Forss inspireras av den finska konstens guldålder.
Som en del av sitt examensarbete skapade Carolina Forss en kollektion där hon lät sig inspireras av flera ikoniska finska konstnärer som Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt och Akseli Gallen-Kallela
Gösta Diehls tavla på Ateneum ska få sitt rätta namn.
I utställningen "Urbana möten" på Ateneum i Helsingfors finns den finlandssvenska konstnären Gösta Diehl representerad med tre verk. Ett av verken, "Det snöar" har fått fel titel. Nu ska felet rättas till.
Vad är ett kulturarv och vem bestämmer vad som är viktigt?
Ateneum kan ses som ett hem för den finländska konsten. Men vilka verk som finns där är viktiga? Och varför? Och hur kan museer hjälpa oss att se oss själva som en del av något större?
Susanna Petterson utnämndes för jobbet på onsdagen.
Ateneums museichef Susanna Pettersson lämnar sitt jobb vid Ateneum för att bli överintendent och chef för Sveriges Nationalmuseum.
Ställs ut på Åbo konstmuseum.
Affärsmannen och konstsamlaren Anders Wiklöf har köpt Albert Edelfelts målning Dopfärd (1880) för 637 000 euro. Det är det högsta budet som har getts på en nätauktion i Finland och sannolikt också den högsta summan som har betalats för en målning av Edelfelt.
Konstskatter från Ankeborg visas i Helsingfors.
För första gången någonsin visas mästerverk från Ankeborgs Nationalgalleri upp utanför sin hemstad. Pärlorna visas på Konstmuseet Ateneum i Helsingfors jämsides med Ateneums egna verk i utställningen Historier inom finsk konst.
Ankeborgskonsten visas på Ateneum.
För första gången någonsin visas mästerverk från Ankeborgs Nationalgalleri upp utanför sin hemstad, på Konstmuseet Ateneum i Helsingfors.
Regniga dagar syns som längre köer.
Den kalla och regniga sommaren har varit en besvikelse för många. På museer, biografkedjan Finnkino och nöjescentret Flamingo är man ändå nöjda tack vare fler besökare än i fjol.
Har kritiserats för att passa in i politiska syften.
Ateneums konstmuseum hedrar självständighetsjubileet med en Finlandsturné. Eero Järnefelts Trälar under penningen hängs upp i Åbo, en tavla som tidigare kritiserats för att passa in i politiska syften.
Målningen var försvunnen sedan ryska revolutionen.
En målning av Albert Edelfelt har, efter att ha varit försvunnen i 100 år, hittats i stadsmuseet i den ryska staden Rybinsk. Målningen föreställer tsar Alexander III:s brorsöner Boris och Kirill.
Sex verk av Lennart Segerstråle visas på Ateneum i en månad.
Den finlandssvenske konstnären Lennart Segerstråle är mest känd för sina målningar med fågel- och djurmotiv samt framförallt för sina stora fresker. Mindre känt är att han i sin konst efter krigstiden starkt tog ställning i olika moraliska frågor. Sex verk som representerar detta modernistiska idémåleri finns nu på en utställning på Ateneum.
Oäkta konst för upp till 10 miljoner euro kan ha sålts.
En av Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva har börjat nystas upp i Helsingfors tingsrätt. I centrum av härvan finns två personer som misstänks för att systematiskt ha sålt oäkta konst för upp till 10 miljoner euro. Men bland experterna råder oenighet vad gäller konstverkens äkthet.
Barnen ska trots allt gå gratis, lovar stödstiftelsen.
550 000 besökare och 6,5 miljoner i biljettintäkter ska Guggenheimmuseet i Helsingfors kamma in. Då räknar man med att alla besökare betalar för sin biljett. De andra stora museerna i staden har ändå bara 43-64 procent betalande besökare.
En av 1900-talets mest intressanta konstnärer på Ateneum.
På fredag öppnas en unik utställning av den italienska konstnären Amedeo Modigliani på Ateneum i Helsingfors. Den retrospektiva utställningen är den största Modigliani-helheten någonsin i Norden, och bjuder på en inblick i konstnärens mångskiftande arbete och liv.
Många museer i huvudstadsregionen ordnar verkstäder.
Stockholm är ett populärt resmål för finländare under höstlovet och därför ordnar Vasamuseet bland annat filmvisning på finska. Här hemma däremot hamnar höstlovet i skymundan i varje fall i Kiasma och Ateneum. Flera andra museer i huvudstadsregionen ordnar höstlovsverkstäder.
Mer publik och större synlighet står högt på agendan.
Mer publik och större synlighet för museet står högt på Catanis agenda. Hon börjar på posten som museidirektör den första november.
Kajanabo donerade konstsamling med 2000 verk.
Konstmuseet Ateneum har fått ett minst sagt ovanligt tillskott till sina samlingar. En pensionerad språklektor i Kajana har beslutat att donera hela sin privata konstsamling på närmare 2000 verk till museet. Samlingen ger en unik inblick i den finländska 1900-talskonstens historia.
Forskare pusslar ihop Helene Schjerfbecks privatliv.
Helene Schjerfbeck kallade honom "engelsmannen", men hennes fästman var högst sannolikt en svensk konstnär som senare bosatte sig i England. Konsthistorikern Lena Holger berättar levande om Schjerfbeck i en nyutkommen bok.
Henrika Ringbom skriver om att lära sig leva med sorgen.
Under många år levde författaren Henrika Ringbom med sorg och bekymmer, sjukdom och död. I boken "elden leende" skriver hon om hur en resa till Japan lärde henne att leva med katastrofer och traumatiska erfarenheter.
Tolkningen av våra konstklassiker måste uppdateras.
Konstnären och kuratorn Katriina Rosavaara efterlyser en tydligare tolkning av våra konstklassiker. Exempelvis bilden av Aino som jagas av Väinämöinen gör ont att se på och för att kunna motivera varför den visas behöver vi en modern analys av den, säger hon