Hoppa till huvudinnehåll

öde

 • Den motvillige flygkaparen - när Finland höll andan i 18 timmar

  15.12.2018 Kultur och nöje

  Gjorde ödet Aarno Lamminparras till en flygkapare?

  Finlands första flygkapning sker år 1978 då inrikesflyget från Uleåborg till Helsingfors kapas av affärsmannen Aarno Lamminparras. I historiens backspegel rymmer incidenten många tragikomiska element och slumpartade skeenden som kunnat ändra historiens gång.

 • Adnan Mroueh - Dom kallar oss invandrare

  13.10.2017 Yle Fem

  I Finland har jag bott längst, men känner ändå rotlöshet.

  Jag flyttade på egen hand, jag stack. Först till Kongo sedan till Frankrike och efter det kom jag till Finland. Finland är det land jag bott längst i men jag känner ändå en viss rotlöshet och vet inte om jag alltid kommer att bo här.

 • Föreslå gäster till publikens program

  08.05.2017 Yle Fem

  Skicka in dina förslag senast 17.5.2017.

  Skicka in dina förslag senast 17.5.2017.

 • Bokrecension: Har vi blivit för historielösa?

  30.08.2016 Kultur och nöje

  Gamla greker, judar och romare, slavar, skuld och stolthet.

  Synd, skuld, stolthet och självtillräcklighet - hur dök de begreppen upp i vår kultur? Författaren Fredrik Lång har skrivit tre intressanta essäer om romarnas, de antika grekernas och judarnas liv och tankar.

 • Det går inte att förhandla med ödet

  20.07.2016 Yle Fem

  Dokumentär tar avstamp i attentaten i Oslo och på Utöya.

  Dokumentären Wrong time, wrong place handlar om slumpen - om att det inte går att förhandla om ödet. Filmen tar avstamp i attentaten i Oslo och på Utöya 2011 och träffar både överlevare och de som mist sina närmaste.

 • Tarot-korten lovar sex

  28.05.2015 Titta och lyssna

  Vad händer då skeptikern slår sig ner med en Tarot-tolkare?

  Ödet var dagens ord när Efter nio började leta efter spågummor, änglaterapeuter och ljusröda enhörningar vars telefonnummer börjar på 0700 och samtalen kostar 2,99€/minut.

 • Bob Gruen – mannen bakom bilderna

  27.05.2015 Titta och lyssna

  Världens största rockfotograf talar om slumpens betydelse.

  Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid. Och så krävs det en hel del tur. Det säger Bob Gruen, som gång på gång lyckats med konststycket att föreviga vår tids största ikoner.

 • Peter Lüttge: Ett folkmord är ett folkmord är ett folkmord

  23.04.2015 Kultur och nöje

  För 100 år sedan genomfördes det armeniska folkmordet

  Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Därför kallar jag den systematiska utrotningen av den armeniska minoriteten för 100 år sedan för ett folkmord.

 • Det sneda orörda barndomshemmet

  21.03.2015 Samhälle

  I Egentliga Finland gömmer sig Finlands vackraste ödehus.

  Ett övergivet hus fullt av skatter är varje urban explorers dröm. På en åker i Egentliga Finland gömmer sig Finlands vackraste ödehus, fullt av kvarlämnade föremål från förra och förrförra århundradet.

 • Huset som flyttade på sig

  12.01.2015 Inrikes

  Att Österbotten vimlar av öde hus står klart när man kör omkring med bil och tittar omkring sig. Och går man in står det också klart att ett ödehus i Österbotten är helt olikt ett i södra Finland. Vi tittar in i ett hus i Vassor som flyttade på sig 1910 och som stått öde sedan 70-talet.

 • Tillbaka till spökstaden i havet

  08.12.2014 Samhälle

  Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

  Kulhål, övergivna fyrar och taggtråd... Den övergivna ön Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

 • Slutna öns hemligheter

  06.10.2014 Kultur och nöje

  Militärområdet på Pörtö är numera öppet för allmänheten.

  Det slutna militärområdet på Pörtö ute i Borgå skärgård är numera öppet för allmänheten. Här kan man hitta övergivna minnen från militärtiden men också från betydligt äldre tider.

 • Fartyg sjönk vid Hertonäs strand

  28.02.2014 Huvudstadsregionen

  Det är fortfarande oklart varför en knappt 15 meter lång trålare i stål plötsligt började sjunka på fredagmorgon. Då räddningsverket kom till platsen i Hertonäs strand var det redan för sent för räddningsoperationer.

 • Mannerheimgatan i Borgå allt mer öde

  15.01.2014 Östnyland

  Mljön kring Mannerheimgatan i Borgå förfaller allt mer. Flera stora byggen är lagda på is och delar av centrala Borgå ligger öde.

 • Dagmamman – en film om att välja

  26.12.2013 Kultur och nöje

  Hur mycket press klarar ett äktenskap och finns det drömmar som kan göra familjelivet till en mardröm? Klaus Härös ”Dagmamman” väcker många frågor.

 • Den minst motvilliga blir Grönas nya minister

  16.10.2013 Inrikes

  Det är lättare för Greenpeace att klättra upp för en oljerigg än för De gröna att välja minister. Så förefaller det åtminstone nu då de ledande gröna politikerna ska välja Heidi Hautalas efterträdare, skriver Johan Kjellberg.

 • Pohjanmaa kan säljas till Estland

  20.09.2013 Österbotten

  Minfartyget Pohjanmaa kan komma att säljas till Estland, skriver Turun Sanomat i dag. Pohjanmaa är marinens flaggskepp och har Vasa som hemmahamn.

 • Hus brann i Solberg

  13.09.2013 Västnyland

  Ett öde hus totalförstördes i en brand i Solberg i Ingå natt. Räddningsverket larmades efter klockan halv fyra av en förbipasserande tidningsutdelare.

 • Kampen för byskolorna fortsätter

  28.08.2013 Västnyland

  Framtiden för Västerby skola och den finska skolan Klinckbackan koulu skall utredas på nytt. Det beslöt majoriteten i bildningsnämnden i Raseborg i går kväll (27.8).

 • Oviss framtid för Vasa konsthall

  20.08.2013 Österbotten

  Ödet för Vasa konsthall avgörs i Vasa stads museinämnd i kväll. Österbottens museum har inte längre råd att driva muséet.

Sidor