Hoppa till huvudinnehåll

Rysslands historia

 • Unika bilder av Rysslands sista tsarfamilj hittades – se hur Nikolaj II håller hov innan hela familjen avrättades

  12.10.2018 Utrikes

  Bilder av Nikolaj II och hans familj ställs ut i England.

  Tidigare i år hittades okända bilder av ryska tsarfamiljen. De ställs nu ut vid Londons Science Museum under namnet The Last Tsar: Blood and Revolution (den sista tsaren: blod och revolution)

 • "Ryssland är ett öde. Israel är ett öde. Andra länder är bara platser där man bor" - Nymornat intresse för den rysk-judiska kulturen avspeglas i den samtida ryska litteraturen

  20.06.2018 Kultur och nöje

  Ny antologi ger perspektiv på judiskt liv.

  Under de senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. Detta märks också i den samtida ryska litteraturen där judiskt liv och judisk historia skildras ur många olika synvinklar. I den nyutkomna antologin Strykjärn och diamanter finns historier om förtryck och falska rykten, om exil och kärlek till den ryska kulturen under Jerusalems heta sol.

 • Kåre Pihlström lade Källvikens historia i pärmar

  13.12.2017 Västnyland

  Alexander III och Dagmar gästade Källviken åtta gånger.

  Kåre Pihlström nyutkomna bok Källviken: Dagmars park – Dagmarin puisto berättar den fascinerande historien om en plats som blev föremål för ryska kejsarens utflykter under slutet av 1800-talet.

 • En thriller om det älskade och fruktade Ryssland

  25.04.2017 Kultur och nöje

  Martin Österdahls deckare blandar historia och politik.

  Studier i S:t Petersburg i mitten av 1990-talet och Berlinmurens fall kom att utgöra grunden för Martin Österdahls debutdeckare Be inte om nåd.

 • Bokrecension: Vägen heter Ryssland

  13.04.2017 Kultur och nöje

  I en ny bok reser Anders Mård längs riksväg M10 i Ryssland.

  Riksväg M10 mellan S:t Petersburg och Moskva är 697 km lång. Vägen heter officiellt ”Ryssland” och den har en särskild symbolisk betydelse i den ryska kulturhistorien. Anders Mård har skrivit en personligt hållen reportagebok om M10 som en spegel av samhällsutvecklingen (eller stagnationen om man så vill) i Ryssland under de senaste seklerna.

 • Rasputin - En mytomspunnen kameleont

  26.11.2016 Vega

  Rasputin-tsarfamiljens andlige ledare och omstridd mystiker.

  Få personer är lika omdebatterade som Grigorij Jefimovitj Rasputin. Han var bl.a mystiker, predikant, helbrägdagörare och den sista tsarfamiljens andlige vägvisare. Dessutom ryktades det om att han hade ett inte helt platoniskt förhållande med tsaritsan Alexandra.

 • Statskuppen i Moskva påskyndade Sovjetunionens fall

  19.08.2016 Arkivet

  Moskvakuppen kollapsade på bara tre dagar.

  Moskvakuppen (även kallad Augustikuppen) kollapsade på bara tre dagar, 19 till 21 augusti 1991. Men kuppen anses ha ruckat på Sovjetunionens statsskick så mycket att man i dag ser den som avgörande både för nedläggningen av kommunistpartiet och Sovjetunionens fall.

 • Historieböckerna skrivs om i Ryssland

  05.06.2016 Utrikes

  Landet söker sin framtid i det förflutna.

  I Ryssland är historieskrivningen så viktig att skolornas historieböcker nu ska skrivas om. Uppdraget kommer ursprungligen från president Putin själv. Det pågår en kamp om minnet, och historien används för dagspolitiska syften.

 • Vår granne Sovjetunionen

  24.01.2011 Arkivet

  Fråga vad du vill om Sovjetunionen!

  Fråga vad du vill om Sovjetunionen! Och svar får du också. Dessutom besöker vi ett vänskapligt samarbetsprojekt i Svetogorsk.

 • Tsar Nikolaj II i Helsingfors 1915

  02.03.2010 Arkivet

  Finlands storfurste besökte Helsingfors bara en gång.

  Finlands storfurste, tsar Nikolaj II, Helsingfors bara en gång, i mars 1915. Mottagandet av härskaren var svalt. Censuren hade förbjudit all dokumentation av besöket, men Oscar Lindelöf gjorde en unik film om tsarens besök.