och klimatstrategin fram till 2030.

 • Oroade Lovisabor fick vriden info om vindkraft

  18.08.2016 Östnyland

  Påståenden om hälsorisker ifrågasätts.

  Gammelby i Lovisa kan få Östnylands första vindkraftspark. Oroade invånare möttes på tisdag kväll för att höra en motståndares åsikter om vindkraftens hälsoeffekter. Hennes påståenden ifrågasätts av forskare.