Hoppa till huvudinnehåll

exempel

 • Nu är det bra att vara fet

  18.03.2014 Österbotten

  Nu behövs fettreserverna för de fåglar och småkryp som redan hunnit tro att vi har vår. Den senaste tidens köldknäpp är påfrestande för både flyttfåglar och lökväxter, konstaterar biolog Hans Hästbacka.

 • Nya vindkraftsregler välkomnas på Kimitoön

  28.02.2014 Åboland

  Miljöministeriet har nu kommit med direktiv för hur buller från vindkraftverk ska mätas. På Kimitoön välkomnas de nya reglerna trots att alla bullermodelleringar måste göras om.

 • Nya regler för vindkraftverk

  28.02.2014 Åboland

  Miljöministeriets direktiv för hur buller från vindkraftverk mäts har nu publicerats. Det finns inga entydiga svar på hur långt avståndet mellan hus och kraftverk ska vara, men en uppskattning är att det vanligaste avståndet kommer att landa på ungefär en kilometer.

 • ”Vi kommer inte att ha busslinjer där metron går”

  27.02.2014 Huvudstadsregionen

  I samband med att Västmetron blir klar kommer många busslinjer att läggas om i både Esbo och Helsingfors. Vi bjöd in trafikplaneraren Ville Lepistö att svara på lyssnarnas frågor.

 • Mera samarbete och bättre kommunikationer i Österbotten

  11.02.2014 Österbotten

  När utvecklingsplaneraren Irina Nori på Österbottens förbund bläddrar igenom de utlåtande som kommit in om strategin för Österbotten läser hon bland annat om hur Sydösterbotten måste få hjälp att stoppa den negativa utvecklingen och kommunikationerna både till lands och havs ska utvecklas.

 • Alla har ansvar för kommunikationen på jobbet

  04.02.2014 Österbotten

  Kommunikation är A och O då man vill få jobbet att löpa på arbetsplatsen och dessutom trivas med sina kolleger. Men att kommunicera utan missförstånd kräver både ärlighet, öppenhet och respekt säger ledarskapskonsult Marianne Nummela.

 • Hjärtkirurgin ser ut att bli kvar i Vasa

  04.02.2014 Österbotten

  Hjärtkirurgin blir med all sannolikhet kvar i Vasa. Skulle det vara omröstning i frågan i dag skulle mer än två tredjedelar av rösterna gå till alternativet att hjärtkirurgin ska bevaras. Yle Österbotten har ringt upp ledamöterna i sjukvårdsdistriktet fullmäktige och bara två säger rakt ut att de vill lägga ner verksamheten.

 • Sydösterbotten får egen matring

  31.01.2014 Österbotten

  Snart har även Sydösterbotten ett system för handel direkt av bönderna och odlarna. Ett första möte för att skapa en matring hålls på lördag.

 • Bättre skördar med LED-lampor i växthusen

  27.01.2014 Österbotten

  LED-lampor är framtidens melodi i växthusen. Enligt ny forskning kan LED-belysning i växthus i framtiden ge både högre skördar och minskad energiförbrukning.

 • Alex Fager: Ett lag som försvann

  18.01.2014 Debatt

  Dålig kommunikation och brist på öppenhet kan fälla ett helt basketlag, skriver Alex Fager

 • Markus Ekholm: Män är dummare än kvinnor

  11.01.2014 Debatt

  Kvinnans euro må vara 80 cent, skriver Markus Ekholm som bevakar ekonomi och politik på Svenska Yle, men kvinnorna är trots det lite smartare än männen.

 • Sätt upp delmål på vägen till ditt nya liv

  09.01.2014 Österbotten

  Har du tänkt inleda ett nytt och hälsosamt liv efter julens frosseri? Se till att gå ut med realistiska målsättningar, säger Joakim Träskelin, idrottsproducent på Folkhälsan.

 • Landskapsstafetten skjuts upp till februari

  27.12.2013 Österbotten

  Det finns alldeles för lite snö. På fredagen tog arrangörskommittén i Pedersöre beslutet att skjuta fram Mellersta Österbottens landskapsstafett till februari.

 • Brandsäkerheten på hushållens ansvar

  09.12.2013 Österbotten

  De som bor i egnahemshus och parhus i verksamhetsområdet för Österbottens räddningsverk ska i framtiden sköta brandsynen själva via blanketter som räddningsverket skickar ut. Systemet är redan i bruk på andra håll i landet. Större byggnader som höghus och industribyggnader är fortfarande på räddningsverkets bord.

 • En stor del av Vasas vårdpersonal permitteras inte

  28.11.2013 Österbotten

  Nu är det offentligt exakt hur samarbetsförhandlingarna i Vasa slutade. Regeln är att stadens personal permitteras 14 dagar nästa år, men listan med undantag är lång. Exempelvis lärare permitteras i en vecka, vårdare i vissa fall för kortare tid än så.

 • Ambassadör: Tryggt för turister i Thailand

  28.11.2013 Inrikes

  Som en följd av de senaste dagarnas demonstrationer har redan minst 23 länder, bland dem Finland, utfärdat resevarningar för Thailandsresenärer. Den som har bokat en semesterresa behöver ändå inte oroa sig. Det är fortfarande tryggt för turister att resa till Thailand.

 • Asfaltkartell dömdes till miljonersättningar

  28.11.2013 Österbotten

  En första dom har fallit mot den så kallade asfaltkartellen och flera asfaltbolag har dömts att betala över 37 miljoner euro till 40-talet kommuner. I en andra omgång kommer bland andra Jakobstads skadeståndskrav att behandlas.

 • Vill du hjälpa?

  26.11.2013 Åboland

  En biobiljett, en liten leksak eller ett nytt mjukisdjur kan betyda allt för ett barn som kanske annars inte får några paket till jul. Insamlingar för mindre bemedlade barn och åldringar startar denhär veckan på Kimitoön.

 • Jobba gratis för staden

  22.11.2013 Österbotten

  I måndags gjorde kristinestadsbon Ida Haapamäki ett av de gratisjobb för staden som hon lovat ställa upp på. Hon jobbade då som lärare på Tjöck skola. Haapamäki utmanar även andra kristinestadsbor att göra talkoinsatser, för att minska stadens behov att ta in vikarier i ekonomiskt dåliga tider.

 • Hög skatteprocent ger inte alltid klirr i kassan

  19.11.2013 Österbotten

  De nominella kommunalskatterna är höga, alltför höga tycker många. I praktiken är det stor skillnad på den nominella och den effektiva kommunalskatten, i de flesta kommuner ligger den senare kring 14,5 procent i medeltal.

Sidor