Hoppa till huvudinnehåll

bankkriser

 • Heidi Schauman: Svårt att ta lärdom från tidigare kriser när vi ska ta oss ur coronakrisen

  16.04.2020 Inrikes

  Ny sorts kris betyder både goda och dåliga nyheter.

  Det var, som väntat, dystra siffror när Finansministeriet presenterade de ekonomiska utsikterna för de närmaste åren. Men det kan också ses som en god nyhet.

 • Finlands äldsta bank har överlevt i 160 år - Ekenäs Sparbank tror att personlig service har en plats också i den digitala framtiden

  26.08.2019 Västnyland

  Om 50 år kanske det inte finns banker längre, tror vd:n.

  Ekenäs Sparbank är Finlands äldsta bank med sina 160 år på nacken. Men frågan är om den lyckas överleva lika länge till. Om 50 år kanske det inte finns några banker alls, säger verkställande direktör Berndt-Johan Lundström.

 • Tio år sedan Lehman Brothers gick i graven - världen kravlar sig först nu upp ur finanskrisgropen

  15.09.2018 Ekonomi

  Konkursen ledde till en global finanskris.

  En enda investeringsbank fick världen att gå i recession och människor att förlora arbete, hem och hus. Vad hände egentligen då Lehman Brothers gick i konkurs?

 • Han är kompromisslös och hungrig att lära sig svenska - sådan är Jussi Sorjanen, Teater Viirus nya konstnärliga ledare

  04.07.2018 Kultur och nöje

  Vill kunna prata svenska med personalen inom ett år.

  Teater Viirus nya konstnärliga ledare Jussi Sorjanen säger att han skall kunna prata svenska med sin personal på teatern inom ett år. Mi Wegelius har träffat Sorjanen för en intervju om vem han är, hur han ser på språket inom teaterarbetet och vad som hör till det viktiga med det och livet överlag.

 • Analytiker: Sannolikt att Nordeas huvudkontor stannar i Sverige

  20.07.2017 Inrikes

  Banken har hotat flytta för att undgå skatter och avgifter.

  Nordea har i dag, torsdag publicerat sitt kvartalsresultat, men det som intresserar mer är huruvida huvudkontoret ska flyttas. Beslutet ska fattas i september. Nordea har hotat att flytta sitt huvudkontor bort från Stockholm på grund av höjda avgifter.

 • Svenska regeringen tillmötesgår Nordea?

  08.06.2017 Utrikes

  Planerad avgift till krisfond blir lägre än planerat.

  Den svenska regeringen presenterar en ny modell för en resolutionsavgift. Den blir förmånligare för bankerna i längden och är ett sätt att tillmötesgå Nordea, enligt svenska bedömare.

 • Forskare: Nordeas flytthot visar hur banker flyr undan sitt ansvar

  17.03.2017 Inrikes

  Skattebetalarna bär ett stort ansvar vid en bankkris.

  Nordeas hot om att flytta bort från Sverige väcker debatt. Ordkriget med svenska regeringen välkomnas ändå av många. Det lyfter upp frågan om huruvida bankerna bär sitt ansvar för de ekonomiska risker de utgör för samhället, eller om bara försöker smita undan, säger Nikodemus Solitander forskare vid Hanken.

 • Island slopar valutarestriktioner

  13.03.2017 Utrikes

  Restriktionerna har varit i kraft sedan bankkrisen 2008.

  Island slopar de valutarestriktioner som varit i kraft sedan den stora isländska bankkraschen 2008.

 • Världens äldsta bank nära statligt övertagande

  22.12.2016 Utrikes

  Monte dei Paschi di Siena har inte lyckats få ihop kapital.

  Den italienska banken Monte dei Paschi di Siena har inte lyckats samla in de pengar den skulle behöva. Det här betyder sannolikt att italienska staten måste ingripa. Men EU-regler om investeraransvar kan leda till att italienska småsparare åker på en smäll i samma veva.

 • Italien: Bankkris, skuldkris och politisk kris?

  17.07.2016 Utrikes

  Premiärminister Matteo Renzi hårt pressad.

  Italiens ekonomi är körd i botten. Hundratals banker står på ruinens brant. Italiens premiärminister Matteo Renzi har tuffa tider framför sig med bankkris, flyktingkris och en eventuell regeringskris.

 • Fräsig film om finanskrisens vinnare

  19.02.2016 Kultur och nöje

  Nu kommer filmen om bakgrunden till bankkraschen 2008.

  Silja Sahlgren-Fodstad har sett The Big Short – filmen om den ekonomiska bubbla som sprack 2008. Och i likhet med en fastighetsförmedlare lovar filmen mer än den levererar.

 • Greklands banker stängda hela veckan

  29.06.2015 Utrikes

  Grekerna får ta ut högst 60 euro per person och dag.

  Bankerna i Grekland ska hålla stängt i minst en vecka från och med i dag. Med stängda banker försöker regeringen förhindra en pengaflykt från bankerna. Grekerna får ta ut högst 60 euro per person och dag.

 • ECB dryftar Greklandskrisen

  28.06.2015 Utrikes

  De grekiska bankerna är beroende av ECB:s nödlån.

  Europeiska centralbanken (ECB) väntas i dag försöka dämpa effekterna av den grekiska finanskrisen. BBC rapporterar med hänvisning till en källa att ECB väntas upphöra med nödlånen till grekiska banker.

 • "Ljus framtid för Grekland om de lämnar euron"

  23.06.2015 Debatt

  Ekonomen Stefan Törnqvist: Hotar hela EU-projektet.

  Bankmannen Stefan Törnqvists recept för att få den grekiska ekonomin på fötter låter enkelt: Ut ur euron, ju fortare desto bättre. Med en ny nationell valuta som tappar i värde kommer Grekland att drunkna i turister och investeringar, tror Stefan Törnqvist.

 • Betalningsanmärkningarna slår rekord

  14.04.2015 Inrikes

  Speciellt dålig är situationen för män i arbetsför ålder.

  Nästan 370 000 finländare har en betalningsanmärkning, vilket är fler än någonsin tidigare. Under början av året har 141 personer lagts till Suomen Asiakastietos register varje dag.

 • Riskerna ökar inom finanssektorn

  04.04.2014 Ekonomi

  Bank- och försäkringssektorns situation är relativt god i Finland. Men riskerna är fortfarande stora eftersom utsikterna för den finländska ekonomin är dystra. Det här kan leda till att kreditförlusterna växer, varnar Finansinspektionen i sin nya rapport.

 • Oenighet om EU:s bankunion

  18.02.2014 Utrikes

  EU-ländernas finansministrar kämpade i måndags kväll med att försöka hitta en lösning för hur den kommande bankunionen ska fungera. Europaparlamentet och EU:s finansministrar har olika åsikt om hur bankunionen ska byggas upp.

 • Skräckfyllt högland

  17.02.2014 Kultur och nöje

  ”Det är som om det här samhället är en maskin som tuggar i sig folk och spottar ut dem igen, liksom hopklistrade upp och ner – med arslet i munnen, ögonen i skrevet” skriver den isländske författaren Steinar Bragi i romanen ”Höglandet”.

 • Förhandlingarna om EU:s bankunion fortsätter

  11.12.2013 Utrikes

  Förhandlingarna om EU:s bankunion har framskridit, men flera detaljer är fortfarande öppna. EU:s finansminister samlas till ett snabbinkallat nästa vecka möte för att hinna komma överens om detaljerna före EU-toppmötet på torsdag nästa vecka.

 • Urpilainen redo att kompromissa om europeisk bankfond

  10.12.2013 Inrikes

  EU-ländernas finansministrar förhandlar i kväll och i natt om detaljerna i den bankunion som håller på att grundas. Bland annat ska en fond för bankavveckling grundas och Finland har tidigare arbetat för att den skulle vara nationell. Nu är finansminister Jutta Urpilainen redo för att en alleuropeisk bankfond stegvis grundas.

Sidor