Hoppa till huvudinnehåll

levnadsvanor

 • Raseborgare: Du och jag kan påverka klimatförändringen

  13.10.2019 Västnyland

  Individen kan och bör försöka hjälpa till att minska utsläpp

  Hur ser människor på landsbygden på sin del i det stora klimatpusslet? Yle Västnyland har pratat med fyra raseborgare om de har förändrat sina levnadsvanor till förmån för klimatet.

 • Raseborg erbjuder gratis råd till dig som vill börja motionera – på sikt hoppas staden på friskare invånare med bättre kondition

  28.08.2019 Västnyland

  En god kondition sparar pengar för individen och samhället.

  På måndag öppnar motionsrådgivningen i Raseborg. Rådgivningen är gratis och riktar sig till kommuninvånare som har en förhöjd hälsorisk och som behöver komma igång med motionen.

 • THL: Också unga vuxna bör bättra på sina levnadsvanor

  11.04.2019 Hälsa

  Ung vuxenålder kritisk för att skapa hälsosam vardag.

  Unga vuxna är i regel nöjda med sin egen hälsa, men endast hälften av män och kvinnor i åldern 18-29 har hälsosamma levnadsvanor, visar forskning från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Fetma och övervikt har blivit vanligare under 2000-talet.

 • Hon testar ny diet varje månad – "Lätt att snöa in sig på mat man inte får äta"

  13.01.2018 Hälsa

  Jenny Sandberg äter veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

  Jenny Sandbergs nyårsutmaning är att pröva på olika dieter. Inte bara i januari utan så gott som hela våren. Målet är att tänka över nuvarande levnadsvanor och eventuellt fortsätta med det som känns bäst från varje diet.

 • Neurolog: Barns huvudvärk oroväckande

  23.06.2017 Inrikes

  Barn och unga har betydligt mer huvudvärk än tidigare.

  Barn och unga har betydligt mer huvudvärk än tidigare. Orsakerna är precis de samma som ger vuxna huvudvärk, det vill säga stillasittande och stress.

 • Avhandling: Hormonella preventivmedel och hårfärgning inverkar på cancerrisk

  08.03.2017 Inrikes

  Användning av hormonspiral ökar cancerrisken.

  Enligt undersökningen ser användningen av hormonspiral ut att betydligt öka cancerrisken hos kvinnor efter klimakteriet. Det krävs ändå mer forskning om de här faktorernas inverkan på cancerrisken.

 • Kaj Arnö: Tag lika delar skärgård, sjömansliv och föräldraskap...

  27.12.2015 Kultur och nöje

  ...och kombinera det med vin, kvinnor och sång.

  Tag lika delar skärgård, sjömansliv och föräldraskap och kombinera det med vin, kvinnor och sång, och du har en läsbar tvåhundrasidig bok av en snart sjuttioårig pensionatsvärd

 • Längtan efter lugn och ro

  01.12.2015 Yle Fem

  Severin Rønes lever drömmen i ödemarken

  Som 21-åring fick norska Severin Rønes nog av arbete på möbelfabriken. Han längtade efter lugn och ro, naturen och att få styra över sin egen tillvaro. Han sade upp sig och flyttade till den avlägsna familjegården vid Storfjorden i Sunnmøre.

 • Folkhälsan vill veta hur dagisbarnen mår

  11.08.2015 Östnyland

  Barnfamiljer i Borgå och Lovisa rekryteras för forskning.

  Folkhälsan besöker daghem i Lovisa och Borgå för att rekrytera barnfamiljer till ett nytt forskningsprojekt, DAGIS. Projektet ska kartlägga barnens levnadsvanor.

 • Hälsosam kost och mycket motion stoppar diabetes

  20.05.2015 Östnyland

  Temadag om diabetes i Borgå ökade medvetenheten.

  Det är viktigt att veta hur man ska äta och hur mycket man ska röra på sig, speciellt om man hör till den grupp som riskerar att få diabetes. Flera instanser samlade sina krafter för att sprida information i Borgå på onsdagen.

 • Hälsoforskaren Matti Uusitupa får medicinpris

  05.01.2015 Inrikes

  Professor Matti Uusitupa får Pohjolas och Suomi-yhtiös medicinska pris på 20 000 euro för sin forskning som om hälsofrämjande. Uusitupas forskning visar att levnadsvanor är mer avgörande än genetiska anlag

 • Lyckligare människor på landsbygden

  11.12.2014 Inrikes

  Det finns tydliga skillnader i hälsa och välmående mellan städer och landsbygd. De mest arbetsföra människorna finns i städerna, men de som bor på landsbygden upplever sig vara lyckligare. Det här visar THL:s färska undersökning.

 • Fettlever allt vanligare i Finland

  25.11.2014 Inrikes

  Alkoholen är inte längre den värsta fienden för finländarens lever. Fettlever, som innebär att fetter samlas i levercellerna, är en sjukdom som i värsta fall leder till en obotlig infektion.

 • Pekka Puska: Det hälsosamma valet skall vara det lätta valet

  25.09.2014 Samhälle

  Pekka Puska har ett förflutet som chef för Institutet för hälsa och välfärd. Nyligen utkom hans bok ”Raha tai henki” (Pengarna eller livet). Med titeln avser Puska att de kommersiella krafterna har fått ett allt starkare inflytande över de val som individen gör.

 • Compact living på en helt ny nivå

  17.01.2014 Yle Fem

  Hur är det att leva fritt utanför samhällets ramar?

  I den framväxande rörelsen för microboende ryms både frihetssträvan och kritik mot konsumtionssamhället. Är det dags att kliva av ekorrhjulet?

 • Tuffare att vara hälsosam

  08.01.2014 Östnyland

  Borgåungdomarna värdesätter sunda levnadsvanor mera än tidigare. ”Det är coolt att må bra” säger Tuija Öberg, utvecklingschef vid kultur- och fritidstjänsterna.

 • Puska glad över nya hälsosiffror

  18.12.2013 Hälsa

  - Rökning bland män är på en historiskt låg nivå och det gläder mig stort, säger överdirektör Pekka Puska vid Institutet för hälsa och välfärd THL. 19 procent av männen röker - jämfört med 60 procent på 1960-talet.

 • Trenddieterna sundare i dag

  04.09.2013 Samhälle

  Tidigare kunde bantarna köra med både amfetaminpiller och extremdieter med bara grapefrukt. Dagens trenddieter är vettigare, säger näringsterapeuten Susanna Strandback.

 • Kurrande mage två dagar i veckan ger resultat

  05.08.2013 Inrikes

  Lev längre! Gå ner i vikt! Bli piggare! Och det här genom att fasta två dagar i veckan, medan du de resterande fem kan äta ja, egentligen vad du vill. Det här utlovar den populära 5-2-dieten. Och dieten ger goda resultat, säger professor Kerstin Brismar som i höst inleder en studie om den nya dieten.

 • Trenden allt tydligare - rika lever längre än fattiga

  12.06.2013 Inrikes

  Skillnaden i livslängden mellan de fattigaste och rikaste växer. Livslängden hos höginkomsttagare växer men den fattigaste femtedelens, speciellt männens förväntade livslängd har hållits på samma nivå sedan 80-talet.

Sidor